Marknadsdomstolen

6183 visningar
uppladdat: 2002-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Marknadsdomstolen (MD) kom till 1972, men bygger på de tidigare existerande Näringsfrihetsrådet och Marknadsrådet. MD är en special domstol som jobbar med följande lagar;

konkurrenslagen, marknadsföringslagen, lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, lagen om avtalsvillkor mellan näringsidkare, produktsäkerhetslagen och slutligen lagen om ingripande mot otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling. MDs huvudkontor ligger i Stockholm, det är även det enda kontor som finns i Sverige. Där jobbar just nu 8 stycken heltidsanställda, men när det är huvudförhandling, vilket sker en gång i veckan, kommer det folk utifrån och hjälper till.

MD är i regel första och sista instans, vilket betyder att man inte kan överklaga domen som ges i MD. Men i mål angående konkurrenslagen och marknadsföringslagen så är Stockholms tingsrätt första instans, medan MD är andra och sista. Det betyder alltså att MD alltid är sista instans. Men om det skulle vara ett väldigt speciellt mål kan MD dom prövas av EG-domstolen.

Från KO till rättegång

När någon konsumentombudsman (KO) får in ett fall som dem tycker ska tas upp i MD, sker det genom en skriftväxling mellan MD och KO. KO börjar alltså med att skriva en stämningsansökan till MD om vad det hela gäller. Även om näringsidkaren (alltså företaget) tar tillbaka sin, exempelvis reklam, måste KO ändå skicka in den påbörjade stämningsansökan. När ansökan når MD, läser de igenom den, och har sedan tre veckor på sig att skriftligt informera de svarande, alltså näringsidkaren som har gjort felaktig reklam på något vis. Efter det är det dags för KO att yttra sig i skrift igen, och då ska de skriva bevis till sina uppgifter de har gett MD. Sedan fortsätter man att byta åsikter skriftligt genom MD. Om slutligen de svarande väljer att slutföra talan i skrift, är det okej. Istället för att själva representera näringsidkaren i en rättegång. Orsaken till varför det slutar så här ibland är att det är billigast. Men det finns självklart fall som kräver att det blir rättegång. Hur en rättegång fungerar tänkte jag därför nu berätta om.

Rättegången

Det hela börjar sedan med en oftast muntlig förberedelse. Där går man igenom vad de olika parterna har för uppfattning. De ska också där bevisa vilka bevis de har. I samband med det här försöker självklart MD att få de båda parterna överens, men om det inte går bestämmer man tid för huvudförhandling. Huvudförhandlingen är den egentliga rättegången som alltid sker muntligt.
Själva huvudförhandlingen börjar sedan med att de kärande talar om vad han/hon yrkar för. Därefter får de svarande säga sin mening, och vad de tycker om de kärandes yttrande. Sedan gör båda parterna en slutplädering, det betyder att de får säga sitt allra sista till domaren, vilket brukar vara en liten sammanfattning av vad som framkommit under rättegången. Slutligen yrkar parterna ersättning av varandra för sina rättegångskostnader. Det är dock inget krav.

Efter huvudförhandlingen håller domarna ett slags möte, där dom gemensamt beslutar domen. De meddelar parterna omedelbart eller inom ett par veckor.

Ett exempel som MD har jobbat med (Bodin AB)

Ett exempel som MD har jobbat med är Bodin AB. Det är ett företag som genom internet försökte sälja ett sk. millenniepaket inför millennium skiftet. Paketen kunde beställas på telefon, via fax eller e-mail. Det fanns tre olika typer av paket: singel-, sambo-, familje-, gåvo-, och företagspaketet. Priset varierade från 199kr till 799. Samtliga paket innehöll filtar, ficklampor, stormkök och tändstickor. Gåvopaketen och företagspaketen innehöll dessutom pulversoppor och snabbnudlar.

I den reklam som fanns på internet är det två huvudpunkter som KO anmälde Bodin AB för.
Den första punkten gäller deras formuleringar. De skriver "allt du behöver inför det kritiska årsskiftet", "Här kan du köpa paketet som enkelt förbereder dig inför det kritiska årsskiftet" och "Pessimisterna tror att världen kommer att drabbas av katastrofer som hungersnöd, anarki, olyckor, kärnkraftshaveri och massflykt som påföljd." Den andra huvudpunkten som KO anmälde Bodin AB är för att de använder sig av märket Röda Korset och säger att de rekommenderar deras förberedelser. (Se bifogad sida.)

De svarande försvarade sig med att deras server låg i USA och därmed följde deras lagstiftning. Informationen som publicerats om Röda Korsets rekommendationer inför millennieskiftet hade hämtas från Röda Korsets hemsida i USA och sedan översatts till svenska. Sedan var symbolen länkad till Röda Korsets hemsida i USA.

MD dom. Bodin AB anser vilket jag tidigare har berättat om, att deras företag inte borde behöva lyda under MFL i Sverige, eftersom de har sin server i USA. Det här anser MD dock inte vara korrekt. Det p.g.a. att sidan enbart riktar sig emot svenska kunder. Eftersom samtliga prisuppgifter är angivna i svenska kronor, alla telefonnummer till bolaget har angetts utan landskod och besökarna önskas välkomna till företagets adress i Askim i Sverige. Därför anser alltså MD först å främst att Bodin AB, ska rätta sig helt efter MFL i Sverige.

Den första punkten som KO har anmält Bodin AB för gäller deras formuleringar. MD anser att Bodin AB har spelat på konsumenternas rädsla, oro och fruktan. Därför strider formuleringarna i reklamen mot god affärssed, och därmed är förbjuden enligt MFL.

Den andra punkten som de är anmälda för gäller deras användning av Röda Korset symbolen. Märket får bara användas av militärsjukvården eller militärpräster eller efter regeringens tillstånd. MD har tagit reda på om Bodin AB har haft ett sådant tillstånd, vilket de inte har haft och därför förbjuds de att använda det märket.

De m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Marknadsdomstolen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-18]   Marknadsdomstolen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1423 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×