Fåmansföretagsbeskattning - Innebär de nya 3:12 reglerna enligt proposition 2005/06:30 en förenkling för fåmansföretag?

1573 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund och problem 1990 års skattereform innebar att förvärvsinkomster beskattas enligt en progressiv skatteskala med en högsta marginalskatt på 57 procent medan kapitalinkomster beskattas med 30 procent. I frånvaro av särskilda regler inom detta område skulle företagsledaren helt kunna undgå den progressiva beskattningen av förvärvsinkomster för att istället göra utdelning från bolaget och kapitalbeskattas. Regeringen presenterade den 27 oktober 2005 i sin proposition, Reformerade beskattningsregler för ägare i fåmansföretag, ett förslag som föreslogs träda i kraft den 1 januari 2006, vilket det även gjorde. Regeringens intention med de nya 3:12 reglerna har varit att de ska blir mer gynnsamma för företagare eftersom dagens regler uppfattas som krångliga. 3:12 reglerna debatteras ofta på grund av att företagarna inte själva kan hantera regelverket utan behöver konsulthjälp. Detta leder ner till problemformuleringen: Innebär de nya 3:12 reglerna enligt proposition 2005/06:30 en förenkling för fåmansföretag? Syfte och Avgränsningar Syftet med uppsatsen är att identifiera och öka förståelsen om de nya 3:12 reglerna innebär en förenkling för fåmansföretagen d.v.s. om deras administrativa börda och hjälp från revisorn kan minska i och med detta. Vi väljer att i denna uppsats definiera uttrycken ”förenkling” och ”enklare” till att avse den eventuella tidsbesparing som ett fåmansföretag kan spara oavsett om företagarna själva eller revisionsbyrån utför tjänsterna. Metod Problemet angrips med en kvalitativ metod där vi med hjälp av intervjuer med företag, revisorer samt företrädare för Skatteverket sökt en djupare insikt och förståelse för valt problemområde. R esultat och slutsatser Vi kan utifrån studien och med återkoppling till vår problemformulering inte visa att de nya 3:12 reglerna, enligt proposition 2005/06:30, förenklar i någon större omfattning vilket regeringens intention varit. Utifrån våra respondenters svar drar vi slutsatsen att företagen även i framtiden kommer att anlita revisorn i samma utsträckning för konsultation kring 3:12 reglernas karaktäristiska krånglighet. Företagen kommer därmed att lägga ner lika mycket tid på 3:12 reglerna som tidigare och det kommer alltså inte att bli någon direkt tidsbesparing. Förslag till fortsatt forskning Eftersom de nya 3:12 reglerna inte implementerats vid intervjutillfällena hade vi gärna sett en ny undersökning om ett år då reglerna använts i företagen. De hade då...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fåmansföretagsbeskattning - Innebär de nya 3:12 reglerna enligt proposition 2005/06:30 en förenkling för fåmansföretag?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   Fåmansföretagsbeskattning - Innebär de nya 3:12 reglerna enligt proposition 2005/06:30 en förenkling för fåmansföretag?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=13983 [2024-05-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×