Hamlet - Läsupplevelse

2 röster
16454 visningar
uppladdat: 2003-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handlingen i Hamlet utspelar sig i Danmark.
Hamlet är brorson till Danmarks kung, Klaudius. Hamlets far, den förra kungen, har när handlingen utspelas precis dött och blivit begraven. Hamlet misstänker att Klaudius ligger bakom faderns död, och uppträder därför underligt och misstänksamt. När Hamlet sedan träffar på sin faders vålnad och får sina misstankar bekräftade svär han att han ska hämnas. Hamlet är samtidigt förälskad i Klaudius kammarherres dotter, Ofelia. Kammerherren, vars namn är Polonius är i maskopi med Klaudius och därför är Hamlet vred, också på honom. Ofelia tror att det är något fel på Hamlet därför att han uppträder så konstigt. En dag kommer det en grupp med skådespelare till slottet. Hamlet kommer då på en brilliant plan, skådespelarna ska spela upp en pjäs om hur den gamle kungen dog. Hamlet kommer att skärskåda Klaudius under hel pjäsen. Om han uppträder konstigt under pjäsen vet Hamlet att det var sant, det som hans faders vålnad berättade. Klaudius blir mycket upprörd när pjäsen spelas upp, och tvingar skådespelarna att avbryta pjäsen. Han får senare reda på att det var Hamlets idé att framföra pjäsen och ber Hamlets mor, drottning Gertrud att prata med honom. Under samtalet ska Polonius gömma sig bakom tapeten och tjuvlyssna på vad Hamlet säger. Hamlet lyckas avslöja pjäsen och dräper Polonius med sin florett. När Ofelia får reda på att hennes fader har blivit dräpt av Hamlet blir hon helt konstig. Hon börjar att uppföra sig oartigt och verkar helt frånvarande. Hon tar till slut sitt liv genom att dränka sig i en närliggande å.

Dramat slutar sedan med att Polonius son, Laertes kommer hem från Frankrike. Han ska hämnas sin faders död genom att utmana Hamlet på en duell och döda honom. Han och Klaudius kommer på en plan, de ska doppa Laertes värja i gift och fylla en bägare med samma gift. Under duellen som följer dör Hamlets mor genom att hon dricker ur bägaren. Halet och Laertes dör också. Laertes rispar Hamlet med sin förgiftade värja. Sen råkar han och Hamlet byta värjor. Hamlet sårar sedan Lertes med samma värja och han dör också.
Det sista Hamlet gör innan han dör, är att sticka värjan i bröstet på Klaudius. Han dör också.

Jag tycker att boken var bra. Det var lite svårt att komma in i boken därför att det bara var dialoger, men när jag väl gjorde det var den bra.
Jag tycker att det var ganska svår text i boken. det var ett svårt, formellt och högtidligt språk. Fast det var också ganska bra att vi fick läsa boken med ett så pass svårt ordförråd. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hamlet - Läsupplevelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-10-09

    den är bra men behävs mer om miljö

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-17]   Hamlet - Läsupplevelse
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2005 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×