1800-talet

12 röster
64358 visningar
uppladdat: 2003-02-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1800-TALET

Efter år 1815, då Napoleon föll vid slaget i Waterloo, började de mäktiga männen i Europa att försöka återställa ordningen. 1800-talet blev dock ytterligare ett revolutionernas århundrade, och efter dess slut var inget längre sig likt.


Den politiska revolutionen

Den politiska revolutionen följde i 1789 års Franska revolution. Folket ville ha mer politiskt inflytande, individerna ville ha frigörelse.

1830 blev revolutionerna fler, och en av de mest kända är julirevolutionen i Frankrike. Under tre dagar kom det folk till Paris – hantverkare och arbetare – och barrikaderade gatorna. Man intog de kungliga slotten, och kungen blev tvungen att abdikera. Resultatet av denna revolution blev julimonarkin. Liberalerna och det övre medelkasskiktet fick en starkare ställning (igen). Man fick åter pressfrihet och rösträtten utvidgades något. Arbetare och hantverkare fick dock ingenting.

I Storbritannien blev det aldrig någon revolution. Det fanns dock fortfarande ett stort missnöje. Regeringen ingrep dock mot alla som försökte protestera med hårda straff.

När en ny regering tog makten blev straffen åter mildare. Fackföreningar bildades för första gången någonsin, och på Irland fick katoliker religionsfrihet och brittiskt medborgarskap.


Den industriella revolutionen

Den industriella revolutionen är också känd som den ekonomiska revolutionen. Den ändrade det mesta som hade att göra med arbetare och det dagliga livet.

Ångmaskinen kom först i Storbritannien. Med denna lärde man sig att använda kraften man kunde få ut ur stenkol. Senare lärde man sig även utvinna energi från olja och uran. Tack vare ångmaskinen slapp man nu lita på människornas krafter. Den industri som påverkades mest var textilindustrin, som var Storbritanniens viktigaste industri under den här tiden.

Det blev lönsamt att konstruera maskinerna eftersom de gav mer tillbaka än arbetarna, och därför utvecklades tekniken snabbt.


Befolkningsökning

Under 1800-talet sjönk dödssiffrorna. Mest berodde det på att man i större utsträckning överlevde sjukdomar än tidigare. På den här tiden var några av de största hoten folksjukdomar som kolera, tyfus och tuberkulos (bland annat). De svarade för 25% av dödsfallen.

Olika sätt att vaccinera sig mot de här sjukdomarna kom fram under 1800-talet. Mot slutet av århundradet presenterades ko-vaccinet. Det var en engelsk läkare som insåg att kornas koppor var ofarliga för människor, men ändå gav den vaccination man ville åt. Metoden introducerades år 1798.

Befolkningen i Europa fyrdubblades mellan 1800 och 1950, och befolkningen i hela världen fördubblades. Det innebar bland annat att slummen och fattigdomen ökade. De fattiga bodde i en smutsig, överbefolkad värld. Här fanns inget vaccin, ingen renhet, inga ordentliga hem, och därför fortsatte sjukdomarna att frodas.


Nya uppfinningar

På 1800-talet kom som sagt ångmaskinen. Den utvecklade dock inte bara textilindustrin, utan spred sig snabbt till alla möjliga områden. Bland annat utvecklades båtarna. Nu slapp man plötsligt lita på vindarna för att kunna ta sig fram; istället byggdes ångbåtar. Med dessa båtars hjälp lade man också ut kablar på Atlantens botten, så att man med morse kunde börja kommunicera mellan Storbritannien och USA.

Man utvecklade ångloken, och byggde järnvägar över hela Europa. I Storbritannien fanns stora tillgångar till både kol- och järnmalm. Transportsträckorna var inte långa, och det är dessutom alltid nära till kusten, så att det var lätt att transportera över havet.


Kamerans historia

Kameran introducerades under 1800-talet. Men då hade idén redan funnits i århundraden. Bland annat visste de gamla grekerna att man, om man hade ett litet hål i en vägg eller fönsterlucka, så får man en upp- och nervänd bild av landskapet utanför om man står i ett mörkt rum. Leonardo DaVinch hade på 1400-talet samma idé.

På 1500-talet började man experimentera med idén, men man visste fortfarande inte hur man skulle göra för att få bilden att fästa på något.

På 1700-talet började den tyske kemisten Johann Heinrich Schulze att göra vetenskapliga tester på silversalternas ljuskänslighet. Han framställde mycket enkla bilder genom att lägga bland annat löv på ytor som han gjort ljuskänsliga.

År 1816 fransmannen Joseph Niépce använde ett ljuskänsligt papper tillsammans med en camera obscura, och på så sätt lyckades han fånga en bild av sin gårdsplan. Med hjälp av salpetersyra lyckades han delvis fixera bilden. Tio års experimenterande senare hade han utvecklat en silverkänslig tennplåt som han satte i en camera obscura med riktiga linser. Exponeringstiden var åtta timmar. Det första fotografiet var av gården med tillhörande hus. Tillverkaren av kameran var Charles Chevalier, en optiker i Paris.

Plåten på den här tiden bestod av en tennplåt överdragen med bitomen. Det är ett sorts asfaltslack, löst i lavendelolja. När solen träffade bitomen blev asfalten hård och olöslig på de ställena, medan bildens mörka ställen stannade löslig. Den delen av bilden tvättades sedan bort.

Metoderna förfinades och omarbetades, men det hela var fortfarande otympligt och tog för lång tid. Filmen bestod av glasplåtar, kameran var en stor, tung trälåda och det hela placerades på ett lika otympligt stativ. Den man skulle fotografera var tvungen att sitta i en speciell stol för att inte röra sig under tiden han eller hon skulle fotograferas. Plåtarna som kom att användas var nu försilvrade kopparplåtar, behandlade med jodånga.

År 1835, två år efter att Joseph Niépce dött, gjorde hans vän och samarbetspartner Louis Daguerre upptäckten att man kunde framkalla en bild med hjälp av kvicksilverångor på plåtar som exponerats en stund. Exponeringstiden gick från åtta timmar till 20-30 minuter.

1837 hittade Louis en metod att fixera bilderna i en lösning av koksalt och varmt vatten. Han kallade denna metod för ”Daguerréotypie”. 1839 hade han hittat en metod att göra bilden beständig, och Louis sökte patent på metoden. Uppfinningen köptes av den franska staten. Alphonse Giroux & Cie i Paris tillverkade den första kommersiellt tillgängliga kameran samma år.

En mängd olika metoder utvecklades efter det här, bland annat Talbots kalotypprocess, och 1851 kom Archer med den så kallade våtplåtsmetoden. 1871 kom den gelatinbestrukna torrplåten som lämpade sig för masstillverkning, och gjorde handkamerans debut på 1880-talet möjlig.

George Eastman började på 1870- och 80-talet att utveckla kameran tillsammans med ett antal duktiga uppfinnare. Han hade ett sinne för affärer och lyckades komma långt i kamerans utveckling. Namnet på hans företag fick han från ljudet en kamera ger ifrån sig – ”klidick”. Företaget var framgångsrikt och finns än idag – det heter Kodak.

1888 kom Kodak kameran, tillverkad av Eastman.

Det var dock inte George Eastman som låg bakom den direktframkallande kameran. Den idén stod Edward Land för, och tekniken är mest känd som Polaroid.


Darwins utvecklingslära

Charles Darwin föddes den 12:e februari 1809 i England. Hans mor dog när Charles bara var åtta år gammal.

När han var 16 år gammal lämnade han Shrewsbury där han vuxit upp. Han började studera medicin vid Edinburgh Univerity. Han ansåg dock att de operationer de utförde utan smärtstillande var helt vidrig, och lämnade därför Edinburgh för Cambridge University. När han gått ut från universitetet i Cambridge fick han ett erbjudande om att åka till Sydamerika för att utforska dess kust under fem år. Han lämnade Storbritannien 1831.

Det han upptäckte på resan blev grunden till hans berömda bok, On the Origin of Species by Means of Natural Selection, eller Om arternas uppkomst på svenska. Den publicerades år 1859, och upprörde många. I boken skrev Darwin om hur han ansåg att världen kommit till, vilket sade helt emot Bibeln och kyrkan.

Darwin fortsatte publicera sina upptäckter under återstoden av hans liv.


Inbördeskrig i USA

I det södra USA var slaveri fortfarande tillåtet. Det flesta länderna i Europa hade förbjudit det i början av 1800-talet, men i stora delar av Latin- och Nordamerika var det fortfarande tillåtet. I USA var slaveri tillåtet i de elva sydstaterna. Där arbetade slavarna både på stora plantager och i annat jordbruk. Bomullsodlingen var den viktigaste industrin; tre fjärdedelar av världens bomull kom från sydstaterna i Amerika.

Kriget som bröt ut började år 1861 och varade i fyra år, till 1865.

Det hela började med att Abraham Lincoln vann presidentvalet 1860. Han ville förbjuda slaveri i hela USA, men det ville inte sydstaterna gå med på. South Carolina deklarerade sitt utträde ur unionen. Man ansåg att den federala regeringen inte skulle lägga sig i hur de enskilda staterna styrdes, och slaveriet ansågs vara staternas enskilda, inre angelägenheter.

Den förste februari 1861 hade ytterligare sex stater deklarerat sitt utträde. Sex dagar senare upprättade de en egen författning för Amerikas konfedereade stater. De valde Thomas Jefferson till president.

Lincoln svors in den fjärde mars, och han förklarade utträdena ogiltiga. Hans mål var att förena hela unionen, och att lösa slavfrågan. Kriget ledde han med fast hand. Kriget har kallats det ”första moderna” kriget, eftersom man använde modernare och effektivare vapen, samt att civilbefolkningen blev indragen. Sammanlagt dog ca 620 000 människor under det amerikanska inbördeskriget.

Lincoln proklamerade slaveriets upphörande från och med 1863. Han blev omvald 1864. Den 14:e april 1865 blev han dock skjuten när han var på teater med sin fru, av en sydstatsfanatiker.

I början av kriget var syds...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 1800-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-01

    du skrev att vaccinet introduc

  • Inactive member 2005-11-29

    Och vem bryr sig?????????????

  • Inactive member 2012-05-08

    Dem två översta källorna fungerar ej

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-16]   1800-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1635 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×