Kyskhetsbältet

4368 visningar
uppladdat: 2003-03-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fick en pocketbok en dag, en dokumentärdeckare av Åsa Nilsson. Det här var hennes tredje roman och har belönats med Polonipriset år 2000. Jag tittade på den och kastade in den bland böcker jag aldrig kommer att läsa. Men under en sömnlös natt kom den i alla fall att bli läst.

Huvudpersonen är en utsliten kvinnlig polis vid namn Monika, som arbetar på våldroteln city i Stockholm. Monika är en ensam person, hon saknar socialt skyddsnät och har bara sin far kvar i livet. Hennes förra arbetskollega och bästa vän Micke har precis inlett ett förhållande med en annan man och har därmed inte tid för henne på samma sätt längre. Hon känner att hon inte har nån som hon kan prata med, mest på grund av att jobbet tar för mycket av hennes fritid, och dessutom inte längre ger henne lika mycket som det gjort tidigare. Till råga på allt får hon en ny arbetskollega från Irak, som hon känner sig rätt osäker i sällskap med. Mycket på grund av att hon sitter inne med många fördomar om hur utländska män är.

En dag blir en känd skådespelerska mördad på öppen gata. Monika och hennes utländska kollega får uppdraget att finna mördaren. Nu gäller det för dem att klara av att samarbeta. Ibörjan går det rätt trögt men med tiden inser hon att han inte alls motsvarar hennes farhågor.
Tillsammans åker dem runt och försöker hitta både mördare, motiv och mordvapen. De intervjuar släktingar, arbetskamrater, rabbiner, och läkare men det verkar inte som hon har haft några ovänner, inte heller hittar dem någon med motiv nog att mörda henne. Men bit för bit faller pusslet på plats till slut.

En väldigt samtidsenlig bok som man lätt kan identifiera sig med.Platsen är nutida Stockholm och Monika skulle lika gärna kunna vara kvinnan på snabbköpet, posten eller möjligvis sjukvården. För den skildrar det många människor upplever, hur jobbet sliter ut människan när man arbetar och ändå känner sig otillräcklig och inte har det stöd och den tid man behöver för att utföra sina arbetsuppgifter på bästa sätt. Sammanfattat kan man säga att den visar samhällets nedskärningar ur individens perspektiv.
Den väcker även en tanke om vikten av det sociala sammanhanget. Hur mycket den behövs för att man ska må bra och vad som händer med en om man saknar det.
En av våra vanligaste fördomar tas även upp "utländska män har svårt att ta order av kvinnor".


En mycket bra bok som jag varmt rekomenderar. Både lättläst och underhållande utan varken tunga beskrivningar sv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kyskhetsbältet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-01]   Kyskhetsbältet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1763 [2024-05-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×