Anabola sterioider

1 röster
13665 visningar
uppladdat: 2003-02-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Anabola steroider

Under rubriken anabola steroider ligger det många dopingpreparat. De flesta är okända för oss ”vanliga” människor. Stromba, Winstrol, Nilevar, Andur, Dianabol… Varianterna är nästan oändliga.

Men vad har då alla dessa preparat gemensamt, varför ligger de alla under samma rubrik? Jo, Alla är gjorda av kemiskt framställda manliga könshormon. De bygger alla på testosteron som är det viktigaste manliga könshormonet. Testosteronet i en stor dos kombinerat med hård träning ger snabbt ökad muskelmassa. Det är den anabola effekten som ger detta, den anabola effekten ger även starkare benstomme. Men det finns även en effekt i testosteronet som elitidrottarna får i sig på köpet då de tar anabola steroider. Det är den androgena effekten, den ger ökad skäggväxt, basröst, utveckling av könsorganen och ökad produktion av spermier. Det är även den androgena effekten som gör att idrottare som förut varit lugna att blir aggressiva, slå omkring sig och vandalisera. Idrottarna skulle helst bara vilja ha i sig den delen av preparatet som ger mer muskler. Men hittills har man inte hittat något sätt att skilja den androgena och den anabola effekten åt, så att man kan producera preparat som bara ger den önskade anabola effekten.

Redan på 1930-talet framställdes syntetiskt testosteron och på 40-talet så började experimenten med att få fram ett preparat som byggde upp muskelmassan och som förändrar personens humör och övriga kropp så lite som möjligt. På 1950-talet började anabola steroider att spridas i USA och Sovjetunionen, men genombrottet kom först på 60-talet. 1972 gjordes en undersökning som visade att 61 % av idrottarna hade tagit steroider de senaste sex månaderna.

En stor del av elitidrottarna tog då alltså preparat som idag är förbjudna. Men 1975 började man utveckla metoder för stereoanalys och idag görs tester regelbundet, både under träning och tävling. Men anabola steroider är fortfarande ett problem inom idrottsvärlden då flera idrottsmän och kvinnor på senare tid blivit kontrollerade med Anabola steroider i kroppen.

Den vanligaste Anabola steroiden kallas ”Ryssfemman” eller bara ”Ryssar”. Av namnet kan man förstå att de främst tillverkas i ryssland och smugglas hit. ”Ryssfemmorna” är små och vita eller rosa och tros ha tillverkats under andra världskriget. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Anabola sterioider

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-25]   Anabola sterioider
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1750 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×