Jonas Gardell

23 röster
53201 visningar
uppladdat: 2003-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lars Jonas Holger Gardell föddes den 2:a november 1963 i Täby och växte sedan upp i Stockholmsförorten Enebyberg. Han var näst yngst av fyra syskon., två äldre bröder och en yngre syster. Jonas pappa Bertil Gardell var professor och psykolog och han hade en sjukdom kallad ALS ( samma som Maj Fant drabbades av ). När Jonas var liten lämnade pappan familjen i en liten portvaktslägenhet med rivningskontrakt och gifte själv om sig med sin sekreterare och köpte ett fint etageradhus med utsikt över Mälaren. Jonas tror att han far ville erövra världen och bli lycklig, och att han för den sakens skull gick med på att offra sin familj. Jonas far är nu i himlen och Jonas ser honom som en skyddssjäl som vakar över honom. Jonas mamma Ingegärd, utbildad psykolog som nu är i 75-årsåldern tillhörde gruppen kvinnor som fick en utbildning men som stannade i hemmet när barnen kom. ”Mamma tillhör den generation som blev lurad. Solidariteten med dessa kvinnor har varit extremt kreativ”.

Jonas hade det svårt som tonåring . Han våldtogs som ung kille, hans pappa svek honom. Han försökte att missbruka piller för att behärska sin smärta och försökte ta sitt liv. Han lyckades dock inte utan lärde sig att leva med sina smärtor istället. I boken ”En komikers uppväxt” försöker han beskriva sin svåra barndom. Som ung skrev han dikter och när han var 18 år gammal kom samlingen ”Den tigande talar” ut under pseudonymen 4937.

Jonas fick frisedel från lumpen med diagnosen ” Återkommande förvirringstillstånd av psykotisk karaktär”. Det kommenterar han med: ” Jag har papper på att jag är psyko och det är jag stolt över!”. Jonas är bög och tackar Gud för sin homosexualitet ” För mig är det en social identitet som tvingat mig att ifrågasätta mig själv, samhället och samhällets normer. Stackars alla människor som kan leva sina liv som härmande stereotyper”.

Jonas debuterade som författare 1985 som 22-åring med romanen ”Passionsspelet”. ”Passionsspelet” tar upp två teman som senare kommer att bli typiska i hans böcker och pjäser, homosexualitet och kristendom. Senare tillkommer även medelålders kvinnor. Det som är utmärkande i Gardells pjäser och böcker är att hjältarna och hjältinnorna ofta misslyckas med vad dom gör. Hans böcker är roliga, men grundtonen är ofta sorgsen. Man skrattar när man läser hans böcker , men skrattet fastnar i halsen då man inser att händelserna likaväl skulle kunna utspela sig i någons kök , grannens vardagsrum eller i ett gammalt klassrum.

Jonas Gardell eftersträvar att läsaren ska ta emotionell ställning till hans personer. Att älska dem, skratta och gråta med personerna. Detta gäller såväl personerna i romanerna som pjäserna. I samband med romanen ”Präriehundarna” sa han själv så här: ” Jag var tidigare inte säker på att man fick ha humor i sådan här litteratur. Plötsligt tänkte jag att va fan kan jag inte få ha det för- vilket gjorde att all den här humorn plötsligt kom framsprutande”.

Jonas har bott på Brännkyrkogatan & Lilla Erstagatan, på Söder i Stockholm. Nu bor han på Hökens gata tillsammans med sin man Mark Levengood-Kärkkäinen. Mark är utbildad laxerare och kan allt om hur man tömmer tarmar men jobbar som biträdande programchef på SVT drama. Mark och Jonas träffades 1986 på ett badhus i Stockholm. Mark låg i ett badkar och läste Expressen. Jonas ville låna tidningen och det fick han. De förlovade sig en månad senare, utan att ens ha kysst varandra! Mark och Jonas har gift sig två gånger. En gång före och en gång efter det att det blev lagligt med giftermål för homosexuella i Sverige.

Jonas är inte bara författare utan även konstnär, dramatiker, artist m.m. Han började inte kalla sig för artist förrän han hade sålt ut på stadsteaterns stora scen i Göteborg för tusen personer. Innan dess var han ” författare som stod ensam på scenen och läste sina egna texter”. Jonas har pluggat teatervetenskap och sökte in till scenskolan när han var arton, men tog sig inte in. Efter det förstod han att han vill vara sig själv när han står på scen. Jonas har haft en egen konstutställning på galleri Vita Katten, som hette ”Bögögon”. Jonas pjäs ”Mormor Gråter” höll nästan på att bli jultradition i SVT. Den sändes kring varje jul 1992-1998 men har nu tagits bort av någon anledning.

Jonas anser sig vara socialdemokratisk anarkist och röstade på V för första gången i valet –98. Han är också känd för att ha myntat uttrycket ”Alf är ond” i direktsänd radio. Jonas har sagt att han skulle kunna tänka sig en framtid som politiskt aktiv. ”Det skulle inte förvåna mig om jag blev socialdemokratisk kulturminister”.

Jonas inspireras av bibeln, Bette Midler, George Michael, Tage Danielsson, Laurie Andersson och Jean Genet m.fl. Jonas största inspirationskälla är David Bowie. Jonas är ett stort Bowie-fan och funderar på att göra en uppsättning med bara låtar av David Bowie. Jonas långfilm ”Livet är en schlager” som hade premiär i november 2000 har vunnit tre guldbaggar. Jonas hängde runt Schlager-SM våren -98 och medgav då: ”Jag spenderar naturligtvis inte en vecka på schlager-SM utan anledning... Men jag vill inte säga något, den kommer så småningom.”.
Jonas har sagt att han vill skaffa barn och flytta till New York. Hans hemliga dröm är att få göra en ny show och en ny bok. Boken ska innehålla hans egen omskrivning av den bibliska historien. Hans stora dröm är annars att öppna café. Där livet börjar om på nytt varje dag. Det ska heta Hjältarnas café och dit ska alla gamla ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jonas Gardell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-10-07

    Klockrent arbete! Nu kan man ju uppdatera texten med t ex hans show Tillfällig gäst i ditt liv (2007) som släpps på DVD plus teKlockrent arbete! Nu kan man ju uppdatera texten med t ex hans show Tillfällig gäst i ditt liv (2007) som släpps på DVD plus snart har nypremiär säsongen på Scalateatern i Stockholm. Men det är ju inget fel i din uppsats, utan bara sånt som blivit aktuellt eferåt. En sak till är att det vore kul om du listade hans tvframträfanden i lek/underhållningsprogram. Men bra jobbat =)ater igen snart!

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-23]   Jonas Gardell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1853 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×