Merkurius

15363 visningar
uppladdat: 2003-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Merkurius är mycket varmare än jorden, eftersom den ligger så nära solen. Men det är bara sidan som är vänd mot solen som blir varm. Den andra sidan är jättekall eftersom den är vänd mot rymden. På Merkurius finns det nästan inget väder alls. Det finns varken moln, vindar eller luft, men det är soligt. Den tunna atmosfären på Merkurius består av atomer som solvinden har rivit upp från ytan. Eftersom Merkurius är så het, försvinner atomerna fort ut i rymden. Jorden och Venus har stabila atmosfärer, men Merkurius atmosfär återskapas kontinuerligt. Eftersom Merkurius har så tunn atmosfär ligger planeten därför öppen för allt. Rymdgrus och meteoriter som fångas upp av dragningskraften far mot marken utan att bromsas ett dugg och slår upp kratrar.

Merkurius liknar månen fast Merkurius är större. Det tar längre tid för Merkurius att snurra ett varv runt sin egen axel än att åka runt solen. Det gör att solen far över himlen på ett lustigt sätt. Den går upp i öster och far mot väster i fyrtio dagar. Sen backar den i åtta dagar innan den fortsätter mot väster i fyrtio dagar där den går ner.

Merkurius är ett torrt varmt och livlöst stenklot, full av kratrar, ringberg och ojämnheter. Den har mest kratrar av alla planeterna i vårt solsystem. Kratrarna är spår av meteorit nedslag för väldigt längesen. Ett nedslag var så kraftigt att ytan på andra sidan planeten har blivit veckad.
Merkurius saknar kontinentala plattor, som jorden har. Den är något mindre än vår måne. Eftersom Planeten ligger så nära solen är den svår att observera. Det var först 1975 som vi fick bättre kunskaper om Merkurius. Det var den amerikanska rymdsonden Mariner 10, som passerade tre gånger mellan år 1973 och 1974. Bara 45 % av ytan blev kartlagd.

Näst efter jorden har Merkurius högst densitet i solsystemet. Jorden har hög densitet delvis beroende på gravitationstrycket, utan det trycket skulle Merkurius ha högre densitet. Eftersom Merkurius inte har något gravitationstryck men ändå hög densitet måste den ha en stor järnkärna. Järnkärnan omfattar troligen större delen av planeten, och ovanpå kärnan är det en relativt tunn skorpa. Järnkärnans radie är 1 800-1 900 km.
Det yttre skalet är bara 500-600~km tjockt. En del av kärnan är antagligen flytande.

Merkurius omloppsbana är starkt elliptisk. Därför är den olika nära solen vid olika tillfällen. När planeten är närmast Solen är avståndet bara 46 miljoner kilometer, men när planeten är som längst bort från Solen, är avståndet 70 miljoner kilometer. När Merkurius är nära solen håller den en låg hastighet.

I bör...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Merkurius

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-17

    Bra fakta om Merkurius :-)

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-12]   Merkurius
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2080 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×