Analys av "Tjuven"

5310 visningar
uppladdat: 2003-01-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det handlar om ett livsöde i modern tid, om Johan som föds i Värmland och växer upp under miserabla förhållanden i en s.k. tattarfamilj. Han bor hos sin farbror Fredrik, som är en ökänd buse, och hans familj.
I familjen finns många barn, många fler än vad Fredriks hustru Ida egentligen kan ta hand om. De har det fattigt och eländigt, då Fredrik inte gör ett handtag för att familjen ska få det bättre.

Den unge Johan känner dock att han är annorlunda. Han känner att han har något mer än de andra barnen, trots att han av omvärlden anses vara ett fult missfoster. Han upptäcker när han kommer i kontakt med läsandet för första gången att han har en begåvning som kommer honom väl till nytta i hans liv, nämligen ett brinnande intresse för läsandet, språk och historiska kunskaper. Denna begåvning för honom senare till Uppsala universitet där han studerar under många år. Men i hans bakhuvud finns en tanke, en besatthet, som förföljer honom från hans förflutna. Den handlar om en dröm om lycka från barndomen, lycka för honom och hans älskade styvsyster Hedvig. Och för att kunna uppnå denna lycka måste han komma åt ”Dyrgripen”, som han kallar den, den historiska silverbibeln.

Besattheten för honom långt bort ifrån det värmländska samhället, det för honom till Ravenna i Italien där han träffar en präst och hans lärling. Dessa människor ger Johan en väg bort från ensamheten och det leder honom till den stora upptäckten av ett dokument skrivet på ett språkman inte visste fanns, en urgammal dialekt av gotiska, det språk som han har studerat i åratal. Johan och prästen spenderar en lång tid till att översätta det här dokumentet och tillslut ger det resultat.

Dokumentet visar sig vara ett brev skrivet av en utav den gotiske konungen Theoderiks skribenter medeltiden. Skriften skildrar skribentens liv och hans livsverk silverbibeln, som berättar om de gotiska krigen och hur han känner inför det faktum att skriften han arbetat med hela sitt liv inte kunde läsas av någon längre, då goterna praktiskt taget försvunnit från hans hemtrakter efter krigen. När han står där i slutet av sitt liv så inser han att det som han tillbringat hela sitt liv med att fullborda kanske inte kommer till nytta för någon över huvud taget. Detta är en insikt som Johan känner igen sig i. Han har under hela sitt liv ägnat sig åt forskning för ett mål som han aldrig når, för en framtid som aldrig kan existera. Hans älskade Hedvig finns inte längre, mer än som en mycket sinnesförvirrad kvinna i en helt annan skepnad än den hon var då han älskade henne i deras barndom. Hon skulle aldrig uppskatta den drömlika framtid som han planerat för dem båda. Hans livs mening har ryckts undan för honom och det hela slutar med en tragedi.

När Johan berättar denna historia sitter han i fängelse och ser tillbaka på sitt liv. Han ser inte bara hur människor runt omkring honom har förändrats utan även hur världen runt omkring honom förändrats i takt med att han har förändrats. Hur den lilla landsorten Sunne moderniseras och, enligt honom, blir till något fult och osammanhängande.

(Citat: sidan 251, rad 22- 28) ” Jag tyckte Sunne hade tappat stil. Det fanns ett fjäskande, en underdånighet i själva arkitekturen som fick mig att må illa. Som när det nya apoteket stirrade på mig med en utomståendes blick. Det hörde inte hit. Det bröt sönder idéen om gatan som ett rum. Det var som om någon av dessa resenärer i samhällets tjänst fått leta i papperskorgarna inne i städerna och hittat kastade idéskisser och inhandlat dem för en billig penning.”

Detta kan kännas igen i många av dagens småstäder i Sverige där gamla härbren står vägg i vägg med nybyggda betongklumpar. En krock mellan ”det nya” och ”det gamla” sker mitt framför Johans ögon. Den värld han föddes i finns inte längre, det gamla Sverige med sin fattigdom och sina bondgårdar ersattes sakta men säkert av Ica-butiker och ”socialfall”. I och med denna insikt förstår han att inte ens ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av "Tjuven"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-03]   Analys av "Tjuven"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1504 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×