DOSS - Värderingsmodell för riskerna vid tillverkningen av flytande livsmedel -En analys av interna risker och deras konsekvenser på produktens varumärke

1985 visningar
uppladdat: 2005-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning Titel DOSS - Värderingsmodell för riskerna vid tillverkningen av flytande livsmedel - En analys av interna risker och deras ekonomiska konsekvenser på produktens varumärke Författare Dagmar Ohlsson & Sofia Svensson Handledare Carl-Henric Nilsson, Universitetslektor vid Technology Management Centrum, Lunds Universitet. Fredrik Nilsson, doktorand vid Förpackningslogistik, Lunds Tekniska Högskola Christina Skjöldebrand, Adjungerad Professor vid Livsmedelsteknik, Lunds Tekniska Högskola Syfte årt syfte var att skapa en modell för kartläggning och värdering av interna operativa riskkällor, samt utreda vilka konsekvenser dessa riskkällor kunde få på produktens varumärke. De operativa riskkällorna studerades från företagets råvarumottagning till utskeppning från dess färdigvarulager. Riskvärderingsmodellen är giltig för företag inom livsmedelsindustrin som tillverkar flytande produkter och kan fungera som ett underlag i beslut angående kvalitetssäkring. Modellen applicerades specifikt på tå fallföretag. Metod Metoden som tillämpades i detta arbete hade sin utgångspunkt i Glaser & Strauss ?Grounded Theory?. Vi utvecklade denna vidare och årt metodiska tillvägagångssätt skapade nya dimensioner och illustrationer. Slutsatser Under examensarbetet skapades DOSS ?? en värderingsmodell för kartläggning och värdering av interna, operativa riskkällor som kan få ekonomisk konsekvens på produktens varumärke. För att bygga upp DOSS-modellen studerades fallföretagens riskkällor, från råvarumottagning till utskeppning av färdiga produkter. Modellen kan antas vara giltig för tillverkning av flytande produkter, då fallföretag är verksamma inom denna bransch. DOSS-modellen utformades som en klassisk kvalitativ matris för riskvärdering, där variablerna mäter sannolikhet och ekonomisk konsekvens med skalan låg, mellan och hög. Då värdet av varumärken är sårt att uppskatta, användes en kvalitativ värdering. Det är dock viktigt för företag att veta värdet av produktens varumärke för att förstå vikten av ekonomisk riskanalys. Eftersom den ekonomiska konsekvensen av de interna riskkällorna varierar beroende på när den felaktiga produkten upptäcks, adderades ett tidsförlopp till matrisen. Tidsförloppet sträcker sig från att felaktig produkt skapas tills den når konsument. För att ytterligare illustrera de ekonomiska konsekvenserna knöt scenarier till modellen. De valda scenarierna beskriver historiskt oönskade händelser inom tillverkningsindustrin och deras ekonomiska följder. Vid kartläggningen av fallföretagens interna riskkällor utkristalliserade sig tå centrala kategorier: produktionsstopp och kontaminering. Dessa benämndes som primära riskkällor som kan utlösas av sekundära riskkällor: personal/utbildning, kriminalitet och IT. Ytterligare en primär riskkälla påträffades (miljöförstöring) men vi valde att ej analysera denna då den inte är direkt knuten till produktionen. Vid en studie av denna karaktär var det betydelsefullt att behålla ett holistiskt perspektiv trots att riskanalysen var avgränsad till en del i värdekedjan. Tillika försökte vi under arbetets gång även ha riskbehandling, skadebehandling och skadefinansiering i åtanke för att inte isolera riskanalysen helt. På samma holistiska sätt bör företagen även väga operativa risker mot risker utanför produktion, för att få en heltäckande bild av företagets risksituation. När modellen var utvecklad applicerades den på tå fallföretag. I båda fallen konstaterades att kontaminering är en s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: DOSS - Värderingsmodell för riskerna vid tillverkningen av flytande livsmedel -En analys av interna risker och deras konsekvenser på produktens varumärke

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-20]   DOSS - Värderingsmodell för riskerna vid tillverkningen av flytande livsmedel -En analys av interna risker och deras konsekvenser på produktens varumärke
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=21579 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×