Insändningsuppgift 1, Religion A; Vem är jag?

7582 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1.Riter stöter man på lite då och då genom hela livet. Jag stöter på dem varje jul, midsommar, valborg, halloween, födelsedagar, första varma vårdagen, samt vid bröllop och begravningar.
De flesta av de här är likadana varje år. På julen samlas man hela familjen, äter samma mat varje år, tittar på kalle anka, öppnar julklappar. Varje jul är i stort sett likadan, det enda som skiljer sig från år till år är julklapparna.
Midsommar-riten har ändrats lite för varje år som gått. Platsen att fira på har varit olika, likaså människorna jag firat med. Dansen runt stången slutade jag med vid sex års ålder, nu är man passiv och ser på de andra som dansar och skrattar åt hur töntigt det ser ut. Men maten är densamma i stort sett och det är självklart att man ska fira den dagen utomhus, och man måste åtminstone varit vid midsommarstången en liten stund.
Valborg har alltid firats med grillning i trädgården och sedan har man gått till majbrasan. Men de senaste åren har jag inte sett skymten av en majbrasa. Man har varit med familjen och sedan gått ut med kompisarna.
Födelsedagar i min familj har inte varit så stora. Man har blivit uppvaktad och firat med presenter på morgonen och sedan har man ätit middag med familjen på kvällen. Ev. har man haft en fest med kompisar på någon av dagarna runt omkring.

Andra riter jag varit med om är begravningar och bröllop. Men det har mest varit för att man gillat personerna och inte för att jag är kristen. För jag har alltid tyckt det varit lite larvigt när prästen står och predikar och alla ska sjunga med henne/honom.

En egen liten rit vår familj har varje år är på den första varma vårdagen. Då grillar vi alltid. Inte så stor rit, men det betyder mycket för oss.
En alldeles ny rit är den jag har med min bästa kompis. Den här riten är ca 2-3 år gammal och det är en liten ”grej” vi har. Vi kommer till varandra med Mc donalds-mat på kvällen och har picknick på mattan. Det här tycker vi är jättemysigt och man måste äta samma sak varje gång. Vissa kanske inte ser det här som en rit, men nu när jag lärt mig vad riter är och kan jämföra med någonting annat, ser jag att det är just en rit. Det är någonting som betyder mycket för oss, det är bara vi två som kan ha det här tillsammans. Är någon annan med och äter är det inte alls samma sak. Jag minns inte riktigt hur den här riten uppkom, men det var någon gång för ca 2½-3 år sedan då vi började med det en kväll när vi kom hem från en fest. Sedan har det bara fortsatt och blivit oftare och oftare.

Dessa riter jag tagit upp är för mig inte något religiösa alls. Från början firade man julen p.g.a. Jesu födelse. Men nu har samhället byggt ut detta till något annat. Vissa firar fortfarande Jesu födelse med krubba och mässa i kyrkan, men de flesta är nog som mig och min familj; ser på kalle anka, tomten kommer (fast tomten kommer inte till oss längre), julklappar öppnas, dans runt granen(har vi också slutat med.) Inget av det här har faktiskt med Jesus att göra. Förutom kanske att han fick gåvor av de tre vise männen. Men nej, för mig är det inte på det viset. Eftersom jag inte är troende, kan jag inte fira julen på det sättet.
Påsk firas efter Jesus återuppståndelse. Men i vår familj firar vi inte påsk. Vi fick påskägg som små eftersom alla andra barn fick det och då ville vi också ha det. Men nu är påsklovet bara ett vår-lov för mig.
Valborg kommer från medeltiden då häxorna brändes på bål. Det firas också som välkomst-gest inför våren och för att rensa bort vinterns onda andar. Brasan har även hunnit växa till sig efter all vårstädning och rensning av grenar, kvistar och löv. Då eldar vi upp den.
Men valborg har mer och mer tillägnat studenterna. Det är på den dagen man har mösspåtagning och efter valborg börjar alla studentskivor. Valborg är på ett sätt början på en lång ceremoni som pågår fram till själva examen.
Jag har här tagit upp några stora riter som är viktiga för mig. Skulle jag skriva om alla riter skulle det bli flera A4-sidor.

2. Myter jag stött på under min levnad är många. Men jag kan ta några exempel.
Förr i tiden trodde man sig kunna kontrollera vilka som var häxor. Misstänkte man någon kvinna, slängde man henne i vattnet med fastbundna armar och händer. Flöt hon var hon en häxa och sjönk hon var hon det inte. Men i dagens samhälle vet vi att man automatiskt flyter, vare sig man är häxa eller inte. I den här teorin skulle alltså den flytande kvinnan brännas på bål, eftersom hon då var häxa. Skulle hon nu sjunka, hade hon ändå drunknat, och jag förstår inte vilken sanning som ligger bakom eftersom alla människor flyter om man slänger dem i vattnet.
Andra myter jag har hört, berättades på olika kollon jag varit på som yngre. Varje gård hade sin egen myt om en fru som mördat sina barn och murat in dem i väggen, eller om gamla olycksdrabbade familjer som går igen i gårdarna.
Jag har även hört myten om hur Stockholm kom till; det var en adlig herre (kung eller liknande) som tog en stock, fyllde den med guld och sade: ”den plats där denna stock hamnar, ska jag bygga en stad vid namn Stockholm”. Och så kom Stockholm till.
En annan lite mer trovärdig myt om hur Stockholm kom till är följande: Förr forslades timmerstockar förbi holmarna där staden är nu och på så sett blev det naturligt för en stad att ligga där. Alltså stock-holmarna är de holmarna som blev Stockholms grund.
Nya myter som går idag är bl.a. man får finnar av choklad, man får inte gå på brunnar, det betyder otur. Går man på en brunn måste den man går med knacka en i ryggen tre gånger, då bryts ”förtrollningen”. Man får inte gå under en stege. Ser man en svart katt gå över vägen ska man spotta tre gånger över ena axeln. Krossar man en spegel får man sju års olycka osv. Men de tre sistnämnda är mer sägner, fast de går ju hand i hand med myter.

3. Vissa stunder i livet har man stött på något som varit heligt för en själv. Detta behöver inte betyda något som är kopplat till en religion.
Jag minns en helig upplevelse speciellt mycket; det är sommar, jag galopperar på en häst över en stor, grön äng. Bredvid galopperar min bästa kompis på en annan häst. Hästarna tävlar mot varandra och har en enorm fart som jag aldrig känt på en hästrygg förut. Man känner hur musklerna spelar under en själv och man häpnar över detta enorma djur som är så kraftfullt och underbart. Känslan man får är överväldigande, det pirrar i hela kroppen, man blir varm inombords och fylls av glädje och adrenalin. En underbar känsla, lycka och välmående. Allt annat glöms bort. Allt känns underbart och man vill vara kvar i det här oändliga. Men det varar bara i några sekunder.

Samma känsla kan återkomma första riktigt soliga och varma vårdagen. Man strålar av välbehag. Man kryper ut ur sitt skal man haft på sig under ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Insändningsuppgift 1, Religion A; Vem är jag?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   Insändningsuppgift 1, Religion A; Vem är jag?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2196 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×