Spelar roll

2 röster
10356 visningar
uppladdat: 2003-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag hade nästan gett upp hoppet om att någonsin hitta en ungdomsbok som verkligen är skriven för ungdomar. På måfå valde jag denna ganska speciella bok, faktiskt på grund av titeln, "Spelar roll". Tänkte att dessa två ord tillsammans beskriver ungdomens attityd. "Spelar roll, liksom".
Johan Alexander är femton år och går i nian. Han är bra på idrott, gitarr och har inga problem med tjejer. Eller, jo, på sätt och vis - de intresserar honom inte. Johan Alexander är bög.
Hemma anas ingenting, Alexander (som han kallas i hemmet) träffar tjejer och allt verkar vara "som det ska".

Kompisarna märker heller ingenting, för dem är Johan (som han kallas av dem) killen som får alla tjejer. Den där killen alla tjejer vill ha och alla killar vill vara.
Johan Alexander har fått sina dubbelnamn för att hans föräldrar helt enkelt inte kom överens. Alexander efter Alexander den Store, mors förebild och numera också Johan Alexanders "bög"förebild. Johan Alexander drömmer ofta om Alexander den Store, i situationer där han får olja in hans muskulösa axlar eller massera hans trötta ben. Johan fick han efter sin fars förslag. Han är väldigt bra på att spela teater för sina närmaste, och målar upp en bild av sig själv där allt är som vanligt - allt för att dölja sin stora hemlighet. Att vara bög, det går ju bara inte för sig!?

Ändå har han själv accepterat det, men är hela tiden otroligt rädd för vad andra skulle tycka om de visste, och i sina försök att dölja det är han ibland för tydlig så att det ger motsatt effekt - misstankar. De som misstänker är dock inte hans allra närmaste vänner, utan ett par bekanta som han tror sig vara kär i - Thomas och Anders. Han "upptäcker" Thomas först, men de glider ifrån varandra och Anders kommer in i bilden. Ingen av dessa vänskaper fungerar särskilt bra, eftersom Johan Alexander hela tiden vill mer.

Boken utspelar sig från det att det är 3 månader kvar av nian en bit in på sommarlovet. Helt kronologisk ordning, det händer bara ibland att han tänker tillbaka på någon händelse som redan nämnts i boken.

Man får följa hans liv sett från hans sida, d.v.s. i "jag"-form, så att man lättare kan ta del av hans tankar och drömmar.

Detta är som sagt en mycket speciell bok, just för att den är så avslappnad och cool, och verkligen riktad till ungdomar. Jag kunde verkligen identifiera mig med de olika karaktärerna, även om jag inte har de förutsättningar som krävs för att vara bög.
Språket är relativt enkelt, kanske för att det är skrivet i ungdomsstil, men ändå inte helt utan djup. Orden är som tagna ur vilket tonårsliv som helst, och det händer inte en enda gång att texten känns krystad eller överdriven.

Detta är en bok man ska sträckläsa, alltså inte ett kapitel varannan dag, då tappar man genast tråden och magin förvinner. Sammanhanget är viktigt att förstå, annars kan man lätt tycka att det är en virrig bok som inte säger något, som inte har någon mening. Men så är det absolut inte.
Jag kunde inte lägga ifrån mig boken, utan läste ut den på två dagar, i två omgångar. Och jag måste erkänna att jag faktiskt blev lite sur när den tog slut, för det är inte ofta man hittar såna här böcker.

Egentligen händer det inte så mycket i boken, utan det handlar mestadels om Johan Alexanders tankar och rädsla att bli upptäckt. För hur kan skolans största tjejtj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spelar roll

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-06-05

    Skitbra skrivet! Och ett litet

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-11]   Spelar roll
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2065 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×