August Strindberg 1849-1912

9 röster
31837 visningar
uppladdat: 2003-02-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Johan August Strindberg föddes i Stockholm den 22 januari 1849. Strindberg är en av Sveriges genom tidernas främsta författare. Han skrev romaner, pjäser, dikter, brev, målade tavlor och var även fotograf ett tag. Bland författare är han en av de största brevskrivarna någonsin. Det är väldigt få som har skrivit så många brev som honom - över 7000 brev hann han med under sin händelserika livstid. Strindberg hjälpte också till att förnyade det svenska språket, och det var nog tack vare hans brevskrivande där han experimenterade med olika uttryck. Det använde han senare i sina romaner. Han lyckades med nästan allt i sitt liv, förutom att framställa guld.

Barndom

Han tillhörde en familj med stort intresse för kultur. Fadern, Carl Oskar var ångbåtkommissionär och ansvarade för trafiken på Göta Kanal och Mälaren. Modern Ulrica Eleonora var en stillsam, lugn, religiös flicka som dog i tuberkulos 1862. Strindbergs uppväxt hade stor betydelse för hans böcker, dramer o s v. Många av hans verk är nämligen baserade på hans egna liv och dess erfarenheter han fått ifrån dem (t.ex. Tjänstekvinnans son som handlar om hans barndom). August Strindberg hade sju syskon.

Utbildning

År 1867 började Strindberg att studera på Uppsala universitet och 1870 får han sitt första drama uppfört på den Kungliga teatern. Året därpå fick Strindberg ett stipendium för att fortsätta sina estetiska studier på universitet.

Efter ett bråk med hans estetikprofessor flyttar August Strindberg tillbaka till Stockholm. Fast denna gång till de fattiga kvarteren i staden, där han umgås med unga, fattiga konstnärer. Vid den här tidpunkten försörjde han sig som fri journalist. Samtidigt målade han och jobbade på sitt drama Mäster Olof. Men den Kungliga teatern antog inte hans pjäs förrän fyra år senare (1881) då den gjorde succé.

1874 anställdes August Strindberg som tjänsteman vid det Kungliga Biblioteket i Stockholm. Han började mer och mer intressera sig för att bli författare. Så småningom hade det blivit hans levebröd.

Kvinnohataren August Strindberg

I mitten av 1870-talet förälskar han sig i adelsflickan Siri von Essen. Ett av Strindbergs mest kända brev, är det när han förklarar sin kärlek till henne.

Siri von Essen skiljer sig ifrån sin man och 1877 gifter hon sig med Strindberg. Tillsammans får de barnen Karin (1880), Greta (1881) och Hans (1884). År 1883 åker Strindberg utomlands tillsammans med sin hustru och deras tre barn. De flyttade runt från pensionat till pensionat i Frankrike, Schweiz, Tyskland och Danmark. Strindbergs syn på deras förhållande förändrades i och med barnen. Han ville att Siri skulle sköta allt hemarbete, såsom ta hand om barnen, städa och hålla ordning. Detta accepterades givetvis inte av en före detta adelsflicka. 1891 skiljde Siri sig från August på grund av detta. Två år senare var skilsmässan avklarad och det var Siri som fick ta hand om vårdnaden över de tre barnen. Detta gjorde Strindberg väldigt ledsen och hans syn på kvinnor förändrades något oerhört.

Förut hade han kämpat för att kvinnorna skulle ha lika stor plats i samhället som männen. Nu hade han övergått till en person som tyckte att kvinnorna skulle ha en underlägsen roll i samhället och såg förhållandet mellan man och kvinna som en kamp. Så småningom blev han känd som Europas ledande kvinnohatare.

I oktober 1892 beger sig August Strindberg till Berlin och 1893 inledde han ett förhållande med den österrikiska journalisten Frida Uhl. Det blev inte så lyckat och varade bara i fyra år, men hann med att få dottern Kerstin. 1901 gifte han sig med norskan Harriet Bosse och fick ett barn tillsammans. Detta var förmodligen det mest olyckliga äktenskapet av de tre, på grund av att Harriet brydde sig mera om sitt yrke som skådespelerska än om sin familj. De skiljde sig 1908.

Författarskapet

1879 Röda rummet
1887 Hemsöborna (skärgårdsroman)
1887-88 En dåres försvarstal (Le plaidoyer d’un fou) (självbiografisk roman skriven på franska)
1889-90 I havsbandet
1886 Tjänstekvinnans son (handlade om hans uppväxt från åren 1849-67)
1897 Inferno (självbiografisk roman, skriven på franska)
1898 Klostret (självbiografisk roman)
1904 Götiska rummen
1904 Svarta Fanor

Han slog igenom som författare 1879 med samhällssatiren Röda Rummet.
Strindberg beskriver självbiografin Tjänstekvinnans son som ”denn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg 1849-1912

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-28]   August Strindberg 1849-1912
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1760 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×