Lindex

2 röster
17653 visningar
uppladdat: 2003-02-21
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att skriva om butikskedjan Lindex som säljer dam- och barnkläder, samt underkläder. Jag tyckte det verkade kul att skriva om en klädesbutik och varför det blev just Lindex vet jag inte.

Historik

Affärsidén som grundarna av Lindex, Ingemar Boman och Bengt Rosell hade var att kunna erbjuda kvinnor och barn billiga, moderna kläder med bra kvalité.
De första butikerna var bara specialiserade på damunderkläder, men efter åren som har gått har sortimentet utökats.

När den första butiken i Alingsås öppnades 1954, hade de som mål att bli en av de ledande butikskedjorna gällande damkläder, barnkläder samt damunderkläder.
Frågan är om inte Lindex redan är det? Över hälften av Sveriges kvinnor handlar på Lindex och butikerna har varje år ca 110 miljoner besökare

Lindex i Europa

Det finns nu ca 320 Lindex butiker i Sverige, Norge, Finland och även nu i Tyskland.

Sverige
I Sverige öppnades den första Lindex butiken 1954 och det finns nu 177 butiker spridda i landet.

Norge
I Norge öppnades den första butiken 1969 och idag finns det 79 butiker i Norge

Finland
I Finland etablerades Lindex 1987 och nu finns det 44 butiker.

Tyskland
I Tyskland öppnades den första Lindex butiken så sent som 1998, idag finns det ca 24 butiker i Tyskland, men man räknar med att det skall öppnas mellan 15-20 butiker varje år nu i några år framöver. Tysklands mode är väldigt likt det Svenska och därför lönar det sig verkligen att öppna så många butiker i Tyskland.

Design och inköp

På Lindex finns det 27 inköpare, de tar tillsammans med minst en designer och en direktris fram de plagg som ska säljas i butikerna. Inköparna köper kläder från 22 länder runt om i världen. Inköparna/designerna har två olika varuflöden: Basflöde och modeflöde. Basflödet går ut på att alltid kunna erbjuda basplaggen, enkla byxor och tröjor som lever kvar i flera säsonger. Modeflödet är att kunna erbjuda det som är modernt nu.

Direktinköp
90% av alla plagg som säljs på Lindex är direktinköpta från Lindex ca 350 tillverkare. Detta medför att priserna kan hållas låga och kvalitén hög.

Inköpskontor
Lindex har inköpskontor i Hong kong, Istanbul, Dhaka och London. Cirka 40 % av plaggen tillverkas i Europa, resten i Asien.

Inköpsutbildning
Lindex inköpare har textilekonomisk utbildning och lång erfarenhet av kläder. Men några har direkt efter examen börjat jobba i butiken som assistant och sedan gått vidare till aspirant. När man är aspirant kan man gå Lindex inköpsutbildning och efter det kan man jobba som inköpare. På utbildningen får man lära sig om t.ex förhandling, materiallära, leveransteknik och ledarskap. De får även vara på en utlandspraktik på upp till tre månader.

Designateljén
På designateljén arbetar flera olika designers. Alla klädes-, underklädes- märken som säljs på lindex har en egen designer i ateljén. För att designerna ska få inspiration får de åka på olika till stora modestäder som t.ex. Paris, london, New York och Barcelona. De får även åka på olika mässor och även besöka olika leverantörer.
Anne Ljungsvik är chef på designavdelningen.

Plaggen provas
Alla plagg som säljs på Lindex är provade innan de kommer till butikerna för att det ska vara säkert att de har bra kvalité och bra passform. Detta görs av speciella provmodeller på Lindex. Om resultatet vid provningen är bra så kan kläderna börja att säljas i butikerna.
Klädesmärken

På Lindex finns det många olika märken här under beskriver jag några va dem:

Damkläder:

Connect är sportiga och feminina kläder oftast följer de även det senaste modet. De har ett sortiment som är gjort för att man ska kunna mixa och matcha de olika plaggen med varann.


Generous är kollektionen med lite större storlekar. (44-52) Men även denna kollektion följer modet. Det finns både enkla vardagsplagg som jeans, byxor, tröjor, skjortor, kjolar m.m. Men även kläder för lite festligare tillfällen.


Dawn är kläderna som har bra passform och bra kvalité. Idén är att du ska ha några enkla plagg som bas och sedan variera överdelar så att du kan variera mycket, men utan att behöva ha så många plagg


Calamity Jane´s är vardagliga jeans som är tillverkade för en kvinnas kropp. Det finns många olika storlekar, färger, modeller och längder att välja mellan och de flesta jeansen är stretchjeans.


Underkläder:

First position är kollektionen för den lite yngre kvinnan/tjejen. Det finns det senaste inom färger och modeller. First position är bra vid träning för plaggen är tillverkade i material som gör att huden andas.


Chantelle och Ella May är underklädesmärken för den mogna kvinnan som vill ha lite lyxigare och elegantare underkläder


Dim och Passionata är båda två plagg designade med enkla snitt i moderna material. Märket passionata är franskt.


Triumph är ett av Europas mest kända underklädesmärken. De har basplagg som finns kvar i flera säsonger, men även lite av de nyaste. Triumph har många modeller för kvinnan med lite större byst.


Sloggi är kända för sin goda kvalité och passform. Sortimentet består till stor del av trosor, men de har även BH: s. Och både trosorna och BH: arna är i bomull/lycra material.


Swegmark och Abecita är båda två svenska märken. Men Swegmark har specialiserat sig på att tillverka underkläder till kvinnor med lite större byst.


Barnkläder:

European kids har kläder för barn mellan 0 och 12 som vill se tuffa och snygga ut. De har både funktionella och moderna kläder till ett lågt pris.


Fix är Lindex egna märke som bara säljs på Lindex. Kläderna är för bara mellan 0 och 6 år och är provade innan de säljs i butiken. Kläderna är designade och tillverkade så att de ska vara lätta att ta av och på. Och de är tillverkade i ett bra material, så att de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lindex

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Frida Persson [2003-02-21]   Lindex
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=1727 [2018-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook