Che Guevara

8 röster
30379 visningar
uppladdat: 2003-09-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning:
Che Guevara föddes den 14 juni 1928, Rosario, Argentina.
Che Guevara visade vid relativt tidig ålder att han led av astma och familjen tvingades att flytta från den tätt befolkade storstaden till en liten bergsby Alta Garcia nära Córdoba, där klimatet var torrare, vilket förbättrade situationen för Che Guevaras astma. Där fick Che Guevara leva under sina ungdomens dagar. Che lämnade Argentina vid vuxen ålder och begav sig till Bolivia där revolutionära gruvarbetare just tagit makten. Det var där som han fick sitt kända smeknamn ”Che”. I februari 1956 födde Hilda Gadea Che´s första dotter vid namn Hildita Beatriz. I början av 1959 berättade Che för Hilda att han hade blivit kär i en vän från gerillan, Aleida March och de skilde sig. Che träffade Fidel Castro, gick med i deras grupp och dom började planera en kubansk revolution. Guevara lyckades vinna Fidel Castros förtroende och blev utnämnd major. Che´s industrialiseringsprojekt blev ett konstaterat fiasko, som skapade ett tillfälligt nedfall i den annars så inkomstbringande sockerproduktionen på Kuba. År 1965 lämnade Che Kuba för att på andra håll fortsätta kampen mot USA.
Därefter offentliggjorde Fidel Castro det avskedsbrev som Che Guevara skrivit till honom. Che hade rest till Afrika för att delta i uppror. Därefter gick det inte som Che hade väntat sig.

Inledning/Syfte:
Vart jag än befinner mig, i affärer, hos kompisar, i skolan är det nästan alltid någon som skyltar med det för många välkända och alvarliga ansiktet. I form av t-shirts, posters, klockor, kepsar skymtar jag denne legendariska figur. Men när jag ställer frågan till de som bär den röda tröjan eller på något annat vis associerar till Che Guevara om dom har någon aning om vem denna person egentligen är, får jag ofta svaret; ”Det är ju Che Guevara!”.
Men när jag sedan frågar om dom har någon aning om vad han har gjort för att bli så känd att han finns med i vart och vartannat hus, får jag oftast det kortfattade och ovetande svaret: ”Han var väl kommunist och revolutionär?” Innan jag började med det här arbetet visste jag inte mycket mer än vad jag hört från mina kompisar, han var kommunist och argentinsk revolutionär. Därför väcktes frågeställningar om vad det var som gjorde denne man så speciell? Varför är just han och ingen annan ihågkommen som legend? Hur såg hans liv ut, han måste ju ha påverkats från något annat håll än bara han själv. Syftet med detta arbete är att kunna ge er en övertygande helhetsbild av Che Guevara som möjligt kan och förhoppningsvis kunna svara på era egna funderingar om Che. Varför jag just valt Che kommer nog att bekännas mer som nyfikenhet än som ett intresse. Därför hoppas jag att du läser detta med en gnutta nyfikenhet precis som jag har gjort när arbetet framställdes.


Che Guevaras liv
Che Guevara föddes den 14 juni 1928, Rosario, Argentina.
Celia de la Serna, en socialistisk medelklassfru med fadern Ernesto Guevara Lynch, som arbetade som civilingenjör, föder sitt första barn av fyra. Hennes son får namnet Ernesto Guevara de la Serna. Men egentligen föddes Che Guevara den 14 maj, enligt hans mor som vid ett uttalande långt efter Che´s födsel avslöjat detta. Detta på grund av att han föddes utanför äktenskapet, vilket var starkt ogillande bland befolkningen.
Che Guevara visade vid relativt tidig ålder att han led av astma och familjen tvingades att flytta från den tätt befolkade storstaden till en liten bergsby Alta Garcia nära Córdoba, där klimatet var torrare, vilket förbättrade situationen för Che Guevaras astma. Där fick Che Guevara leva under sina ungdomens dagar. När han blivigt äldre var han mycket för sport och ägnade sig åt rugby, skidåkning och glidflygning, trotts sin svåra astma.
Redan i tidig ålder började han läsa historiska böcker och var speciellt intresserad av den chilenske kommunistiske poeten Pablo Neruda.
Vid 19 års ålder började han plugga till läkare på universitetet i Buenos Aires. Det gick bra för Che som hade som mål att bli läkare och var en flitig student. I samma veva började han dessutom intressera sig för politik och började läsa om Lenin, Engels och Marx. Föräldrarna hade ett stort bibliotek som innehöll en hel del kontroversiella böcker och det var där han började sin studie inom kommunismens linjer. År 1951 avbröt han sina studier för att se sig omkring i Sydamerika. Han gav sig i väg tillsammans med sin vän Ricardo Rojo och de färdandes runt på en motorcykel. Under resans gång fick han erfara människornas sociala orättvisor och beslöt sig för att återvända till Argentina och fullborda sina studier så att han skulle kunna arbeta som läkare och hjälpa dom behövande.
Ett år senare tog han examen i mars 1953 och blev därmed färdig doktor i medicin och kirurgi . Che lämnade Argentina snarast och begav sig till Bolivia där revolutionära gruvarbetare just tagit makten. Där hörde han, genom sina vänner talas om överste Jacobo Arbenez Gusmás demokratiskt valda regim i Guatemala. Där försökte man genomföra en social revolution och hade lagt fram en genomgående och kontroversiell reform som hotade både inhemska och utländska landintressen. Detta var något som Che Guevara ville vara med om så han reste dit och fick arbete i Arbenez administration . Det var där som han fick sitt kända smeknamn ”Che”. Namnet fick han av sina kamrater som ett visande av deras kärlek och beundran för honom. Che betyder ungefär ”kompis” eller ”vän” på argentinska .

Jordreformen mötte stark opposition, speciellt hos de amerikanska multinationella företagen.
United Fruit som var den största enskilda landägaren i Guatemala och kontrollerade nästan landets ekonomi helt och hållet. Företaget hade stora kontakter inom de Förenta Staternas regering och visste vad man skulle göra för att behålla kontrollen i landet. I maj 1954 invaderades landet av en USA stödd rebellstyrka, samtidigt som landets ledare stod maktlös eftersom militären inte ville ingripa till skydd för demokratin. Guevara försökte organisera ett motförsvar i huvudstaden, men förgäves. När trupperna tagit makten gömde Guevara sig på den argentinska ambassaden och lyckades efter ett par månader fly till Mexico .


Där träffade han sin första fru Hilda Gadea, en peruansk sociolog som var vänsterledd och som starkt influerade Che Guevaras sätt att tänka.
De gifte sig samma år. I februari 1956 födde Hilda en dotter vid namn Hildita Beatriz. I början av 1959 berättade Che för Hilda att han hade blivit kär i en vän från gerillan, Aleida March. I maj skilde de sig. Hilda dog senare i cancer år 1974.

Fidel mot Kuba
Under hösten 1955 träffade han de revolutionära bröderna Fidel och Raúl Castro som gjort sig kända genom sitt motstånd mot den kubanska diktatorn Fulgencio Batista. Che gick med i deras grupp och dom började planera en kubansk revolution. Efter en någorlunda kort militärträning gick han, bröderna Castro och ett 80- tal gerillasoldater i december attack mot Kuba. Slaget blev ett totalt nederlag. 12 män från gerillan överlevde, bland dem Che Guevara och bröderna Castro. Fidel överlevde men tillfångatogs och hamnade i fängelse. Efter drygt ett år släpptes han på landsflykt och anslöt sig till de andra. De andra från den kvarlevande gerillan flydde till bergskedjan i Sierra Maestra och började forma en större och mer slagkraftig styrka. Sakta men säkert vann man lokalbefolkningens förtroende och man kunde snart stärka sina led med rekryter där ifrån. Vapen tog man från regeringsarmén och växte sig allt starkare. Guevara lyckades vinna Fidel Castros förtroende och blev utnämnd major. Han fick befälet för en stor truppstyrka och ledde den till seger vid slaget vid Santa Clara mellan den 29 december 1958 till den 1 januari år 1959 .

Che på Kuba
Che blev kubansk medborgare i Fidel Castros nya regering och tillträdde år 1959 som riksbankschef. Det var nu som Che hittade sin andra fru Aleida March och dom skaffade fyra barn tillsammans. I februari 1961 blev han industriminister och försökte därmed att dra igång en industrialisering i landet. Kuba var emellertid inte ett land som i det läget lämpade sig för industrialisering och det fanns varken folkligt kunnande, kapital eller marknad för att det skulle löna sig. Che´s industrialiseringsprojekt blev ett konstaterat fiasko, som skapade ett tillfälligt nedfall i den annars så inkomstbringande sockerproduktionen. Samtidigt ville han stödja revolutionära grupper i andra latinamerikanska länder, men det ansåg Sovjet inte skulle passa sig. Därmed anklagade Che Sovjetunionen för att inte stödja Kuba tillräckligt och för att ha övergivit tanken på en världsrevolution. År 1965 lämnade Che Kuba för att på andra håll fortsätta kampen mot USA. Han reste runt till USA, Europa och Asien. När vid ett senare skede kommit tillbaks till Kuba, försvann han helt överraskande för att aldrig mer synas i offentliga sammanhang .
Därefter offentliggjorde Fidel Castro det avskedsbrev som Che Guevara skrivit till honom. Che hade rest till Afrika för att delta i ett uppror, men som misslyckades. Han reste tillbaka till Kuba för att förbereda ett par kubanska officerare som skulle vara med på hans nästa uppror i Bolivia.

Ches sista uppror
Dom reste i slutet av 1966 till Bolivia men, Che som börjat närma sig fyrtio, fick allt större problem med sin astma och tillgången av medicin var inte stor i den bolivianska djungeln. Till en början hade projektet stötts av Kuba, men när det började gå sämre för Guevara och hans mannar, tog Fidel bort sitt understöd. Därefter gick det inte som Che hade väntat sig. Den 8 oktober 1967 blev hans armé besegrad av den Bolivianska armén som hade stöd av CIA.
Che Guevara tillfångatogs av regeringsstyrkorna efter att rebellerna fann sig besegrade. Han fördes till en skolbyggnad i staden La Higuera. I denna byggnad började man försöka förhöra Che utan gensvar. Man frågade honom om Fidel Castro, eller något om hemliga operationer, men Che vägrade säga någonting som kunde skada Fidel eller deras arméer. Dagen därpå sköt man den tillfångatagna revolutionären. Sergeant Mario Téran var den man som erbjöd sig att skjuta Che Guevara. Téran ville ge hämnd för att tre av hans kamrater hade dött i strider dagen innan. Ernesto ”Che” Guevara dog därefter den 9 oktober 1967 .

Samma dag fraktades Che´s kropp till Vallengrade, där lades han upp så att människor kunde beskåda honom. Där fick han ligga för allmänheten i två dagar. Sjukhusets nunnor och många av Vallengrades kvinnor tyckte att Che hade en väldig likhet till Jesus, genom ansiktet. Därför är det än många idag som tror att Che var en av messias som kommit ner till jorden för att hjälpa. När påven talade på Kuba stod han mellan en bild på Jesus och en bild på Che Guevara.
Den 11 oktober, två dagar efter Che´s död, begravdes hans kropp under flygplatsen i Vallengrade några mil från platsen där han blivit avrättad. Var de hade begravt hans kropp förblev ett mysterium i nästan 30 år. Men efter 30 år klev en pensionerad general fram vid namn Mario Vargars och bestämde sig för att berätta var kroppen fans begravd. Den 15 juli 1997 återfanns hans kropp i bergen nära Vallengrade .

Källanalys:
Det har varit jobbigt, men också mycket intressant att forska om Che Guevara. Jobbigt för att man har varit tvungen att sammanställa all fakta, meddans man har varit tvungen att se upp för vinklingar och egenpersonliga tolkningar. Därför har jag som grundsteg varit tvungen att kolla upp författarens och bokens politiska anknytning. Internetsidor har jag också kollat igenom för att få en så neutral bakgrund som möjligt till Che´s personhistoria.
Mimers Brunn är en sådan Internetsida som är en kunskapssajt för elever och lärare.
Sajten drivs av högskola samt av anställt betalda människor. Därför anser jag att sidan är en av de säkraste källor som kan påträffas och har varit till stor hjälp för mina framsteg inom forskandet.
Under mitt sökande kollade jag tyvärr igenom andra Internetbaserade källor och fann smått förändrade händelser under Che Guevaras levnadsteckning. Det var inga ansenliga händelser så att det skadade helhetsbilden, men det gav vissa funderingar och skapade en svag förvirring och tog upp omotiverad tid genom att ta reda på vad som stämde. Ett av dessa ögonblick var när översättningen av ordet ”Che” beskrevs. I vissa arbeten och böcker stod det att ordet Che betyder ”hörru du”, meddans i andra böcker stod ordet för ”vän”. Men efter en viss efterforskning genom att höra mig runt och försöka lita på dom mest pålitliga källorna, kom jag fram till att ”Che” betyder vän.
Något som har underlättat arbetet med Che Guevara är att jag och Tobias Markström har hjälpts åt att leta fakta, och på så sätt även hjälpts åt att vara källkritisk mot arbeten osv.
Böckerna känns som säkra källor. En bok måste se till att fakta stämmer överens med verkligheten och man tar för givet att boken inte innehåller några ansenligare vinklingar. Men det är klart att det finns kommunistiska böcker som vill se Che på sitt sätt, men sådana böcker har jag försökt undvika. Därför använde jag Nationalencyklopedin för att checka av att allt stämde överens med fakta i böckerna och sidorna på Internet.


Avslutning:
Om Che Guevara hade levt idag och suttit vid Fidels högra sida, kan man ju fråga sig huruvida det hade sett ut. Med tanke på att under tiden som Che levde fick han allt fler anhängare vid sin sida och ville starkt genomföra en socialistisk revolution i världen.
Kanske hade han lyckats med sin revolution och världen hade svajat i de röda fanorna.
Men jag tror knappast att kommunismen skulle kunna växa sig så stark att den skulle kunna vara världsstyrande. Det innebär att det inte skulle finnas några maktlystna ledare som sätter sig upp mot kommunismen. Men USA som var stora motståndare skulle aldrig finna sig i att kommunismen spred sig i de västerländska delarna och ännu mindre infinna sig i att själv få ett socialistiskt styre, vilket visade sig starkt under Kalla kriget när USA kraftigt motarbetade kommunismen från att expandera.

Kubakrisen 1962 ses gärna som kalla krigets kulmen. Men enligt många började den redan 1954, i Guatemala när man ville statliggöra sitt största fruktbolag. Eftersom exporten gick främst till USA sågs detta som ett kommunistiskt hot mot densamma. När man sedan hittade tjeckiska vapen i Guatemala var ju det kommunistiska hotet mot USA uppenbart. Che Guevara var där och såg vad som hände.
Kommunister världen över trodde på den kubanska revolutionen, de trodde på Castro och de trodde på Che Guevara som de stora och enda alternativen för den socialistiska världsrevolutionens framfart på Sydamerikansk mark. Kommunismen hade redan tagit sitt fäste i Europa genom östblocket, i Asien genom Vietnam och Kina och nu var det även på väg att breda ut sig i Sydamerika. Che Guevara blev en förgrundsfigur för kommunisterna och ett stort hot för och mot USA under kalla kriget. Även om Che Guevara själv inte ledde någon kommunistisk stat var han ett starkt dragplåster för kommunismen över hela världen.

Frågan är om Kalla kriget underlättade eller försvårade för Che Guevara under sin tid som revolutionär. Den kommunistiska världsrevolutionen hade redan påbörjats under kalla kriget och Che Guevaras liktänkande var redan väckta, men å andra sidan motarbetades han och hans likar väldigt starkt av USA. Vad som vägde tyngst är svårt att svara på, men jag tror inte att han hade haft samma slagkraft om han kommit till och varit verksam idag som han hade under kalla kriget.

Che Guevara var verkligen en man som s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Che Guevara

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-04-29

    as bra!!hehe, tack för hjälp

  • Inactive member 2005-05-31

    Jättebra och mycket intressant

  • Inactive member 2005-08-14

    Mycket bättre än jag väntat mi

  • Inactive member 2006-03-21

    SÅ BRAAAAAAAAAA~ Tack så mycke

  • Inactive member 2008-01-29

    mycket bra skrivet ! KEE UP TH

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-12]   Che Guevara
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2244 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×