Möss och människor

9 röster
64515 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Möss och Människor
Av: John Steinbeck

Romanen ”Möss och människor”, av John Steinbeck, handlar om George och Lennie, två kringvandrande lantarbetare i 30-talets Amerika. George är den smartare av de två, det är han som fixar jobb åt dem och han som bestämmer vad de ska göra och var de ska gå. Lennie däremot är den som har styrkan. Han är stor och kraftig och en mycket duktig arbetare. Men Lennie är lite efterbliven och råkar ofta ställa till det för dem båda genom att råka skada personer och djur med sin styrka. Det som gör att George och Lennie håller ihop är först och främst att de behöver varandra; George behöver Lennies styrka och Lennie behöver Georges förnuft. Tillsammans strävar de efter ett gemensamt mål, att en dag kunna äga en egen bondgård med djur, åkrar och ha egna arbetare.



Precis som många andra av Steinbecks romaner så är ”Möss och människor” lättläst, mycket på grund av det enkla språket han använder. Boken är skriven i tredje person och innehåller många dialoger, vilka ger variation i läsandet. De lilla antalet karaktärer bidrar också till bokens enkelhet. Dessutom så kommer man direkt in i handlingen och i och med att boken är skriven i kronologisk ordning så är det lätt att följa med i vad som händer. En annan sak som Steinbeck har lyckats med är att få med den berömda ”bara en sida till”- känslan, vilken ofta är ett tecken på att boken är bra.



Steinbecks budskap med boken är att få folk att inse att allt man har kämpat och planerat för kan, på grund av en tillfällighet, bli ödelagt på bara ett ögonblick - helt utan förvarning. Det är huvudbudskapet, men det finns även ett annat lite mer dolt budskap, vilket är att man ska se något positivt i varje människa. Även fast personen verkar vara helt värdelös så finns det alltid något han eller hon är bra på. Steinbeck pekar även på fördelen med att samarbeta, då man kan man dra nytta av varandras olika egenskaper.



P.g.a. att boken innehåller ganska få karaktärer så behandlar den inte temat kärlek särskilt mycket. Det finns dock några få relationer som avspeglar kärleken. Även om George och Lennie inte håller ihop på grund kärlek i ordets vanligaste betydelse så finns det ändå någon form av dragningskraft mellan dem, en väldigt stark vänskap. De är helt enkelt beroende av varandra och även fast de har sina dispyter så hittar de alltid tillbaka till varandra, eftersom de vet att de hör ihop. En annan mer uppenbar kärlek är Lennies förkärlek till mjuka lena saker, speciellt små djur. Han verkligen älskar att klappa och stryka pälsen på små djur såsom råttor och kaniner. Detta försätter honom ofta i problem eftersom han är en mycket storväxt karl, med lite förstånd, som har svårt att kontrollera sin styrka. Han tänker inte på att djuren är ömtåliga utan kramar likväl om dem som om de bara vore ett stycke len päls. Trots att blir väldigt ledsen när djuren som han klappar dör så fortsätter han eftersom han helt enkelt är kär i dem och inte förstår att det






är han som råkar ha ihjäl dem. Utöver dessa två så finns det en till, mer alldaglig, kärlek i boken.
Det är den mellan ägaren av bondgården där George och Lennie arbetar och hans fru. Men det är ingen riktig kärlek. Visst älskar de varandra men ägaren Curley litar inte på sin fru, han låter henne inte hjälpa till med något på gården och helst ska hon inte prata med arbetarna heller. Ibland får hon åka in till staden för att handla, men det är sällan. Eftersom hon inte har något annat att göra, och mycket för att hon inte får, så går hon ofta omkring och pratar med arbetarna. Eftersom hon är den enda kvinnan på mil avstånd så får hon många långa längtande blickar från männen, vilka då och då får små blickar tillbaka.



Egentligen finns det inte mycket att klaga på när det gäll...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Möss och människor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Möss och människor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=112 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×