Slipvinklar för bergkristall: hur stor betydelse har vinklarna för briljansen i en slipad bergkristall?

929 visningar
uppladdat: 2008-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det finns en uppsjö olika kvalitéer på fasetterade stenar. När ljus når fasetterna kommer de att reagera olike pga. slipvinklar, poleringens kvalité, råmaterialets kvalité, fasettmöten mm. Att det slipas så mycket sten som inte uppfyller dessa kriterier beror bland annat på tidsbrist, materialbrist och kunskapsbrits. Även den utbildade sliparen kan ibland justera slipvinklarna något för att behålla så mycket material som möjligt, och denna rapport skrevs för att ta reda på hur mycket kan man laborera med slipvinklarna och hur storbetydelse har de om man gjort allt annat enligt böckerna, dvs. stenen är i övrigt av godkvalité, klarhet, bra polering och fasettmöten. Att undersöka briljansen i stenen är ett enkelt och snabbt sätt att kolla kvalitén på transparenta stenar. Du behöver inga instrument, inte ens en lupp och det krävs bara en snabb titt för att se om stenen över huvud taget visar briljans. Om man kollar på fasettmöten, polering mm så tar det mycket längre tid. 8 stycken bergkristaller slipades med olika slipvinklar men dock alla i samma form (briljantslipade) för att sedan jämföras mot varandra. Hur förändras briljansen mellan de olika stenarna? För att få fler åsikter än min egen gjordes en mindre enkät som jag sedan använde när jag åkte runt till olika gemmologer, guldsmeder, butiksbiträden, auktionshus mm för att få deras åsikter. Enligt litteraturen är det viktigt att man slipar stenar i des utsedda vinklar beroende på dess brytnings index, eftersom de visar mest briljans då. Enligt mitt urval på 50 personer i den undersökning jag har gjort, upptäckte jag att de kan vara en fördel att minska vinklarna något i kronan om man behåller paviljongens vinklar. Det framgår dock i undersökningen att de stenar som ligger utanför ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Slipvinklar för bergkristall: hur stor betydelse har vinklarna för briljansen i en slipad bergkristall?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-01]   Slipvinklar för bergkristall: hur stor betydelse har vinklarna för briljansen i en slipad bergkristall?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=20486 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×