Advent- varför?

2 röster
14326 visningar
uppladdat: 2003-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tänkte börja med att göra en liten undersökning:
Hur många här går på julbord första advent?
Hur många går på julskyltning?
Hur många pyntar huset?
Hur många går i kyrkan?

Det finns mycket idag som förknippas med advent som har uppkommit långt efter det att advent firades för första gången. T.ex. adventsljusen och adventskalendern, tänkte berätta lite kort om dessa senare.

Ordet advent är latinsk och betyder ankomst och då i avseende till Jesus, det kristna året inleds nämligen just vid första advent. Av många uppfattas advent som en högtid inom kyrkan men förut var det tvärtom, ingen orgel fick spelas och det hölls inte heller några bröllop.

För de fattigare bönderna var advent en tid för lugn och ro, man höll sig till de tystare sysslorna, annars kunde man som dalfolket sa, väcka björnen och en väckt björn var inget man ville ha att handskas med.

Hembygdsforskare har upptäckt att det inte nämns mycket om advent, troligen hade denna helg, precis som många andra helger och seder har ibland en nergång, men under 1900-talet har intresset för advent åter igen ökat. Faktum är att advent har blivit en av årets största kyrkogångshelg. Forskare tror att det ökade intresset beror på att vi i denna mörka årstid vill ta ut julen i förväg, sen att julskyltningen lockar mycket folk, går nog inte att bortse ifrån.

Så en tradition som helt och hållet var en strikt kristen helg har förvandlats till en tradition av glädje och gemenskap, dock finns det som sagt fortfarande gott om folk som väljer att besöka kyrkan vid advent.

Nu lite om de saker som har växt upp kring advent.

Adventsljus: Genom tiderna har det funnits många olika sorters adventsljus, det vanligaste idag är de fyra ljusen på rad. Föregångaren till dagens adventsljusstake finner vi om vi reser tillbaka cirka 150 år i tiden och förflyttar oss ganska många mil norrut, till en anstalt i Stockholm. Där fick nämligen sju barn, varje söndag gå fram och tända varsitt ljus, och för varje ljus som tändes berättade pastorn en kort berättelse. Så fortsatte man varje söndag tre söndagar framöver, att tända ljus i denna adventsgran. Denna sed var som många andra julseder ifrån tyskland och härifrån kommer även adventskransen som är en vanlig typ av adventsljus.

Adventskalender: Adventskalender, vilken tänker ni på då? Tv antar jag, det var i alla fall min reaktion, eller möjligtvis chokladkalendern. Men var kommer den ifrån egentligen?
Svaret hittar vi i början av förra seklet, hos en pojke vid namn Gerhard Lang, som varje dag frågade sin mor när tomten kom. Gerhards mamma blev så småningom trött på pojkens eviga frågande och bakade 24 kakor, numrerade dem 1-24 och sa till Gerhard:
- Nu är där 24 kakor, ät en idag, en imorgon och en dagen därpå. Fortsätt så, och den dagen kakorna är slut, då kommer tomten.
Gerhard växte upp till att bli affärsman och kom en dag att tänka på sin mors geniala idé och skapade på 1920 de första adventskalendrarna. Första var gjord av två pappersark, en med bilder och en med datum. För varje dag skulle man klistra in en bild ifrån det ena arket till det andra. Senare kom han på idén med luckor att öppna istället och så småningom även att man kunde ha så att man kunde lägga saker i och inte bara bilder.
Gerhard utvecklade sina kalendrar allt mer, för mycket tyckte det flesta och slutade köpa hans nu alltför invecklade kalendrar.

Nu var dock adventskalendern etablerad på den svenska marknaden och 1932 lanserade Svenska Flickscoutförbundet tillsammans med konstnärinnan Aina Stenberg en ny och i många år framöver populär och säljande kalender.

1957 kom Sveriges radio på idén att kombinera kalendern med följetong på radio och 4 år senare kom den visades den första adventskalendern på TV.
Detta väckte dock uppror inom kyrkan, ty adventskalendrarna hade inget bibliskt budskap och ibland stred de t.o.m. emot kyrkans teorier, samt handlade om troll och andra väsen. Därför döptes adventskalendern, 1972 om till julkalendern.

De mest omtyc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Advent- varför?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-21]   Advent- varför?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1731 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×