Dvärgen

13876 visningar
uppladdat: 2003-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken Dvärgen handlar om en 26tum lång, gråögd och oerhört grym känslokall liten man. Dvärgen som han kallas i boken är en självisk och egocentrisk liten person som hatar allt han inte förstår som kärlek, lustar och vetenskapsmän.

Boken utspelar sig i stort ett stort kunga-hov, åtminstone om man ser från dvärgens ögon. Hovet är ofta fyllt av människor som artister, konstnärer och vetenskapsmän. Dvärgen hatar dem alla. Han hatar alla dem eftersom han anser att de har en lägre rang än han, samtidigt märker man hur han beundrar kungen som anses ha den högsta rangen på hovet.
Boken utspelar sig också en del ute i fält, dit dvärgen följer sin kung i strid. Här stormtrivs dvärgen, han älskar att kriga.

Den namnlöse dvärgen som han kallas är den enda på hovet, detta är någonting han trivs med, han gillar också att vara ifred. Han anser sig stå över alla människor och menar att dvärgar tillhör ett finare väsen än andra människor. Dvärgen säger sig vara av en annan ras och har ingenting emot att det syns:

”Jag har aldrig hatat människorna så som under denna ohyggliga timma. Mitt hat blev så fruktansvärt verkligt för mig att jag nästan trodde jag skulle mista sansen, det svartnade ibland nästan för mina ögon. Finns det något mer vedervärdigt än dessa varelser, något mer värt att hata.” (sid.50 )

Här kan men se hur mycket han hatade människorna, detta kan jämföras med hur Hitler hatade sina motståndare, fast i hans fall var det judarna. Boken skrev under andra världskriget vilket kan ha inspirerat författaren.

I boken så tjänar han vid ett Italienskt hov. Han betraktar och iakttar sin omgivning detta är någonting att skriver ner i sin dagbok. Han bor i ett litet rum som är anpassat för en dvärg, men detta är som sagt ingenting han skäms över.
I boken utspelar sig ett krig emellan dvärgens land och hans grannland. Dvärgen brinner ständigt i iver i att få delta, han älskar att kriga:

”För mig är krig inte en lek utan blodigt allvar. Jag vill kämpa, jag vill döda! Inte för att utmärka mig, utan för handlingens, själva gärningens skull. Jag vill se folk stupa, se död och undergång omkring mig där jag står” (sid 60).

Det är kungen som bestämmer son tar initiativet till kriget för att utöka sin makt, han säger att hans folk behöver mera land. Han tar även hjälp utav stjärnorna för att veta hur och när han ska gå till angrepp.

Till en början så går kriget bra och kungen vinner många segrar. Men krigslyckan vänder och efter en reträtt blir dvärgens stad belägrad av motståndare. Många olyckor drabbar staden och den fylls i högt tempo av motståndare från alla håll. Till sist blir Dvärgen beskylls för en utav olyckorna och fängslas. Här slutar boken, i hans fängelsehåla.

I fängelsehålan, fastkedjad i bojor, är Dvärgen vid gott mod och tror att med hjälp av kungen kommer att överleva. Han tror att utan dvärgen så överlever inte kungen han själv:

”Om jag känner min herre rätt kan han inte i längden undvara sin dvärg” (sid 158).

Boken är skriven i dagboksform. Berättaren är dvärgen han själv. Boken språk är gammalmodigt men har sin naturliga förklaring i att den skrev för över 50år sedan. Boken känns allt igenom ganska pessimistisk. Det varar en ständig ondska i boken. Jag tycker boken var bra, för det var aldrig någon man kunde tycka om, alla verkade vara onda och olyckliga.

Man kan se många likheter till andra världskriget vilk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dvärgen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-01-21

    Den så kallade Molotov-Ribbent

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-19]   Dvärgen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1844 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×