Thereses tillstånd

5115 visningar
uppladdat: 2003-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken ”Thereses tillstånd” handlar om Therese Skårup, en mycket lovande dansk tv-reporter. ”Thereses tillstånd” är den första boken i trilogin, skriven av Hanne-Vibeke Holst, i trilogin ingår även böckerna: ”Det verkliga livet” och ”En lycklig kvinna”.

Som redan nämnt är Therese dansk tv-reporter, och även en mycket lovande sådan. Det hela börjar en julidag då hon sänds till Moskva för att arbeta istället för den ordinarie korrespondenten Ferdinand, som nyligen blivit far till ett tvillingpar. Therese gör ett mycket bra arbete i Moskva och hennes karriär mot toppen tar så sakteliga fart. Bl.a. producerar hon en dokumentär angående den ryska revolutionen ”Opera i rött” vilken får mycket bra kritik ifrån tidningar och övriga medier.
” Therese Skårup, kanal 1: s sommarvikarie tycks ha allt. En aldrig sviktande professionell överblick, välgrundade kunskaper och en uppenbart naturlig känsla för medier” (s 16)

Vad kan då störa denna kvinnas framtida karriär? Paul heter svaret. Paul och Therese jobbar på samma tidning, han är två år yngre, har ett fördelaktigt utseende och är enligt Therese en riktig charmör.
”Paul är en barnunge, en frankofil älskare och en förbannat duktig tv-reporter” (s 11) ”Paul Weber- en man som varje mor bör varna sin dotter för” (s 35)

Ändå är det i Pauls armar hon hamnar till slut, det är hos honom hon tillbringar större delen av sin lediga tid och det är hos honom hennes tankar ständigt är. Trots att alla sedan länge tillbaka ser Paul och Therese som ett par, har hon svårt att acceptera det. Dels p.g.a. ett tidigare brustet förhållande och hjärta, dels för att hon vill framstå som ”karriärkvinnan”
”Lea är ett avskräckande exempel på hur snett det kan gå för en annars förnuftig människa som plötsligt envisas med att bli mamma” (s 32)

Detta kan även vara förklaringen att Therese och hennes barndomsvän Birgitte glider ifrån varandra när Birgitte bestämmer sig för att skaffa barn. Trots glipan mellan dem som ständigt växer försöker Birgitte och Therese hålla kontakten.

Hösten och vintern går, Paul och Therese fortsätter att umgås lika intensivt som från början och Paul väver sig mer och mer in i Thereses vardag. De har långa diskussioner då hon berättar om sin uppväxt. Med en mor som levde för teatern, en far som blev kommunist, alkoholist och så småningom flydde familjen och en lillasyster, Kiki, som hon knappt hade något gemensamt med. Paul försöker flera gånger leda in samtalen på gemensamt boende, barn och framtid, han har nyligen mist jobbet och vill inget hellre än att ha Therese nära dygnet runt, och helst med en putande mage. Men Therese vill inte lyssna till den sången, det klingar falskt i hennes öron. Men Paul kan snart börja sjunga på sången igen, för Therese blir gravid, av misstag. Thereses första reflektion blir att göra abort, men natten innan den planerade aborten drömmer Therese mardrömmar, skrikande, gråtande barn, hon ser sig själv sittandes på en trappa och gråta hysteriskt p.g.a. ”det försvunna barnet”. Därför bestämmer hon sig slutligen att behålla barnet.

Therese får svårt att acceptera sin graviditet, hon har svårt att tro att hon bär på en levande och växande varelse, ett barn. Det görs absolut inte lättare av att hon erbjuds att arbeta som korrespondent i Moskva, ett mål som hon länge siktat mot. Paul förbjuder henne från att åka, men själv tycker inte Therese att hennes graviditet är något problem, hon anser att detta är en chans som hon måste ta, och att barnet, som hon inte känner sig så bunden till, nog klarar sig bra.

Hon ger sig iväg på sitt farofyllda uppdrag, och hamnar riktigt i klistret, först efter denna händelse accepterar hon det som växer inom henne, sitt barn, hennes och Pauls barn.
”Jag tigger och ber henne om att stanna, att leva, bli min dotter…” (s 296)

Hanne-Vibeke Holst, 43-årig dansk journalist och författare, skriver boken ”Thereses tillstånd” på ett avslappnat och vardagligt språk. Men korta dialoger, tankar, fakta och engelska inslag i en härlig blandning. Boken kan du läsa ur dygnet runt, den erbjuder skratt, spänning och avslappnande läsning. Det är inte så lätt att se om Hanne har någon baktanke med skrivandet av boken, själv fick jag fundera en del på vissa ställen i boken, t.ex. skulle man känna så om man var i den situationen? Dessutom lärde jag mig lite om Rysslands his...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Thereses tillstånd

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-21]   Thereses tillstånd
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1735 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×