Leonard Bernstein

6990 visningar
uppladdat: 2002-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I staden Lawrence, i England den 25 augusti 1918 föddes en blivande pianist, tonsättare och dirigent, Leonard Bernstien döptes han till. När Bernstein föddes hade han ingen som helst begåvning av musik, utan enbart ett intresse som han senare jobbade upp till en begåvning. Bernsteins föräldrar var ryskjudiska invandrare. Hans pappa gillade inte att han höll på med musiken utan ville att han skulle bli fiskhandlare precis som han själv var, men en dag förstod pappan tillslut att pojken hade en enorm talang inom musiken, så han accepterade tillslut att de var musik han skulle ägna sitt liv åt. Som student läste Leonard Bernstein till pianist men ägnade sig samtidigt åt komposition.

Sommaren 1940 fick han studera dirigering för Bostonsymfonikernas ledare, Koussevitzky. Två år senare blev han officiell assistent åt honom.
Sitt stora genombrott fick han dock den 14 november 1943 då Bruno Walter som skulle dirigera New York Philharmonic, hastigt insjuknade. Istället fick då Bernstein ta över hans roll som dirigent i direktsänd radio, efter det var det Bernstein som gällde, och det var hans namn som regerade på löpsedlarna.

Drygt ett år efter dirigent genombrottet, gjorde han sin första symfoni Jeremiah som fick årets kritikerpris. Något senare samma år fick han Fancy Fame och baletten Facsimile utförd. Den handlar om tre sjömän som har permission. Det gick bara bättre och bättre för Bernstein, för 1949 blev han även ledare för New Yorks symfoniorkester.
Bernstein har gjort många verk under sina år, men den mest kända är ändå West Side Story. Musikalen West Side Story hade premiär 1957 och handlar om Tony och Maria som tillhör var sitt rivialiserade gatugäng. När de sedan förälskar sig uppstår det stora problem. Muikalen visas än i dag, och är inte det ett tecken på att den måste vara en riktig bra musikal med ett välarbetat manus? De tror i alla fall jag! Det är förmodligen med West Side Story han kommer att gå till musikhistorien.

Bernstein hade ett 27-årigt förhållande med den mexikanska skådespelerskan Felicia Montealegre och tillsammans fick de tre barn. Trots det gjorde han det inte till någon hemlighet att han var bisexuell. Bernstein dog 1990, 72 år gammal- något som överraskade folket, eftersom de aldrig trodd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Leonard Bernstein

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-19]   Leonard Bernstein
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1439 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×