Ortnamn i Hälsingland

1 röster
16750 visningar
uppladdat: 2002-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I min hemtrakt så kan det vara intressant att skriva om ortnamnen. Med hemtrakt menar jag där jag är född och uppvuxen. Namnet Iggesund antogs först omkring år 1600. Tolkningen av namnet Iggesund kommer dels från ett sund som en gång fanns mellan havet och Viksjön som är en liten insjö. I folkmun finns det gamla ”igg” (ygg) som står för något styggt och/eller farligt. Terrängen på orten är fortfarande idag, trots asfalt och jämna ytor ojämn, och i skogarna eländig. Sundet kallade man då för Iggsundet och i dokument man hittat från före 1600-talet så har orten i sig alltid nämnts som Iggsund.

När man studerar kartan runt Hudiksvall lite noggrannare så ser vi ortnamnen Njutånger, Harmånger och Enånger geografiskt tätt intill varandra. -ånger är omskrivet från det gamla ”anger” och betyder i sammanhanget havsvik. Man tror att uttrycket kommer från ungefär 200-800 e.Kr. Den gemensamma nämnaren för dessa tre orter är just att dom ligger efter kuster å innehar havsvikar med bland annat båthamnar. Just Njutånger kommer ifrån Niuta som är det gamla namnet på en å som rinner igenom Njutånger till havet. Under 1300-talet bildades därefter sockennamnet Nyutanger som genom åren formats till Njutånger.
Delsbo hette innan år 1314 ”Dilsbo” och har fått sitt förled ifrån sjöarnas namn ”Dellen”. Man kan anta att namnets betydelse sedan gammalt var ”Dellenbygden” och att de första bebyggelserna på orten skedde nära sjön. Fler orter med samma ändelse har vi med Hanebo och Norrbo. Det finns skilda meningar om Norrbos ursprung. Dels tror man att ordet Norr kommer ifrån det gamla nordher, nor som kan förklaras till en förbindelse mellan två vatten. En annan litet enklare tolkning är att Norr helt enkelt står för sin enkla betydelse. Dock kan man inte slå fast att den ena teorin är skarpare än den andra.

I Hälsingland finner man cirka 20 stycken namn på –böle av cirka 180 stycken i hela Norrland. Framförallt hör dessa namn till medelåldern och är egentligen en omskrivning av ordet bol. Kårböle, som hette Korebölet fram tills år 1542, ska ha varit mycket rikt under medeltiden. En sägen berättar att där var en pilgrimsväg som ledde till S:t Olavs rikedom i Nidaros som är dagens Trondheim. Pilgrimerna ska här ha lämnat offergåvor för att försäkra sig om en trygg och fortsatt vandring därigenom. Slutligen nämner jag Hälsinglands största och äldsta stad, Hudiksvall. Dessutom Norrlands näst äldsta stad efter Gävle. Tidigare var Hudiksvall uppdelat i varsin del om åmynningen som vi idag kallar Lillfjärden. Hudik på den norra sidan och Vallen på den andra. Man tror att namnet Hudiksvall med sannolikhet kommer från Lillfjärdens föregående namn som tros ha varit Huvudvik. Hudik har tidigare, inte riktigt lika övertalande, tolkats som ”viken, där jag fann djurhuden”. Hudiksval...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ortnamn i Hälsingland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-28]   Ortnamn i Hälsingland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1307 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×