Upplysningar om företags förvaltning av kapital - Vilken förändring har de nya kraven i IAS 1 inneburit för de finansiella rapporterna?

1001 visningar
uppladdat: 2008-06-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund och problem: Det synsätt som dominerar avseende redovisningen är kapitalmarknadsperspektivet, vilket innebär att redovisningen ska vara användbar i synnerhet för dem som ska fatta beslut huruvida de ska köpa, sälja eller behålla företagets aktier. Från 1 januari 2007 ska nya upplysningskrav för kapital tillämpas, vilka ska generera bättre information för investerare och andra användare av de finansiella rapporterna för bedömning av risk och avkastning. Det finns dock ur företags perspektiv alltid kostnad och nyttoaspekter att beakta vid informationsutgivningen då upplysningarna kan vålla skada för företaget. Med anledning därav kan det finnas incitament att begränsa upplysningarna avseende kapital och det kan variera hur olika företag lämnar upplysningar. Syfte: Vi vill med studien beskriva förändringen i företags upplysningar avseende förvaltning av kapital för räkenskapsåret 2007 i jämförelse med räkenskapsåret 2006. Vi vill vidare studera om det föreligger någon skillnad i företags upplysningar med avseende på företags storlek och branschtillhörighet Avgränsningar: Studien har avgränsats till att omfatta företag i sektorerna Industri och Sällanköpsvaror och tjänster som idag är noterade på Stockholmsbörsen samt har tillämpat IFRS de senaste två räkenskapsåren. Vidare har avgränsning gjorts avseende kapitalupplysningskraven i IAS 1 och omfattar enbart punkt 124 B)a beträffande kvalitativa upplysningar. Metod: Vi har valt en kvantitativ metod där vi genomfört observationer av 50 företags årsredovisningar. Urvalet omfattades av två branschsektorer enligt indelningen på Stockholmsbörsen. Vid genomförandet av studien har ett strukturerat schema använts vid observationerna av företags årsredovisningar där utfallet prövades för statistisk signifikans. Resultat och slutsatser: Förändringen mellan åren har inneburit att betydligt fler företag lämnar upplysningar om sina mål och metoder för förvaltning av kapital. Ökningen i upplysningar har varit störst med avseende på mål där skillnaden mellan åren är signifikant. Vidare har informationen flyttats från att ha varit utanför den finansiella rapporten till att nu ingå i den finansiella rapporten där förändringen är signifikant med 100 %. Det finns ett samband där det är en signifikant skillnad mellan undersökta branscher avseende huruvida de upplyser om metod. Vidare har det visat sig att det är en signifikant skillnad mellan olika storlekskategorier och huruvida de upplyser om mål med kapitalförvaltningen. Förslag till fortsatta studier: Eftersom det är första året som upplysningskraven avseende kapital tillämpas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Upplysningar om företags förvaltning av kapital - Vilken förändring har de nya kraven i IAS 1 inneburit för de finansiella rapporterna?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-13]   Upplysningar om företags förvaltning av kapital - Vilken förändring har de nya kraven i IAS 1 inneburit för de finansiella rapporterna?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=18579 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×