FN - Röj-En-Mina

5450 visningar
uppladdat: 2002-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Innehållsförteckning
Inledning 5
Röj en mina, Insamling 6
Diskussion 7
Källförteckning 8


Inledning
Vi fick i uppgift att välja ur en lista med saker som har med internationella relationer att göra. Där fanns Förenta Nationerna (FN) med och jag har valt att koncentrera mig på deras kampanj Röj-en-mina, för att inte springa iväg med antalet sidor i arbetet. Det finns naturligtvis mycket olika saker att skriva om när det gäller FN men jag valde Röj-en-mina eftersom jag tycker att det verkar roligast och mest intressant. Syftet med detta arbete är att jag vill förmedla Röj-en-minas vilja med deras projekt, vad dem gör för insatser och självklart förmedla mina egna åsikter om dem.

Jag valde att använda Internet som källa i under min arbetsgång. Det visade sig att det fanns mycket information om projektet Röj-en-mina och om FN. Därför valde jag att inte ens börja leta i böcker med mera.


Röj-en-mina
Röj-en-mina är en kampanj som är startad av FN i USA. Deras starka vilja är att engagera enskilda personer, organisationer och företag i minröjningen. FN har ett mål att få världen fri från minor. Röj-en-mina gör detta genom att samla in pengar som de sedan ger till familjer som är på något sätt drabbade av minorna. Någon i familjen kan till exempel ha blivit av med ett ben i en minexplosion. De vill också ge upplysning om minorna, allt för att öka kunskapen om riskerna och hur man undviker dem. Internationella kampanjen för ett förbud av landminor som har sitt högkvarter i Norge, Landmine Survivors Network, Africare och många fler är organisationer som är involverade i minröjningen.

Kampanjen startades i Sverige våren 2002 och har redan börjat röja minor på 173 olika fält i Bosnien, Afghanistan, Kroatien, Vietnam, Kambodja och Mocambique.

De skriver på deras hemsida att de ”Istället för att fokusera på att endast påverka den politiska debatten om ett förbud av minor är kampanjen ett praktiskt instrument för att röja de tio miljontals minor som är spridda över världen och hjälpa de otaliga överlevanden, som blivit dess offer”. Enkelt sagt menar dem att de hellre gör något åt saken än att sitta och diskutera förbud mot minor i X antal år.

Insamling
Röj-en-mina kampanjen söker ständigt sponsorer vars uppdrag blir att samla in pengar på sin lokala ort. Pengarna skickas direkt till FNs minröjningsarbete. Att man röjer minor har en stor betydelse för en fortsatt produktiv bördighet på respektive lands marker.
Innan insamlingen fanns i Sverige fanns den i USA, där har de sedan våren 1999 samlat in strax över 40 miljoner kronor.
För de organisationer, enskilda personer eller företag som är intresserade kan man skicka efter en mediaguide som beskriver arbetet med att driva en egen kampanj. Man kan också gå in på Internet och besöka ett forum och få del av andras erfarenheter. Man kan också ge bidrag över Internet

I Sverige håller man på att samla in pengar till ytterligare fyra minröjningar. Man har idag samlat in till ca 250 000 kronor. Totalt behöver man samla in 1 ½ miljoner kronor.

Diskussion
Jag tycker att FN har tagit ett bra initiativ när det gäller minröjningen. Jag tror att Röj-en-mina har gett många en chans, i de drabbade länderna, att undvika de farligaste områdena och kunna leva anständigt jämförelsevis med tiden innan Röj-en-mina kom dit. Om vi rent hypotetiskt tänker oss Bosnien, Afghanistan, Kroatien, Vietnam, Kambodja och Mocambique utan Röj-en-mina och andra minröjarorganisationer, tror jag att befolkningen hade varit ganska mycket mindre och framför allt att kroppsskadorna hade varit mer omfattande till mängden. Jag tycker att fler människor borde hjälpa till att få en högre välfärd över hela jorden. Vad kan man då göra för enkelt för att hjälpa till? Om man har ett jobb kan man enkelt säga till personen på företaget som är ansvarig över personal tidningen att lägga in artikel eller starta en bidragskassa på fikabordet, eller varför inte lägga en slant i den närmast lokala insamlingsfonden. Det absolut enklaste är ju självklart för oss Itgymnasister att på våra egna hemsidor, lägga in en länk till Röj-en-minas hemsida.

Att lägga en slant i den närmast lokala insamlingsfonden kanske är lättare sagt än gjort. Jag har nämligen inte märkt något utav deras insamlingar här i Sverige, förutom på Internet. Men jag vet inte hur mycket man kan begära utav en kampanj som startades för inte allt för länge sen.

Jag skrev i faktadelen att Röj-en-mina hellre gör något åt minproblemet än att de sitter och diskuterar i X antal år runt ett bord. Det är självklart bra eftersom minorna måste bort. Men om man ser det ur en annan synvinkel, i ett större tidsperspektiv tror jag att det är viktigare att få igenom ett förbjud mot innehav och tillverkning av minor eftersom minorna då kommer att upphöra att skada folk. Om det hela tiden fortsätts att tillverka och sättas ut minor världen över återuppkommer bara problemet om igen.

I Sverige har som sagt kampanjen funnit sen i våras (2002) och jag tycker personligen in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: FN - Röj-En-Mina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-28]   FN - Röj-En-Mina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1467 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×