Ku Klux Klan- det fruktade hatet

11722 visningar
uppladdat: 2003-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jeff Berry, klanledare i klanen American Knights, den största i USA, berättar i dokumentären om hur tiderna förändras, klanen är inte densamma längre, det nedärvda våldet som har funnits långt tillbaks i tiden, förknippat med klanen, är borta för längesen.
Han menar att nuförtiden låter de människor ha vilken tro de vill, de går inte på någon p g a ras, nationalitet eller religion. ”Vi dödar inte någon, vi trakasserar ingen och hotar ingen utifrån ras eller tro” säger Berry själv.

För att få nya medlemmar måste klanen moderniseras och för att locka medlemmar engagerar de sig i andra frågor än just rasfrågorna. Några exempel som dokumentären tar upp är miljöfrågor och ekonomiska problem.
Nuförtiden är klanen ganska liten, den har inte mer än 10 000 medlemmar, men den har varit större, 1925 hade klanen 6 miljoner medlemmar, dem tappade de på 20-talet p g a en stor sex- och mordskandal inom klanen men på 60-talet ökade de igen och på 90-talet så ökade de så kallade ”smågrupperna” inom klanen och motsättningarna mellan de olika grupperna blev också mer tydliga.

I dokumentären får vi möta en annan klan som satt ihop med Berrys förut men splittrade sig, ledaren för den klanen, Edwards, kallar Berry för en politisk hora och menar att han bara är ute efter pengar. Anledningen till att klanerna numera är åtskilda beror på fiendskap mellan klanledare, varför vet man inte, och en bristande lojalitet mellan grupperna. Edwards tycker att Jeff Berry är falsk och det finns bara en enda sak han vill med sin klan, sina idéer och det är att synas i media. Han vill träda fram, säger de röster som inte gillar honom. Där kan man läsa en tydligt fiendskap mellan olika små klangrupper,

Klanen visas inifrån, som en ganska vanlig rörelse, de berättar hur de värvar medlemmar, ett sätt är de s.k. nattritterna, där de nuförtiden lägger reklamblad på folks verandor, ett annat är över Internet som är ett mycket större sätt att få medlemmar på, det gör att klanen inte verkar så främmande. Ledaren, Jeff Berry, blir filmad i hemmiljö och ofta när han sitter ner och pratar så är han lugn och sansad. Det han säger låter nästan smart ibland. Vad vill denna dokumentär säga? Försöker den skrämmas?

Den lyckas inte riktigt, det enda som är lite obehagligt är när de har sina möten och polisen måste ha maximal säkerhet för det kan hända så mycket, klanmedlemmarna blir aggressiva och hetsar upp folk, det är ju detta de brinner för, det är lite läskigt. Att se Berry sitta vid sitt köksbord och prata om den vita ariska rasen som den högst stående på jorden känns lustigt, inte på riktigt.

Lite mer skrämselpropaganda skulle inte skada. Man fick inte se allt vad KKK håller på med, deras organisation är ju än så länge ganska hemlig, även om de själva vill ändra på det. De berättar inte vad det är för typ av personer som går med i klan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ku Klux Klan- det fruktade hatet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-27

    Varför skriva om KKK? vem vill

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-19]   Ku Klux Klan- det fruktade hatet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2110 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×