Hjärtat

8 röster
29585 visningar
uppladdat: 2002-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hjärtat är den del i oss som pumpar runt vårt blod i hela vår kropp. Vi har ca 5 liter blod i oss. Blodet går runt i två olika kretslopp, det stora och lilla kretsloppet. Det lilla kretsloppet går från hjärtat till lungorna och sedan tillbaka till hjärtat. Hjärtat pumpar syrefattigt blod, som kommer från kroppens olika celler, till lungorna. I lungorna så lämnar blodet av koldioxid och vatten och får syre och så det blir syrerikt. När blodet sedan når hjärtat igen så är det syrerikt. Därifrån börjar det stora kretsloppet. Det kretsloppet börjar från hjärtat och går ut i alla celler och organ. I cellerna lämnar blodet av syre och tar upp koldioxid och vatten, sedan transporteras koldioxiden och vattnet tillbaka till hjärtat. Där är det stora kretsloppet slutet.

Hjärtat är uppdelat i fyra olikas delar, höger förmak, höger kammare vänster förmak och vänster kammare. Det lilla kretsloppet börjar så att det syrefattiga blodet från det stora kretsloppet kommer in i höger förmak, därifrån pumpas det in i höger kammare. Mellan förmaken och kammaren sitter segelklaffarna, de släpper bara in en del blod hela tiden. När blodet sedan pumpas ut ur höger förmak så öppnas fickklaffarna som sitter mellan kammaren och lungartären. När blodet pumpas ut så trycks det genom lungartärerna in till lungorna och lungblåsorna. Där blir blodet syrerikt och kommer sedan genom lungvenen till vänster förmak, där släpps blod in till vänster kammare. Det är segelklaffarna som släpper in blod i kammaren. Sedan pumpar vänster kammare ut blod med stor kraft. Detta gör hjärtat därför att blodet ska nå ut i alla kapillärerna. Som du har läst nu så är höger och vänster sida av hjärtat skilda från varandra. Höger sida innehåller alltid syrefattigt blod och vänster sida innehåller alltid syrerikt blod. Du har också läst att syrerikt och syrefattigt blod aldrig blandas, detta gör att syretransporten är väldigt effektiv.

Blodkärl som leder blod från hjärtat kallas artärer. Den stora kroppspulsådern, som är den första artären efter hjärtat, kallas aortan. Aortan delar sig senare till mindre och mindre artärer. Vid varje hjärtslag stöts blodet ut i aortan med en sådan kraft det sprids en tryckvåg i våra artärer. Tryckvågen är den puls vi känner vid handleden och andra ställen på kroppen. Artärerna har väldigt tjocka väggar och de är också elastiska. Detta är dem för att de ska tåla tryckvågen. Alla artärer innehåller syrerikt blod förutom lungartärerna.

När artärerna blir riktigt små kallas de istället för kapillärer. Kapillärerna genomkorsar alla vävnader och organ. Det är i kapillärerna som blodet lämnar syre och näring till cellerna. Det är också i kapillärerna som blodet tar till sig koldioxid och vatten.

När sedan kapillärerna går hopa och blir större och större igen så kallas de vener. Blodet får inte tillräckligt med kraft från hjärtats pumpningar för att pumpa blodet genom venerna och fram till hjärtat igen. Då är det viktigt att skelettmusklerna hjälper till. Det finns fickklaffar i venerna som gör att blodet inte rinner tillbaka igen. När musklerna spänns så trycks venerna ihop en liten bit och blodet strömmar framåt, fickklaffarna förhindrar ju att det trycks bakåt. Detta kallas muskelpumpen. Alla vener innehåller syrefattigt blod förutom lungvenerna.

I höger förmak finns en samling nervceller som sänder ut elektriska signaler så att förmakens muskelväggar drar ihop sig och pumpar in blod i kammaren. Signalerna går sedan vidare till kammarmusklerna som då drar ihop sig och pumpar blodet ut ur hjärtat. Dessa nervceller kallas sinusknutan. När de elektriska signalerna gör så att förmakens muskelväggar drar ihop sig så öppnas segelklaffarna så att blodet kan strömma in i kammaren, sedan stängs dem igen. När signalerna kommer till kammarens muskelväggar så öppnas fickklaffarna, sedan stängs dem igen. När du lyssnar med ett stetoskop så är det när klaffarna stängs som det hörs. Alltså hjärtljuden uppstår när klaffarna stängs.

Blodtrycket i artärerna växlar mellan ett högsta och ett lägsta värde. Det högsta blodtrycket uppstår när hjärtat pumpar ut blodet i aortan. Det lägsta trycket uppstår när hjärtat slappnar av mellan två hjärtslag. Man mäter blodtrycke...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hjärtat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-09]   Hjärtat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1364 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×