Heliga Birgitta

2 röster
9847 visningar
uppladdat: 2003-07-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt: hon är Sveriges första författare och helgon förklarad.

Bröllop och Familjeliv: Birgitta gifte sig när hon var tretton med lagmannen Ulf Gudmarsson, Samtidigt gifte sig Katarina (Birgittas syster) med Ulf bro Magnus Gudmarsson. Birgitta ville hellre gå i kloster men istället blev hon en vardags fru.

Det sägs att på bröllopsnatten så bestämde hon att hennes make Ulf inte fick röra henne förrän hon var femton, men enligt vissa så var det bara ett år. Efter utgrävningar av han grav i Alvastra Ulf så sägs det att han va 180 cm och han var lagman o riddare, men konstigt nog så var det Birgitta som lärde honom att läsa och skriva. Hon levde som husfru i 28 år, på Ulvåsa gård det ligger några mil öster om Motala, hon skötte huset, uppfostrade barnen men enligt hur hon har berättat om det så slog hon dom aldrig hon gav dom godsaker när hon tyckte att dom gjort nåt bra. Hon hann också med socialt arbete hon inrättade ett hospital vid Ulvåsa och hon tog hand om kvinnor som gått snett, t.ex. ogifta kvinnor med barn eller prostituerade och såg till att dom blev gifta. Birgittas äldste son Gudmar dog tidigt redan under sin skolgång i Stockholm. Dottern Märta giftes bort och det var mot Birgittas vilja med Sigvard Ribbing. Dottern Ingegerd uppfostrades tillsammans med drottning Margareta och blev senare Abbedissa i Vadstena. Hennes son Bengt dog också ung och begravdes i Alvastra. Hennes dotter Cecilia blev inskriven i Skänninge kloster mot sin vilja men senare så gifte hon sig med Lars Sunesson och fick tre barn. Sonen Birger blev gift två gånger och kom till Rom för att följa med Birgitta till Jerusalem.

Hovet och Pilgrimsfärder: 1335 kallades Birgitta till hovet för första gången, för tjänstgöring som drottning Blankas överhovmästarinna. Drottningen var från Frankrike och hon behövde någon som hjälpte henne med Svenska seder och sånt. Men Birgitta var ingen man satte sig på hon kom tidigt i konflikt med kung Magnus Eriksson. Hon tyckte att kungen levnadssätt stred mot hennes kristna uppväxt och tro.

Birgitta och Hennes make var båda religiösa, det fanns många höga uppsatta inom kyrkan i Ulfs släkt, han själv, hans far och farfar och flera förfäder. Dom hade gjort vallfärder till Rom, Compostela och Jerusalem. Hon reste iväg på sin Pilgrimsfärd hon upptäckte mycket, besökte kyrkor, försökte stoppa det hundra åriga kriget mellan Frankrike och England. Birgitta nöjde sig inte med allt hon gjorde hon kritiserade Magnus Erikssons levnadssätt, försökte stoppa det hundraåriga kriget, och inte nog med det så försökte hon få Påven att flytta hem till Rom.

Efter makens död: Hon delade ut sina ägodelar bland barnen och de fattiga. Hon lägger sin vigselring i Ulfs grav så nu är hon fri att göra vad hon vill. Hon stannar en tid kvar i Alvastra. Hon fick allt fler uppenbarelser hon kallade sig Kristi brud och språkrör. I en uppenbarelse får hon veta att hon ska starta en klosterorden och att det ska vara dubbelkloster för både munkar och nunnor en ”ny vingård”. Hon menar också att Kristus inom ett år kallat henne sin brud och Maria sin svärdotter. Magnus Eriksson skriver i sitt testamente att han ger Vadstena till ett kloster om han och drottningen får sin gravplats där.


Uppenbarelser och Rom: Hon hade cirka 600 uppenbarelser och dom översattes till latin av hennes biktfader dom samlades i en bok första utgåvan kom 1492. En del skrev hon själv ner på svenska och latin. Många handlade också om hennes eget liv. Hon var ofta med i politiska frågor och drog sig inte för att säga vad hon tyckte.
För att starta en ny klosterorder så måste man ha påvens godkännande så därför reser hon till Rom. Hon var framme i slutet av 1349. 1370 så godkände han det att de skulle bli ett dubbelkloster för både nunnor och munkar med gemensam kyrka och skilda boningshus. Men de Birgittakloster som finns idag är endast för nunnor. Dottern Katarina ansluter sig till sin mor. Efter sin resa från Jerusalem till Rom så dör hon 23 juli1373.

Hemresan: det sägs att hennes barn Katarina och Birger lämnade Rom 4 december med Birgittas kvarlevor. Det finns berättelser som säger att blinda som rörde kistan kunde se, och att lama kunde gå.

Helgon: 1391 7 ktober är det Birgittadagen det var då hon blev helgonförklarad. Birgitta är Sveriges enda helgon. AHennes attribut är pennan, bläckhornet och boken med uppenbarelserna. Än idag är hon en stor förebild för många. Hon är Europas skyddshelgon.


Aung San Suu Kyi

Hennes namn uttalas ”Ong San Soo Chee”.
Hon ör en riktig människokämpe för sitt land Burma.
Hon föddes 19 juli 1945 i Rangoon i Burma. Hennes fader var den högt älsakde generalen Aung San, han befriade landet från brittiskt styre. Han blev mördad året innan Burma sades vara självständigt .Hennes moder Daw Khin kyi var Burmas ambassadör i Indien, Inspirerad av Gandhis sätt att arbeta med icke-våldet. Hennes mor dog i Burma 1988 så blev det fredliga demostrationer på Rangoons gator och regimens styre.

Suu kyi sifte sig med en engelsman dr Michael Aris 1972, de bodde i England dr deras sönder föddes Alexanders 1973 och Kim 1977. När familjen fick bud om hennes mor död så återvände hon ensam till Burma. Hon fick se SLORC:s misshandel av landes och alla invånare som levde under ett stort förtryck så ville hon hjälpa folket utifrån samma ideal och tankesätt som fadern. Hon menar på att om man är ledare för ett land så ska man respektera och hjälpa folket inte förtrycka dom och misshandla dom och förtrycka dom. Hon startade ett parti i valet 1990, National League för Democracy (NLD) som vann med 82% av rösterna men de ville inte SLORC godkänna så hela NLD:s partiledning sattes i husarrest och där var ju även Aung San Suu Kyi med, den varade i 6 år för henne. Under den tiden fick hon ta emot Nobels fredspris 1991 ordföranden för kommitten lovordade Suu Kyi för hennes arbete för demokrati, respekt för mänskliga rättigheter o.s.v.

27 mars 1999 dog Aung San suu kyis man i cancer, dom hade inte träffats sedan 1995, han fick inte komma in i landet och om hon åkte till England hade hon nog inte släppts in i Burma igen. Hon och hennes patrimedlemmar är ständigt trakasserad av SLORC. Deras frihet begränsas genom att dom främst blir satt i hussarrest kortare perioder. Män blir bortforslade till arbetsläger torterade, kvinnor och barn blir våldtagna och mördade. Landet har ingen tryckfrihet, fackförbund är förbjudna.

Jämföra

Trots att det nästan skiljer 1000 år mellan heliga Birgitta och Aung san suu kyi, så har dom mycket gemensamt, båda hjälper folket, får saker genomförda, kommer gå till historieböckerna. Men Heliga Birgitta gjorde saker i hela världen och inte lika fredsinspirerad som Suu Kyi heliga birgitta gjorde saker över hela världen och hon är mer känd utanför norden man försåtr nog inte hur mycket hon betyder för stora delar av världen. Suu Kyi lever för sitt Burma folk och gör allt för att få fred i Burma. Birgitta hade ju sin religösa tro som leder henne framåt till saker och ting men man kan ju fråga sig om de verkligen va som hon sa eller om de är påhittat för att få det hon ville få genomfört hur som helst så är båda starka kvinnor med mycket skinn på näsan och låter inget komma ivägen för deras vilja, dom är envisa och beredd på det mesta.

Händelser under deras livstid:

1300 talet: Bönderna hade det slitsamt, dom hade hand om det mesta och eftersom det var feodalsamhälle under medeltiden så var det tungt för dom. Klostren ägde mycket mark under 1300 talet, kyrkan hade stor makt över folket särskillt den katolska kyrkan. Magnus Eriksson var kung. Men ingen var arbetslös så på det viset så var det ett välfungerande samhälle dom levde i. Den som hade mycket mark hade också mycket makt, man ärvde mark, köpte och även lurade till sig mark. Heliga Birgitta var en stor händelse på 1300 talet.

1900 – 2000 talet: ja Aung San Suu K...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Heliga Birgitta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-07-20]   Heliga Birgitta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2173 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×