Homeros

29 röster
82673 visningar
uppladdat: 2003-01-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

Sidan 1: Framsida
Sidan 2: Innehållsförteckning
Sidan 3: Homeros
Sidan 4: Iliaden och Odyssén
Sidan 5: Odyssén
Sidan 6: Mina källor


Homeros

Homeros är den som i alla tider stått som författare till dom två mästerverken, Iliaden och Odyssén. Homeros levde enligt modern forskning troligen på 700-talet f. Kr. Vissa tror att han var en joner från mindre Asien, antagligen från ön Chios. Man kände alltså inte till några detaljer om hans levnad. En antik tradition beskriver honom som blind. Några säger att han var en kringvandrande sångare, en s.k. Rapsoder. Dessa var nästan alltid blinda. Som jag kan förstå var han antagligen blind men ändå skulle ha skapat Iliaden och Odyssén. Hur gick det till? Det är den s.k. Homeriska frågan, som har diskuterats sedan antiken. En ide kan vara att han ”ordnade” de episka sångerna i huvudet och att han sedan lästa upp dem för någon som skrev ner dem. Men det verkar inte vidare trovärdigt. Kan 27 000 rader hexametervers ha lästs upp ur minnet? Det är heller inte bevisat att namnet Homeros har existerat. Homeros var på den tiden ett mycket ovanligt namn. Man kan inte med säkert säga att det är en och samma person som skrev Iliaden och Odyssén. Man kan däremot tro och ana att det är flera människor som skrev dessa stora verk. Om författaren/författarna hette Homeros är omöjligt att veta.


Med de s.k. Homeriska dikterna skapades det grekiska sättet at skriva sagor och mytologier. I dessa sagovärldar blandas olika människors liv och gudars historier. De grekiska mytologin präglar fortfarande idag en stor del av greklands kulturhistoria. Besöker man grekland som turist bjuds man besöka deras gamla teatrar och historiska byggnader. Där har deras sagor utspelats för flera tusen år sedan.

Iliaden skildrar kriget mellan grekerna och Trojanerna utan att ta parti för någon av dem. Troja motsvarar nuvarande västra Turkiet. Det är ett myller av krigare och var och en blir presenterad. Gudarna ingriper då och då för att hjälpa sina favoriter. Stridscenerna är ofta och blodiga. Vrede, skräck och sorg får väldigt intensiva uttryck. I denna vers så hittar du nästan inget negativt om kriget.

Odyssén är troligen ett yngre verk och här följer vi krigaren Odysseus och hans män genom hans sjöfärder och skepparhistorier. Personerna och varelserna är mänskligare och inte lika hjältemodiga och omänskliga som de i Iliaden. Även gudasagorna ges stort utrymme. Odyssén är den mest berömda av dem två verken och är en av världslitteraturens absoluta klassiker.

Iliaden

Iliaden handlar om kriget mellan de två stora makterna Troja och Sparta. Kriget startade på grund av en tvist mellan de tre gudinnorna Afrodite, Hera och Athena. De grälade om vem som var vackrast och de utsåg prins Paris från Troja som domare. Alla tre gudinnor försökte att muta Paris men den enda mutan som bet på honom var löftet som Afrodite gav honom. Löftet innehöll att han skulle få den vackraste kvinnan på jorden, den sköna Helena om han röstade på Afrodite. Afrodite vann och tillsammans med Paris hjälptes de åt att röva bort Helena från Sparta. De förde henne till Troja. När Spartas kung upptäckde detta förklarade han krig mot Troja. Kriget varade i tio år.
Gudamänniskan Akilles som betraktades som en osårbar krigare besegrade Trojas arme och dödade Trojas krigsherre Hector. För att visa sin triumf band Akilles Hector bakom en hästvagn och körde tre var runt staden Troja.
Det fanns en spådom om att staden Troja endast kunde erövras med list. Det var krigaren Odysseus som till sist kom på en brilliant idé. Som en förtäckt försoningsgåva lät han bygga en ihålig trähäst och den placerades framför portarna till Troja. Trojanerna blev naturligtvis glada över att de hade segrat och drog in hästen innanför stadens murar. På natten kröp grekernas främsta krigare ut ur trähästen och brände ner staden. Grekerna vann på detta sätt kriget.

Odyssén

Odysseus, greklands hjälte och kung på ön Ithaka, skulle efter kriget försöka ta sig hem från Troja. Under hemresan tillbaka till Ithaka kom de ur kurs och upplevde många äventyr på havet. Odysseus tillber krigsgudinnan Athena om kraft för att kunna fullfölja sin färd. Gudarna i sagan visar sig både som människor och som ett högre väsen med oerhörd kraft. Han drabbades av havets gud, Poseidons vrede. Poseidon ansåg att Odysseus hade trotsat honom och utsatte Odysseus och hans män för flertal stormar och prövningar. Vi får bl.a. följa med Odysseus och hans män då de går iland på den enögdes guden Polyfemos ö. Polyfemos är en elak jätte och Poseidons son. Han åt upp en av Odysseus män framför ögonen på Odysseus. För att rädda sina män bjöd Odysseus jätten på vin och mat. Då Polyfemos somnade slungar Odysseus ett spetsigt spjut rakt i ögat på Polyfemos. På så sätt kunde de fly från ön och fortsätta sin färd mot Ithaka.

Ett annat äventyr som gudarna utsätter Odysseus för är när de klev iland på gudinnan Kirkes ö. Kirke bjöd Odyssés män på vin och mat som förtrollade dem till djur som apor, lejon och björnar. Odysseus blev dock bjuden på ett motgift, ett slags gräs, av Zeus budbärare, Hermes. Hermes talade även om för Odysseus hur han skall gå tillväga för att förtrollningen på hans män skulle brytas. Odysseus blev också inbjuden på vin och mat till Kirke och hennes palats. Palatset var omgivet av lejon, björnar och apor, förmodligen män som blivit förtrollade till dessa djur. Men eftersom han ätit av Hermes motgift blev han inte förvandlad, till Kirkes stora förvåning. Men han måste ha sex med gudinnan för att förtrollningen skulle släppa. Även från denna ö lyckades de fly. Men en sak hade inte Hermes talat om och det var att en dag på ön motsvarade ett år i verkligheten.

Då Odysseus for ut på haven för att kriga förstod han att han skulle vara borta länge. Innan han for sade han till sin vackra hustru, Penelope, att om han inte skulle vara tillbaka förrän deras nyfödde son hade fått skäggväxt, skulle hon gifta om sig.
Under de tjugo år som Odysseus är borta från Ithaka uppvaktades hans trogna hustru av en mängd påträngande friare. Penelope försökte på olika sätt hålla dem ifrån sig. Hon sade till dem att hon skulle väva en svepa till minne av sin man. Då den var klar skulle hon välja ut någon av friarna till sin man. Men Penelope fuskade för att vinna tid.

Under tiden bestämde gudarna att Odysseus skulle få slippa fler prövningar Odysseus som då befann sig på en ö hos den kärlekskranke nymfen Kalypso tilläts att bygga sig en båt och segla därifrån. Han förliste dock på färden och kastades naken och svårt medtagen i land på Faikernas ö. Där togs han omhand av kungadottern Nuissikaa. Så småningom fördes han hem till Ithaka. När Odysseus kom tillbaka till Ithaka var han förklädd till en gammal tiggare. Han mötte sin son, Telemachos. Han visade sonen sin riktiga identitet men sade till honom att han inte fick berätta det för någon annan innan tiden var inne.

Penelope hade aldrig slutat älskat sin man och hon hoppades att han skulle återvända. För att ytterligare fördröja det utlovade giftermålet lät hon utmana friarna mot varandra igen. Hon sade att hon skulle gifta sig med den man som kunde spänna Odysseus pilbåge och skjuta en pil genom skaftögonen på tolv yxor. När friarna misslyckades med sina försök bad Odysseus, fortfarande förklädd som fattig tiggare, att få försöka. Alla blev hemskt förvånade men gav honom i alla fall en chans. Odysseus klarade självklart utmaningen. Han tog hämnd på friarna och inkräktarna och kunde återförenas med si...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Homeros

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-02]   Homeros
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1482 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×