Kan flavanoider i kakao påverka det kardiovaskulära systemet?

2341 visningar
uppladdat: 2008-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kakaobönan har använts av människan i tusentals år. Framför allt användes kakaon som dryck men under det senaste århundradet även till choklad. De senaste tio åren har det framkommit att kakaon är rik på flavonoider och då främst flavanolerna epikatekin och katekin. Det är främst epikatekinerna som bidrar till olika kardiovaskulära effekter, som påverkan på blodtrycket, förändringar i HDL- och LDL-balansen och plackbildning i kärlen beroende på LDL-oxidation. Jag har gjort en litteraturstudie där dessa teorier undersöks. För att undersöka detta har sex stycken artiklar använts. Dessa bygger på olika studier som har gjorts av kakaons effekter på blodtrycket. Studierna varierar i längd, från två dagar upp till 18 veckor. Fem av studierna använder sig av deltagare som inte genomgår någon behandling för någon kardiovaskulär sjukdom. I den sjätte studien har samtliga deltagare en kranskärlssjukdom som de behandlas för. Den enda effekt som framkommer är en marginell sänkning av blodtrycket över tid. Däremot framkommer det ingen skillnad för de personer som har en kardiovaskulär sjukdom. Detta kan tyda på att flavanolerna har en förebyggande effekt snarare än en läkande effekt. Studierna kunde heller inte påvisa någon större förändring i kolesterolbalansen eller LDL-oxidationen. Eftersom epikatekin är en instabil molekyl som försvinner vid vissa tillverkningsprocesser är det svårt att veta vilken mängd epikatekin det finn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kan flavanoider i kakao påverka det kardiovaskulära systemet?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-01]   Kan flavanoider i kakao påverka det kardiovaskulära systemet?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=18284 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×