Sprängaren

2 röster
18291 visningar
uppladdat: 2003-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Liza Marklund är en svensk författare som föddes för fyrtio år sedan i den lilla byn Pålmark som ligger i Norrbotten. Redan som barn älskade hon mysterieböcker och hon brukade skriva sina egna historier i lekstugan.

Marklund har jobbat med mycket, både i Sverige och i andra delar av världen. Hon blev efter många andra jobb journalist och har arbetat bl.a. på Expressen och TV4: s Nyheterna. Marklund fick sin första bok utgiven 1995, det var dokumentärromanen Gömda. Hennes stora genombrott kom dock tre år senare med Sprängaren, som har sålt över 700 000 exemplar och även filmatiserats. Sprängaren är den fjärde boken i serien om Annika Bengtzon, trots att den kom ut först. Hittills har Marklunds böcker sålts till 110 olika länder fördelat på 17 olika språk. Själv tror hon att succén beror på tur, timing, hårt arbete – och självklart läsarna.
Liza Marklund äger Piratförlaget tillsammans med Jan Guillou och Ann-Marie Skarp. Deras tanke när de startade förlaget var att förändra de ekonomiska villkoren för författarna.

Jag har läst Sprängaren av Liza Marklund. Boken börjar mycket spännande genom att den olympiska huvudarenan, Victoriastadion, sprängs i bitar. Stockholm har fått äran att arrangera sommar-OS, men sju månader innan det är dags exploderar det på den stora arenan som byggts enkom för de olympiska spelen. Ganska snart står det klart att en människa befunnit sig på stadion när det sprängde. Inom ett par dagar kan polisen identifiera offret och det visar sig vara kvinnan som är ansvarig för det kommande OS. Detta leder till en vild jakt efter mördaren. Är det någon terrorgrupp som vill skada de olympiska spelen? Eller kan det vara ett dåd som är riktat personligen mot kvinnan som sprängs, Christina Furhage?

Annika Bengtzon är chef över kriminalredaktionen på tidningen Kvällspressen och hon får en mycket jobbig vecka precis före jul när sprängningen sker. Redan från början misstänker Annika att explosionen var riktad mot Christina Furhage, och inte mot de olympiska spelen. Hon börjar med hjälp av sina kollegor nysta i alla lösa trådar för att få fram hur det hela hänger ihop. Eftersom Sprängaren varit inne på arenan och alla dörrar varit avlarmade så måste mördaren ha varit någon i OS-generalens närhet. Kvällspressen, med Annika i spetsen, träffar flera av Christinas anhöriga men kan ändå inte lösa gåtan med mordet. Annika intervjuar både Christinas man Bertil Milander, hennes psykiskt sjuka dotter Lena och flera på OS-kansliet. Trots detta kan hon inte förstå varför någon skulle vilja mörda henne. Alla verkar ha beundrat och imponerats av den fantastiska Christina Furhage.

Kvällspressen fortsätter på insiderteorin, medan de andra tidningarna anser att någon terrorgrupp utfört dådet. Detta leder till att Kvällspressen ligger ett par dagar efter de andra, när det plötsligt smäller igen. Nu exploderar det på en annan, mycket mindre sporthall. Även denna sprängning ledde till att en människa avled, offret var byggchefen Stefan Bjurling. Jakten på mördaren fortsätter, men nu tror alla, även Annikas kollegor på Kvällspressen att dåden utförts av en terrorgrupp. För inte kan väl Christina Furhage, OS-bossen som alla beundrat, haft något samband med den omtyckta byggchefen på Sätrahallen?

Annika letar vidare efter den röda tråden i sammanhanget, eftersom hennes personliga åsikt fortfarande är att sprängningarna har något slags samband. Detta eftersom hon även nu tror på den första teorin om att det skulle ha varit ett insiderjobb. Medan Annika jobbar vidare så får hon veta en hel del intressanta fakta, om både Furhage och Bjurling. Det visar sig att ingen av dem varit särskilt omtyckt när det kommer till kritan. Men ganska snart inser Annika att hon kanske gått lite för långt den här gången. Hon blir själv inblandad i mördarens jakt efter nya offer och Annikas har satt sitt eget liv på spel för jobbets skull.

Hela boken är uppbyggd runt jakten på Sprängaren och det händer nya saker hela tiden. Marklund har skrivit boken på ett sådant sätt att spänningen stegras hela tiden ända tills man äntligen får reda på vem som sprängt de båda människorna och varför. Eftersom det hela tiden kommer fram nya fakta är det mycket svårt att lista ut vem som faktiskt utfört dåden.
Mellan kapitlen finns små avsnitt av någons tankar och jag kunde inte förstå vad dessa gjorde mitt ibland den spännande mördarjakten. Svaret på den frågan fås inte förrän precis i slutet och när man kommer dit så förstår man vad dessa gör där.

Annika, som är huvudpersonen i boken, skildras både som människa, journalist och mor. Men även de andra större rollerna beskrivs på ett bra sätt och man ”lär känna” dem. Det är lätt att hänga med i tankarna hos alla människor som deltar i boken. Till och med Sprängarens sjuka tankar kan man på något sätt förstå. Annika går verkligen in i sin yrkesroll under de hektiska dagarna kring explosionerna. Man känner att det här är en kvinna som brinner för sitt arbete, men å andra sidan är hon också hustru och mor med dåligt samvete för att hon försummar sin familj.

Miljön där Sprängaren utspelar sig är ett grått, trist vinterlandskap och man kan nästan känna kylan genom Marklunds tydliga liknelser. Dessutom är tanken om ett OS i Stockholm inte alls långt borta. Tvärtom ansökte Stockholm om OS 2004 och det var även nära att det skulle hamna här. Mycket av bokens attraktionskraft beror just på detta, att vi alla kan känna igen oss i den. De spännande händelserna som utspelar sig i Marklunds bok skulle mycket väl kunna hända i verkligenheten.

En stor anledning till att boken är så spännande är Liza Marklunds uppläggning av den. Spänningen ökar successivt hela tiden och det händer saker i nästan vartenda stycke. Man vill hela ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sprängaren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Bertil Österlind 2020-10-13

    ooo man tackar

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-21]   Sprängaren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1552 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×