Hur påverkar samhällets och vårdpersonalens värderingar den palliativa vården och synen på dödshjälp?

2589 visningar
uppladdat: 2003-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Värderingar i samhället påverkar oss människor, ibland på ett positivt sätt och ibland på ett negativt sätt. I den här uppsatsen lyfter jag fram faktorer som jag menar kan ha ett starkt inflytande på vården av döende cancerpatienter och tankarna om eutanasi. Min ambition är inte att avgöra vilket som är rätt och fel i eutanasidebatten, utan istället att belysa olika sociologiska synvinklar på eutanasi, med inslag från filosofi och etik. Mitt syfte med uppsatsen är att lyfta fram svårigheterna kring eutanasi och betydelsen av palliativ vård för cancersjuka. Detta gör jag utifrån en förståelse av de individuella och kollektiva värderingar och handlingar som samhället tillhandahåller och som ligger till grund för mina intervjupersoners resonemang. I studien utgår jag främst från motsatsparet egoism och altruism. Jag utgår även från ett utilitaristiskt perspektiv. Därefter inkorporerar jag begrepp som rationalitet, strukturfunktionalism och postmodernism. Många cancersjuka vårdas på hospice och det är vårdare av dessa som utgör intervjumaterialet i denna studie. Jag använder mig utav fem semistrukturerade intervjuer av samtalstyp. Dessutom använder jag mig av en intervju med en privatperson, ej anställd i vården, på grund av hennes tydliga åsikter i ämnet eutanasi, vilka klart skiljer sig från de övrigas. Jag analyserar mitt empiriska material utifrån ovan nämnda perspektiv, samt en hermeneutisk hållning. Det viktigaste som framkommit i uppsatsen är att samhällets värderingar och vårdpersonalens egna etiska förhållningssätt kan påverka synen på vården av döende. Det har även framkommit att egoistiska värderingar påverkar individen mer än kollektivet (institutionen i detta fall). Vad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur påverkar samhällets och vårdpersonalens värderingar den palliativa vården och synen på dödshjälp?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-01]   Hur påverkar samhällets och vårdpersonalens värderingar den palliativa vården och synen på dödshjälp?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=18359 [2024-05-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×