golfhistoria

1 röster
9186 visningar
uppladdat: 2002-12-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Golfsporten – ett dyrt nöje!

Det tvistas om spelet uppstod i Skottland eller någon annanstans. Skottarna berättar gärna hur golfen startade, ungefär såhär; Fåraherdarna vandrade omkring på ljunghedarna och strandängarna och hade långtråkigt. Då kom någon på att skjuta ”stenskott” med sin herdestav. Herdarna tävlade med varandra om vem med minsta antal slag kunde slå stenen i kaninhålet 80 meter längre bort. Så föddes ”goff” som de då kallades, enligt skottarna.

Andra golfliknande spel är tex paganica från antika Rom, cambuca från 1300-talets England och det sydfranska spelet Jeu de mail från 1700-talet.. Holland har sitt ”colf” som möjlig källa.

Men en sak skiljer dessa spel från dagens golf och det är hålet på green. Hålet är målet! Det är också just hålet, som gör att Skottland anses vara ursprungslandet.

Golf har varit Skottlands nationalsport sedan 1500-talet och spelats av hög som låg . Först på 1700-talet skrev man ner spelregler, började använda speciella klubbor och bygga klubbhus. Nu blev det exklusivt och klubbarna blev de rikas tummelplats och förblev så under ganska lång tid, ungefär fram till 1950-talet faktiskt.

År 1864 fanns ca 30 golfklubbar i Skottland. År 1900 fanns 2000 klubbar på de brittiska öarna, de flesta i England. Två saker bidrog till första golfboomen: guttaperkabollen och järnvägens utbyggnad!

Guttaperka är den stelnade saven från guttaperkaträdet som lindas i strängar, som ett garnnystan. Den kokas sen upp och kan formas. Från början var bollen helt slät men sedan upptäcktes att den flög bättre med mönster på ytan. Kanske det är ursprunget till uttrycket ”skutta som en guttaperka”.

Det är en förhållandevis dyr sport. En golfkurs med teoriprov och uppspel är ett måste för inträde i någon klubb. Sedan betalas en inträdesavgift till klubben förutom den sk spelrätten och dessutom betalar man årsavgift. Grundutrustningen, klubbor och bag, kan man köpa begagnad – men det handlar tveklöst om ekonomi. Det är en kul sport som ger frisk luft och motion alldeles gratis!

Golf är en gentlemannasport och grundvalarna bygger på goda vanor, gott uppförande och god smak. Här kastar man inga klubbor eller slår iväg bollen för att man misslyckats med ett slag eller en putt. Fuskar gör man inte heller – för då fuskar man mot sig själv och det leder inte någonstans.

Golf är ett jämlikt spel genom det unika ”handikappsystemet”, vilket gör att spelare med olika spelskicklighet mötas på åtminstone ”teoretiskt” lika villkor.

Skottarna introducerade golfen på andra sidan Atlanten i slutet av 1800-talet och i USA och Canada liksom i länderna inom det brittiska imperiet blev sporten snabbt mycket populär.

Under 1900-talet, särskilt under de senaste 30 åren, har sporten vuxit starkt på den europeiska kontinenten, speciellt i Frankrike, Tyskland, Spanien och Portugal.

Golfen var från början ett spel för herrar och damerna släpptes fram först under 1800-talets andra hälft. Men de tilläts bara spela på speciella mindre arenor. Det ansågs, kuriost nog, opassande för en dam att höja klubban över axelhöjd. Många anledningar har funnits att behålla vissa grupperingar exklusiva, men denna orsak verkar direkt löjlig.

Golfanläggningar byggs kontinuerligt runt om i världen för ett ökande antal spelare ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: golfhistoria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-05

    mycket bra fakta :D

  • Inactive member 2007-05-07

    du suger

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-29]   golfhistoria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1474 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×