Mercosur - en sydamerikansk företagsarena i upptakt - teori och empiriska studier.

1114 visningar
uppladdat: 2004-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte

Inom ramen för Mercosur är förevarande arbete uppdelat i två undersökningsområden - avseende en territoriell studie och en sektorstudie - vilka ger integrationen en strukturell respektive strategisk innebörd.

Den territoriella studien ger utrymme för Mercosurs utbredning och medlemsländer liksom integrationens uppbyggnad. Härefter är den handel och de investeringsflöden som genererats föremål för behandling liksom en gränsöverskridande företagsverksamhet som tagit form. I förgrunden finns en teoretisk ansats med en intention om kontinuerlig applicering av handels- och integrationsrelaterade teser.

Sektorstudien omfattar åtta argentinska näringsgrenar och en konfliktsituation i kontext av Mercosur. En introduktion sker i ljuset av initierade reformprogram och utveckling i Argentina. Även i denna del föregås empirin av en teoretisk ansats - med de metodologiska förtecken som tidigare statuerats - vari epitet som kompetens, konkurrens och nätverk bildar hörnstenar för affärslivets acklimatisering.

Den övergripande ambitionen är att självständigt bygga upp teoretiska referensramar, vars ingående moment baseras på annan forskning, och undersöka dess hållbarhet för en analys. - Ett spörsmål är om den resursbaserade strategiteorin, med bakomliggande antaganden, är att bedöma som "beständig" i sin nuvarande form. I ett försök att tillföra dynamik införlivas institutionella synsätt och organisatorisk inlärning. Även om teorin med anslutande komplement hänförs till sektorstudien bortses inte från möjligheten att ett ändamålsenligt nyttjande är avhängigt av strukturella bevekelsegrunder.

Metod

Avsaknaden av en samfälld teoretisk ansats inom disciplinen för ett "integrationsrelaterat och företagsspecifikt" problemområde påmanar kreativitet. Arbetets teoretiska referensramar är ämnade för att klargöra den struktur företagen möter i en ny integrationsmiljö, vilket har betydelse för strategiutformning. Då det gäller spörsmålet om den resursbaserade strategiteorin noteras att en mångfaldig begreppsrikedom kommit att kringgärda densamma samtidigt som ett utvecklingsbehov alltmer gjort sig gällande. Med utgångspunkt i ett regionalekonomiskt problemområde utvärderas den forskningsfront som omger teorin av idag. Härtill begrundas olika skeenden då institutionella synsätt och organisatorisk inlärning införlivas i en analys.

Teoretiska perspektiv

1) Territoriell studie: Teoretisk ansats benämnd "Samverkan länder emellan".

2) Sektorstudie: Teoretisk ansats benämnd "Det enskilda företagets kontext".

För den resursbaserade strategiteorin beaktas även rön från ett IO-perspektiv, vars grunder ej ansetts ändamålsenliga av RBV-företrädare. Detta jämte dynamiska komplement; - jfr. syftet.

Empiri

Den empiriska efterforskningen har vanligtvis utgått från intervjuer med olika respondenter i Washington D.C. och sedermera systematiserats i enlighet med skriftliga underlag. Empirin kom successivt att formge analyser med avseende på beståndsdelar som anges i arbetets syfte.

Slutsatser

I detta nu låter sig värdet av Mercosur-ländernas (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) ambitioner ifrågasättas, då området återigen kännetecknas av makroekonomisk instabilitet. I en betraktelse av ett material som härrör från den tid då inte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mercosur - en sydamerikansk företagsarena i upptakt - teori och empiriska studier.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-18]   Mercosur - en sydamerikansk företagsarena i upptakt - teori och empiriska studier.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=19173 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×