AC/DC

1 röster
13167 visningar
uppladdat: 2002-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
AC/DC HISTORIA

År 1955, samma år som Elvis började uppträda och Bill Harley stod på scenen, föddes världens
bästa gitarrist, Angus Young. Han föddes inte till rockstjärna, men han skulle få statusen med lite
hjälp från sina bröder. Angus och Malcolm (Han är Angus två år äldre bror) blev först presenterade för rock ´n´ roll scenen av deras äldre bror George. George spelade på 60 talet med ett band kallat "the Easybeats". Detta band lämnade ett stort intryck på Angus och Malcolm, som också lärde sig spela gitarr, och snart gick de vidare för att starta egna band.
Malcolm försökte starta ett antal garageband, men inget kom någonstans och han slöt 1971 upp med ett band som kallades "Velvet Underground". Angus däremot startade ett eget band som kallades "Tantrum" De spelade på några skolfester, men gick inte vidare. För det mesta brukade Angus bara vara med kompisarna och jama. Det skulle dröja ända till 1973 innan de skulle gå tillsammans i ett eget band.

AC/DCs debut blev på nyårsafton 1973. Det var på stället "Chequers nightclub". Bandet bestod av: Angus och Malcolm på gitarr, Colin Burgess på trummor, Larry Van Knedt på bas och Colin Evans var sångare. Medlemmarna i bandet ändrades ofta, men Young-Young-Evans-Rob Bailey(bas)-Peter Clark(trummor) gjorde deras första singel "Can I Sit next to You Girl"/"Rockin´ In the parlour" Nästa förändring blev den största hittills. Bandets buss chaufför, Bon Scott, informerade bandet om att han kunde spela trummor och snart hade han tagit över Clarks plats.
Scott rekommenderade också Bruce Houwe som tog över Baileys plats som basist.
Det dröjde inte länge förrän Angus och Malcolm blev trötta på Evans som hade börjat uppföra sig
som en rik rockstjärna. Evans avskedades och Bon Scott blev den nya sångaren. Houwe ersattes av George Young och Tony Kerrante tog över trummorna. Med denna uppsättning spelade AC/DC in sin första skiva "High Voltage". Den spelades in på endast tio dagar och släpptes i februari 1975 i Australien. Senare när de hade Phil Rudd på trummor och Mark Evans på bas stabiliserades bandet och man skulle göra nya skivor.

"T.N.T." spelades in 1975, "Dirty Deed Done Dirt Cheap" 1976 och tillsist "Let there be rock"
1977. 1977 blev det bråk mellan Angus och Mark. Mark lämnade då bandet innan de han avskeda
honom. Bandet hade lite problem med att hitta en ny basist men de tog in Cliff Williams och han är med än idag (1996). Young-Young-Scott-Williams-Rudd gick och spelade in de bästa AC/DC albumen någonsin. "Power Age" 1978, live albumet "If You Want Blood, You Got It" spelades in på
konserter 1978. Till sist spelades "Highway to Hell" in 1979. AC/DC hade precis börjat bli världskända när en mycket tragisk sak hände. Den 19 februari 1980 hittades AC/DC sångare och frontman, Bon Sott, död i baksätet på hans kompis bil. Den offiella AC/DC pressen sa att han dött en naturlig död men han hade druckit mycket den kvällen. Och det har senare kommit fram att han hade spytt och kvävts i sina egna spyer. Det finns också rykten om att heroin har varit med i bilden, men sanningen kommer aldrig att komma fram helt.

Nästa beslut om bandets framtid var viktigt och lyckligtvis valde de att fortsätta spela tillsammans
och började söka efter en ny sångare. Men de som ville ha jobbet var alltid fel på ett eller annat sätt. Till sist sände ett 14 år gammalt fan från Chicago ett brev till AC/DC där han skrev att en sångare, Brian Johnson från bandet "Geordie", skulle passa bra som sångare. Malcolm kom ihåg att Bon hade sagt att Brian var en av världens bästa sångare. AC/DC fick tag i Johnson, lyssnade på honom och anställde honom direkt.

Det nästa albumet "Back in black" var ett verk av högsta klass. Bon hade redan skrivit 15 sånger till albumet men de blev bannlysta för bandet tyckte inte att det vore rätt att Brian sjöng Bons sånger. Så de började skriva nya sånger, de skrevs av Angus och Malcolm men resten av bandet kom med några idéer. Skivan släpptes i juli 1980 med ett svart fodral, för att hylla Bon Scott. Back in black blev det mest sålda hårdrocksskivan någonsin, med mer än 10 millioner sålda skivor.

Den här uppställningen, Young-Young-Johnson-Williams-Rudd, skulle spela in två album till. I slutet
av 1981 släpptes skivan "For Those About To Rock (We Salute You)" den är den ända av
AC/DCs skivor som har legat etta på albumlistorna. Efter världs turnén gjorde man en ny skiva.

1983 blev plattan "Flick of the switch" färdig, den gjordes inte färdig helt med Phil Rudd på trummor. Phil var kraftigt involverad i drogmissbruk. En gång hallusinerade han så kraftigt att han blev inlagd på sjukhus. Efter det började hans väg tillbaka till verkligheten, det blev senare ett slagsmål emellan Phil och en annan bandmedlem. Det har aldrig avslöjats vem det var men det var troligen Malcolm, för det har blivit känt att Phil hade en liten affär med Malcolms flickvän. Flick of the switch var färdigställd med en studio trummis.

För att få en ny trummis satte AC/DC in en annons i en stor hårdrockstidning. De sa inte vad de
hette i annonsen. Så när Simon Wright, som var 20 år gammal då, kom för att provspela var han
väldigt förvånad att det var inga mindre än AC/DC som han skulle spela för. De gillade vad de såg
och hyrde honom för den kommande turnén.

1986 släpptes skivan "Who made Who", på den finns många av deras hits. Skivan var faktiskt det
officiella soundtracket till Stephen King filmen "Maximum Overdrive" och även låtarna var utvalda av Stephen King som är ett stort AC/DC fans.

1988 fanns ytterligare en skiva i affärerna, "Blow up your video", den släpptes av
Young-Young-Johnson-Williams-Wright. Den här skivan ledde till ytterligare ett trummis byte.
Wright lämnade AC/DC frivilligt, han hade länge varit ett stort fan för "Dio" och när de blev utan
trummis frågade Ronnie Dio Simon Wright om han ville bli deras nya trummis. Wright tänkte inte
länge utan gick med i Dio. AC/DCs nya trummis blev veterantrummisen Chris Slade som har spelat med Tom Jones och The Firm. AC/DCs nästa album "The Razors Edge" släpptes 1990 och blev en succé, plattan följdes upp med en stor världsturne 1991.
Framtill då hade ban...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: AC/DC

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-28]   AC/DC
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1280 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×