Åsikt om pliktetik och konsekvensetik

12 röster
33875 visningar
uppladdat: 2002-12-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De flesta av oss lever nog under en mer eller mindre kombination av dessa två skilda moraltyper. Jag personligen föredrar att starkare luta mig mot Kants om att man ska hålla löften. Att agera som man själv skulle vilja att någon agerade mot en själv. Denna tanke är ganska självklar och kan även ge allvarliga följder, som i ditt exempel, att en person kan bli mördad på grund av att man svarar på hans fråga. Enligt utilitarism så skulle man här bedöma vad som ger flest personer glädje, vilket skulle innebära att man ljög om var mannen fanns. Ska man stödja Kant så skulle man självklart berätta det man visste. För att lägga en kommentar till Kants fördel; Jag ifrågasätter vad jag har för rätt att sätta mig in i mördarens intressen och svara honom med den lögn att jag inte vet? Om jag vore mördaren och frågar efter den personen jag ska mörda så har jag säkerligen ett syfte med det, den som blir tillfrågad har inte en aning om vad syftet är. Den tillfrågade vet kanske inte ens att det är mördaren som jagas, det kan ju vara tvärtom att det är mördaren som är jagad och kommer undan.

I många fall så anser jag det vara mer sunt att följa Kants teori. Utilitaristisk bedömning kräver ju att man med säkerhet känner till syftena från bådas sidor, hur kan man göra det? Om jag ska göra en bedömning utifrån det som är flest personers intresse så måste jag ju veta resultatet oavsett vilket beslut jag väljer, annars kan jag ju inte med säkerhet göra en korrekt bedömning, vad kan straffet tänkas bli för att besluta fel? Utilitaristisk bedömning är nog säkrast på sin plats först när man vet resultatet av de olika besluten. Den skulle fungera om jag visste att det var mördaren som frågade mig, och det var offret som gömde sig, dessutom skulle jag veta att varken jag eller offret riskerade några fortsatta problem av min lögn. För att ta en annan baksida då vi ibland diskuterar vita lögner; Att sätta beslut efter det högsta intresset istället för att hålla sig till sanningen har den baksida att man skall minnas sina osanningar. När du sitter vid tjejmiddagen så ska du minnas att du, för tre veckor sedan, påstod för dem att festligheten du var på var jättetrevlig och att alla stortrivdes. Denna lögn gjorde du då för att det låg i flera personers intresse (middagsgästerna) att höra alla hade trevligt än att höra det var en knepig fest. Om någon av middagsgästerna skulle föra samma helg eller en annan festlighet på negativt tal så kanske du, för en sekund, skulle glömma bort din lögn och säga något som "Jaa jag hade också så tråkigt också då, usch"

Var då ditt beslut till de flesta glädje eller besvikelse?
När går g...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Åsikt om pliktetik och konsekvensetik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-03]   Åsikt om pliktetik och konsekvensetik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1320 [2024-05-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×