De första terroristerna Del II

1 röster
4911 visningar
uppladdat: 2003-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En annan tidig form av terrorister var de s k ”assassinerna” som existerade runt år 1000 e Kr. De var dissidenter som från början hade ingått i en muslimsk, ursprunglig egyptisk sekt, ismailiterna, med shiitisk bakgrund. Från sitt högkvarter i nuvarande Iran sände deras ledare Hasan ibn Sabbah ut sina anhängare som lönnmördare i kampen mot seldjukerna, det krigarfolk av mongoliskt ursprung, som i slutet av första årtusendet enligt västerländsk tidräkning hade tillvällat sig makten över stora delar av det som idag kallas Mellanöstern. Sekten kallade sig ”ad-dawa al-jadida”, vilket betyder ”den nya läran”, men dess medlemmar har gått till historien som just assassinerna.

Ledaren Hasan ibn Sabbah hade brutit med den ismailiska rörelsen, i protest över utnämningen av en viss al-Mustiali som ny kalif i Kairo. Hasan hade stött den nyutnämnde kalifen al-Mustalis broder Nizar, som emellertid försvunnit under mystiskt omständigheter. Dissidenterna kring Hasan övergick alltså till att bli assassinernas sekt. De kallas också ”nizarerna”, nizari ismaliya, efter den försvunne och sannolikt mördade Nizar, och deras taktik gick, eftersom de i fält var militärt underlägsna, ut på att skicka små grupper av sitt folk på räder in i fiendelägren för att mörda befälhavarna i de arméer som hotade inta deras fästen. Uppenbarligen hade de ofta framgång med sin överraskningstaktik och spred berättigad fasa bland motståndarna. Hasan ibn Sabbah var intensivt handlingsinriktad och inställd på att utbreda den shiitiska versionen av islam med alla medel. Men, inskärpte han hos sina anhängare, det gällde att studera, propagera och organisera sig, innan man gick till attack.

Assassinerna mördade, hette det, i Allahs namn efter att ha drogat sig med haschisch. Ordet ”assassin”, som på engelskan och franskan blivit liktydigt med ”mördare”, företrädesvis en lejd eller hyrd sådan, betyder på arabiska bokstavligen ”hasch-ätare”. Många av asassinerna omkom själva i samband med terrordåden. Det kunde alltså bli fråga om rena självmordsuppdrag. Det sägs om dem, att de mötte döden med samma distanserade lugn som präglade dem när de avlivade sina offer. Troligtvis är naturligtvis, att de i det ögonblicket var till den grad nedknarkade, att de var bortom egen oro och rädsla.

Efter att mongoler och mamluker gjort sitt för att likvidera assassinerna förde deras sekt under några århundraden ett tynande liv som ett mindre kätteri. Men det finns fortfarande anhängare till de gamla assassinerna både i Syrien, Iran och Centralasien. Flest finne i Indien och Pakistan, där de är känds om ”khojas”. Deras mordiska aktivitet har idag upphört. I sin moderna form som sekten antog under 1800-talet är assassinernas sentida efterföljare kända under det tidigare namnet ”ismailiter”. De har trogna medlemmar över hela världen. Många har blivit framgångsrika affärsmän i länder där indiska och pakistanska emigranter slagit sig ned. Ismailiterna bedriver en omfattande hjälpverksamhet för sektmedlemmar som inte lyckats så väl här i livet. Deras imam är bättre känd under namnet Aga Khan. En konkurrerande gren, mustalierna, har medlemmar framför allt i Indien och Jemen. De är allts...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De första terroristerna Del II

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-23]   De första terroristerna Del II
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1860 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×