Döden i grytan. Östskånsk företagshistoria under 1900-talet i konserveringsbranschen.

923 visningar
uppladdat: 2006-11-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
‘Death in the pot.’ The Fruit and Vegetable Preserving industry in East Scania during the 20th century A Company History. At the end of the twentieth century, only one of the six companies previously active in the Fruit and Vegetable Preserving Industry in East Scania survived as an independent company: Kiviks Musterier AB. Actual production remains at two sites only. The aim of this study is to determine the reasons for this development. The companies included in the investigation are AB Bjäre industrier, Gustaf Bong AB, Kiviks Musterier AB, AB Ruuthsbo konservindustrier, Th. Winborg & Co. and Onos AB. Research data was acquired from publications about the companies as well as from the archives of Bolagsverket (Swedish Companies Registration Office). The high fees required by Bolagsverket impeded any deeper analysis of the companies. Valuable information about the companies’ activities was, however, acquired through interviews with the former owners of the companies, their families and their former employees. Four of the six companies were established at the beginning of the 20th century, or earlier. Bjäre was founded during World War II and Kiviks Musteri blossomed during the second half of the 20th century. Bongs, Kiviks, Winborgs and Onos were family-owned businesses, while Bjäre was supported by industrial capital and Ruuthsbo by trading capital. Apart from Kiviks Musterier AB, none of the other companies has retained its independence. Generation shifts within the owner families together with a lack of entrepreneurship have led to mergers with other companies, often foreign-owned. The structural and international ownership changes that took place during the second half of the 20th century have led to the concentra...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Döden i grytan. Östskånsk företagshistoria under 1900-talet i konserveringsbranschen.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-01]   Döden i grytan. Östskånsk företagshistoria under 1900-talet i konserveringsbranschen.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=22461 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×