Carl Michael Bellman

9 röster
17988 visningar
uppladdat: 2003-03-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Carl Michael Bellman
1740-1795

Bellman föddes på söder i Stockholm år 1740, som äldste son till kanslisekreteraren Johan Arent Bellman och Catarina Hermonia. Han dog år 1795 på Kungsholmen. Bellmanfamiljen härstammar från Bremen. Om man jämför med nutiden så blev Bellman inte särskilt gammal, men på 1700- talet så var det på gränsen till ålderdomen. Mot slutet fick man intryck av att han var åldrad, trött och sliten. Det kan man se på bilder gjorda av hans vän Sergel.
Han var uppvuxen i en ämbetsmannafamilj som gjorde att han senare själv skulle bli ämbetsman. Han fick en god uppfostran. Han hade privatlärare, informatorer och han studerade en termin vid Uppsala universitet men han tog aldrig någon examen. Men trots att han aldrig fick någon ordentlig utbildning så tycks han ha haft en god allmänbildning. Han hade också goda språkkunskaper, det visade han bl a genom att redan som sjuttonåring översätta stora tyska verk.

Bellman fick senare, genom hans far en plats i Riksens Ständers bank, riksbanken. Han fick inte mycket lön, men jobbet var inte heller särskilt svårt. Han fick mest skriva protokoll och andra ämbetshandlingar. Bellman hade inte någonting emot att roa sig, men som sagt hade han inte mycket lön, han lånade därför pengar till ett dyrt nöjesliv. Lånen blev till slut så stora att det blev en skandal. Riksbankens direktörer gjorde en upprensning, många av de yngre tjänstemännen fick sparken.

Bellman flydde till Norge för att slippa undan sina fordringsägare. Han återkom senare för att ordna sina affärer, med garanti för att slippa gäldstugan. Hans far använde antagligen sina tillgångar för att hjälpa honom, eftersom han gick i konkurs samtidigt.
Efter faderns konkurs flyttade föräldrarna ut på landet och Bellman tvingades att följa med. Det dröjde inte länge förrän han var tillbaks till stan. Nu fick han arbete i ett annat ämbetsverk, men det lades ned bara efter en kort tid på grund av politiska förändringar i landet. Efter det fick han arbete vid Generaltulldirektionen och där jobbade han i många år. Han arbetade flitigt, men tyckte inte om arbetet så mycket. Han fortsatte det ganska dyra och vilda nöjeslivet, men nu med folk från den lite högre klassen. Efter ett par år lade man även ner detta ämbetsverk och Bellman blev arbetslös igen.

Han förblev också arbetslös i stort sett hela livet. Han fick visserligen genom Gustav III jobb som sekreterare på nummerlotteriet. Han tjänade dåligt och efter Gustav III.s död förlorade han det jobbet också. Eftersom det dyra nöjeslivet fortfarande lockade, så hade han ständigt dålig ekonomi.

Han gifte sig i mitten av 1770- talet och skaffade sig fyra söner och ekonomin blev antagligen inte bättre för det. Bellmans ekonomi blev ännu sämre mot slutet och han gick i konkurs flera gånger. Han fick till och med tillbringa några månader i gäldstugan eftersom han inte kunde betala sina skulder. Några månader senare dog han i tuberkulos, med andra ord lungsot.

Bellman och musiken

Bellman var väldigt musikalisk. Det var kanske ett arv från farfadern som i sin ungdom sjungit för Karl XI. De flesta av epistlarna och sångerna var avsedda för att sjungas. Bellman hade förmågan att härma djurläten och instrument på ett väldigt trovärdigt sätt. Bellman tog oftast musiken från melodier som var populära då. Man ansåg inte musiklånen som stöld, man ansåg att man hade rätt att låna vad man ville. Bellman komponerade sångerna på ett sätt som måste ha haft stor effekt på samtida publik, t ex att han använde en tragisk aria ur en opera för att visa ett uppträde på en krog. Men man tror att Bellman också har komponerat egna sånger t ex dikten Aftonquäde.

Bellman som författare

Bellmans främsta egenskap var tillfällighetsdiktandet som han använde vid högtider i bekanta familjer. Han hade ett säkert öga för situationsmöjligheter och en otrolig förmåga att formulera sig blixtsnabbt. Men när det gäller t ex Fredmans epistlar och Fredmans sånger så använde han inte improvisationsteorin. Dessa dikter hade han omarbetat gång på gång tills han fick in den önskade klangen.

Övrigt

Bellman var också en utmärkt tecknare. Det stora ögonblicket när han släpptes ur häktet för en obetydlig händelse har han själv tecknat. Han uppträdde själv ganska ofta som skådespelare, gärna i roller där han kunde improvisera.

Jag är en hedning,
hjärta, mun och krafter
dyrka vinets gud
Fattig, försupen,
i denna strupen
finns min rikedom
ur Fredmans Epistlar

Några data om Bellman

1740 föddes Bellman

1758 var han under en kort tid student i Uppsala universitet där hans farfar tidigare varit professor i vältalighet

1763 flydde han till Norge för att slippa gäldstugan

1775 fick han jobb av Carl Gustav III som sekreterare på nummerlotteriet

1777 gifte han sig med Lovisa Fredrika Grönlund

1790 ett antal populära dikter kom ut under namnet Fredmans epistlar

1791 kom Fredmans sånger ut

1794 sattes han i slottshäkte

1795 dog Carl Michael Bellman


Så här såg Bellmans dödsannons ut:

Tillkänna gifves
At
KONUNGENS TROTJENARE,
Hof-Secreteraren och Secreteraren
Vid
Kongl. Numer-Lotterie Direction
H e r r C A R L M I C H. B E L L M A N
Med Döden afled
Den 11 Februarii 1795, klockan ett om natten, uti en
ålder af 54 år och 7 dagar.
Alla Sorgebesök undanbedes

Några kända personer ur Bellmans skrifter

Fredman: Känd urmakare i Stockholm, utan urmakeri

Ulla Winblad: Glädjeflicka, dotter till en före detta korpral vid gardet

Korpral Mollberg: Ägde hus på Hornsgatan, var ett tag fabrikör, sedan anställd ryttare. Senare dansmästare

Fader Movitz: Konstapel, känd för sin konsert på Tre Byttor

Till minne av Bellman

Till minne av Bellman firas varje år den 26 juli Bellmansdagen genom festtåg med Bellmanfigurer och framförande av hans verk i deras naturliga miljö: slottsparken vid Haga och bland Djurgårdens ekar.

Konstnären Anders Zorn lät omkring 1920 restaurera fastigheten där den berömda restaurangen Den Gyldene Freden ligger i Gamla Stan. Han överlät äganderätten till Svenska Akademien och bestämde att vinsten av Gyldene Freden under namnet Bellmanspr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Carl Michael Bellman

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-10]   Carl Michael Bellman
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1780 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×