Moa Martinson

3 röster
20687 visningar
uppladdat: 2003-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En författarinna som skrev om arbetarkvinnornas ställning var Moa Martinson. De flesta av hennes böcker är självbiografiska, då hon oftast skrev om de förtryckta arbetarkvinnorna. Hon växte själv upp i fattigdom och misär, men lyckades ändå få minnen fyllda med värme och humor. Fram till dess att hon fyllde 20 år hette hon Helga Maria Swartz, men i sitt första äktenskap bytte hon efternamn till Johansson, och i sitt andra, med den kända författaren Harry Martinson, tog hon åter igen ett nytt namn.

Moa Martinson föddes 1890 i Vårdnäs, Östergötland. Hennes mor var ogift och arbetade som piga hos den dåvarande stadsministern Swartz, och det är även han som är hennes far. Dock fick Moa en styvfar som ömsom var arbetslös, ömsom arbetade på bondgårdar.

Vid tretton års ålder lämnade Moa hemmet och började jobba som kallskänka. Hon gifte sig och fick 5 barn med en man som sedan begick självmord, och 1929 gifte hon om sig med den 15 år yngre Harry Martinson.

På 1920 – talet började Moa engagera sig i socialdemokraternas ideologi. Hon skrev för tidningar och höll tal där hon krävde bättre löner och levnadsvillkor för arbetare och bönder.

Moa Martinson skrev epik, naturalistiska arbetarromaner, och Kvinnor och äppelträd (1933) var hennes första roman, som handlade om just arbetarkvinnornas liv med alkoholiserade män, fattigdom och elände. Denna bok anses berätta om den kvinnliga sexualiteten på ett nytt sätt. Genombrottet kom med Rågvakt (1936). Hennes mest framgångsrika epos är trilogin Mor gifter sig (1936), Kyrkbröllop (1938) och Kungens rosor (1938), som handlar om arbetarflickan Mia. I den första boken skriver hon om sin mamma som är hennes bästa vän. I Jag möter en diktare (1950) berättade hon om sitt äktenskap med Harry Martinson, från vilken hon skiljde sig 1940 efter 12 års äktenskap.

Moa Martinson stod som förebild för många nordiska författarinnor så sent som in på
1960 – talet, och dagens feministiska samhälle har lyft fram hennes rykte ännu en gång. Hon dog den 5 augusti 1964.

Det har skrivits böcker om Moa Martinson efter hennes död, och även gjorts en film om hennes liv; Moa - en kvinnas kärlek och längtan, där Gunilla Nyroos spelar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Moa Martinson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-11]   Moa Martinson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2069 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×