Man Lever För att Dö

1 röster
9594 visningar
uppladdat: 2003-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om man spelar på bingolotto i 5 år utan att vinna så vinner man till slut bilen. Eller? Allt ont måste väl för något gott med sig. Eller gör det verkligen det? Svaret är inte särskilt komplicerat. Allt ont måste vägas upp av det goda. Till slut så vinner man bilen eller så finner man lyckan på annat sätt. Men det viktigaste måste vara att inte tro för mycket. Tror man för mycket så kommer man aldrig att vinna.

Men vad menar jag med att inte tro för mycket. Jo, om man istället för att sukta efter något så ska man ta det lugnt och enbart hoppas på att få lycka som vinst. Lycka kan vara väldigt många saker. Lycka att få sitt första barn. Lycka att man har en bra dag i jobbet eller i skolan.
Ta Bingolotto som exempel igen.

Om man köper väldigt många lotter utan att vinna men mår väldigt bra och känner lycka som egentligen inte har någonting med Bingolotto att göra så kommer det att väga upp det onda. På så sätt blir Bingolotto kul även när man förlorar. Så med andra ord:
Vägen till ett bra liv är lycka. Och vägen till lycka är att försöka göra det bästa av allting och leva med vetskapen att det goda till slut väger upp det onda.

Att jag, så som många andra människor söker lycka är ingen ovanlig företeelse. Alla vill vi uppnå våran egen form av nirvana. Vi vill alla ha frid i sinnet. Men hur gör man då för att finna denna inre frid. Inre frid för mig är att vara med min flickvän, min familj på julafton eller bara hoppa in i bilen och åka till en fin strand och dricka något kallt med mina vänner.
Att jag ibland kan längta efter lycka kan verka konstigt, då det ser så lätt ut att känna den. Men det är inte alltid så lätt som det verkar.

Vi människor (speciellt jag) har en tendens att lägga saker framför oss. ”Inga problem, klart att jag klarar det, jag flyttar fram det en vecka bara.” Så brukar det låta när jag har något som ska göras. Men nu på senare tid så har jag märkt att jag inte kan komma till ro med mig själv. Jag kan inte förmå mig själv att stressa ner och njuta av den så innan lättsamma lyckan. Idag krävs det så mycket mer för att jag ska finna den.
Missförstå mig inte, men jag är på inga sätt olycklig, Jag trivs med mitt liv. Men att må bra och känna lycka är två helt skilda saker för mig. Jag känner lycka. Jag har en flickvän. Mitt Internet har börjat fungera någorlunda igen och skolan går bra och jag har äntligen skaffat ett jobb. Och snart kommer julen.

Min förhoppning är att jag även om 5, 10, ja till och med om 30 år ska kunna känna lycka av små ting. Att arbete och skola ofta stressar upp folk och får folk att må dålig hämnar deras lycka. Så åter en gång kan man dra ännu en slutsats.
Lycka är att ha ett bra jobb och inte vara stressad.

Lycka är ett så ofantligt stort begrepp men jag har försökt att sammanställa en lista på vad jag anser framkallar mest lycka hos folk.


1.Sinnesfrid
Sinnesfriden är inte bara viktig för våra sociala och yrkesmässiga liv utan även viktigt
För våra andeliga liv. Alla vill vi känna att vi bidrar till något och med ett sunt och glatt sinne kan vi bidra med humor och äkta leenden.

2.Kärlek
Kärleken är alltid blind sägs det. Och ja, det är den nog. Är man förälskad så kan man i stort sätt göra vad man vill och ändå känna en lycka gentemot den man älskar. Men den viktigaste ingrediensen i kärlek är att känna sig älskad, att vara älskad. Att veta om att någon älskar just dig.


3.Kamratskap

Kan sättas in under kärlek också men jag vill förtydliga mig lite. En en gång så anser
jag att man måste känna närhet och ömhet för att känna lycka. Vänner har denna
egenskapen. Familjemedlemmar likaså, men vänner är nog den främsta anledningen
till att jag orkar gå upp på morgnarna. Vad vore skolan utan vänner? Vad vore bbet
utan vänner? Att gå en hel dag utan att få känna närhet, ömhet eller någon som helst
respons från någon kan inte vara sunt. Därför anser jag att vägen till lycka är att ha
goda vänner.

Gud vad jag velar. Att jag ens orkar skriva om lycka. Att jag inte bara slutar innan allt bara rinner ut i sanden. Men nej, jag ska inte sluta. Jag känner mig som en av dom största filosofer någonsin. Aristotoles. Han slutade aldrig. Han skrev över 170 texter. Han skrev filosofiska dialoger som endast är kända genom andra antika texter. Han skrev också om andra filosofers verk, och behandlande mycket olika ämnen som musik, optik och ordspråk.
Vart kommer denna inspirationen ifrån?
Jag tror faktisk att jag vet det. Det tog inte många timmars tänkande och svaret må tyckas simpelt. Hjärtat. Man skriver om något enbart för att man känner för att skriva om det just nu. Man ska inte lägga ner för mycket möda på texterna eftersom dom då kan uppfattas för strukturerade och perfekta. Eller varför inte.
"Hjärnan är ett organ av mindre betydelse. Själen sitter i hjärtat som även styr kroppen" – Aristotoles.

Att jag känner mig som en stor filosof som ska skriva om vad lycka egentligen är gör det ingalunda lättare att skriva. Lycka för mig är ej detsamma som för mannen på gatan eller för min tvillingbroder heller för den delen.

Det viktigaste man måste tänka på när man söker lycka är att inte vara för ivrig. Man kan inte tvinga fram lyckan. Man måste lära sig att kunna ta både motgångar och medgångar på rätt sätt. Lär man sig det så kommer lyckan att leta sig in i spindelväven som formar vårt liv. Att denna väven är av enormt komplicerad natur och så personlig och originell för oss alla visar bara på hur olika människor söker olika sorters lycka

Bieffekter av lycka?

Finns det sådana?
Ja det gör det. Föreställ dig själv som den lyckligaste personen på denna jord. Allt är underbart och alla du älskar, älskar dig. Pengarna flödar, din kropp är i toppskick. Vad skulle kunna vara fel med det?
Jo du börjar mer och mer se dig själv som något perfekt. Du ser bara din lycka och tränger på så sätt bort andras lycka. Du hindrar andra att finna det som du fann. Detta görs naturligtvis inte avsiktligt men det är en bieffekt av en av dom största drogerna som finns. Lyckan. Lyckan kan göra en person blind. Men vill inte se det onda. Det onda påminner för mycket om tiden innan man blev lycklig.
Vad är det för mening med at må dåligt?

Men Vad Är Egentligen Lycka?

Är lycka vägen till ett bra liv?
Är det lycka att försöka göra det bästa av allting och leva
med vetskapen att det goda till slut väger upp det onda?
Är det lycka att ha ett bra jobb och inte vara stressad?
Är lycka vägen till att få goda vänner.
Är lycka det som får oss att orka med den för övrigt så gråa vardagen?
Är det lycka att få sitt första barn?
Är lycka dom som ger oss leenden?
Är det lycka när man ser sig själv som den perfekte?

Man blir tvungen till att se till det faktum att lyckan avgörs mer av sinnestillståndet än av yttre händelser. Detta är en process som psykologer kallar anpassning.
Vad det betyder är att oavsett vad som händer så har vi en normalnivå av lycka. Ena dagen vinner vi på lotteri andra dagen dör en familjemedlem och det slutar med att nivån ligger stadig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Man Lever För att Dö

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-08-03

    super ;)

  • Inactive member 2004-08-31

    Verkligen bra och genomtänkt a

  • Inactive member 2005-05-18

    å såkommer den pessimistiske

  • Inactive member 2006-08-25

    JÄTTEBRA!!!

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-20]   Man Lever För att Dö
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2138 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×