Pay It Forward - Svenska

5 röster
18647 visningar
uppladdat: 2003-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pay it Forward – Skicka vidare

Pay it forward är en bok & en film, men också en ide.
Boken som är skriven av Catherine Ryan Hyde och filmen som är baserad på boken handlar om hur en 12 –årig pojke genom en enkel ide förändrar världen.

Allting i samhällskunskapslärarens Eugene Simonets liv är i ordning. Varje penna, varje skjorta ligger på sin plats. Eugene är en ganska instängd person. Han har byggt upp ett skal som hindrar människorna i omgivningen för att komma honom för nära. Hittills har det inte varit några problem.
Arlene McKinney är en ensamstående mor och alkoholist. Hon har två jobb och försöker samtidigt att ge sin son Trevor ett bättre liv än det hon själv fick.

Eugene ger Trevors klass i uppgift att: Se sig omkring, och rätta till det man inte tycker om.
Han har gett den här uppgiften till varenda sjundeklassare i tolv år och han väntar sig inte att denna skall vara annorlunda än förra årets. Han hoppas, men han väntar sig inte att någon av eleverna ska ta till sig uppgiften.
Han är en lärare som ger eleverna hopp. Kanske för att han förlorat allt hopp för sig själv.
Men detta året tar en av eleverna till sig uppgiften. Trevor tar den på allvar eftersom hans eget liv är så problematiskt. Han har växt upp utan en far, mamman jobbar ständigt och det blir oftast han som får ta hand om sig själv. Han var tvungen att växa upp mycket tidigare är andra barn i hans ålder. Han behöver hopp i sitt liv, och han får det genom Eugene.
Trevor älskar sin mamma och vill att hon ska lösa sina problem men vet att hon inte kan göra det på egen hand. Kunde hon det skulle hon ha gjort det för länge sedan.







Trevor får inspiration på samhällskunskaperna. Eugene är en annorlunda lärare. Han säger inte bara: Ok, klassen, nu öppnar vi böckerna, sidan 1 och gör uppgifterna längst ner.
Han talar istället till klassen, från hjärtat. Han lär dem att samhällskunskap handlar om dem själva, Och världen. Han säger att det är möjligt för en enda person att förändra världen.
Trevor kommer på iden till Pay it forward. Det är någonting han kan tro på, nåt han tror kommer kunna förbättra hans eget liv. Hans ide är ”Att göra någonting för någon som inte kan göra detta på egen hand.” Det går upp på att: ”Om någon gjorde dig en tjänst, Någonting stort, Någonting som du inte kunde göra själv, Och istället för att återgläda denne skickar du vidare till tre personer. Och nästa dag skickar var och en av dem vidare till tre till. Och dan därpå skickar var och en av dessa 27 till ännu tre. Och om alla, varje dag, i sin tur skickar vidare till ”sina” tre… är man på två veckor uppe i 4.782.969 personer.

Eugene ser sig själv i Trevor. Han ser det han var som liten och det han kunde ha blivit. Skyddsmuren han har byggt upp lyckas Trevor hela tiden riva. Han ser förbi Eugenes ärr, han ser honom för den han är.
Trevors första mål är hans mamma och hans lärare och genom detta kanske även sig själv. Han söker efter en far, ett stabilt hem. En av de tre sakerna han gör är att försöka få ihop Eugene och sin mamma. Men till en början funkar inte detta. När han tar hem en hemlös man från gatan inser mamman ”kraften” i Trevors plan. Och för att föröka förstå honom vänder hon sig till Eugene.
Alla i filmen är på något sätt outsiders. De har förlorat tron på världen och samhället.
Två huvudhandlingar utspelar sig. Den ena där reportern Chris Chandler försöker hitta den som startade Pay it Forward genom att intervjua personer som varit med och skickat vidare. Den andra handlingen är den som följer Trevors liv och försök att genom Pay it Forward hjälpa människor i hans omgivning.

Författaren Cathrine Ryan Hyde fick iden och inspirationen till boken efter att hon varit med i en bilolycka. Två män hade dragit ut henne ur bilden och släckt den brinnande motorn och i och med detta riskerat sina egna liv för en främling. De räddade hennes bil och förmodligen också hennes liv. När hon ville tacka dem var de redan försvunna. Efter att hon hade gått runt och grubblat på hur hon skulle kunna hitta och tacka dem kom hon på iden att istället göra en god gärning för någon annan som behövde hjälp.
Hennes egen Pay it Forward var när en annan kvinnas bil hade gått sönder och hon hade stannat för att hjälpa kvinnan. Själv tyckte hon inte hon hade gjort så mycket. Inga liv var i fara, bilen brann inte eller så. Men efter att de pratat en stund visade det sig att i kvinnans ögon hade Catherine gjort något oerhört betydelsefullt. Och när hon frågade hur hon kunde återgläda henne sa Catherine att hon skulle skicka det vidare till någon som behövde det.

I en intervju sa hon: Hur många gånger går man förbi en hemlös på gatan och tänker: Men herregud, den här människan måste ha mycket problem, den här människan behöver hjälp.
Men hur många gånger av dessa stannar man och tar deras problem och gör det till ens eget? De flesta gör aldrig det. Alla har säkert en varm tröja eller jacka i garderoben som de aldrig använt och inte skulle sakna alls. Varför inte ta den tröjan/jackan och ge den till den hemlöse då?
Det är ett nytt sätt att tänka på. Att inte bara se våra egna problem utan att ta en titt i någon annans liv och se om och hur man kanske skulle kunna hjälpa den personen. Det behöver inte vara en stor sak. Det kan bara VERKA vara en stor sak beroende på vem det är man hjälper.
Författaren själ har gjort saker som att anonymt lämna frukost på verandan till en dam som skadat vristen. Gett bort sin gamla bil och betalat för registreringen för den när hon köpte en ny. Sett till att en väns trädgård sköttes medan denne låg på sjukhus. Erbjudit ett par pengar för renovering av huset och hjälp folk med problem med bilen.

I September år 2000 startades en rörelse ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pay It Forward - Svenska

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-08]   Pay It Forward - Svenska
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1772 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×