Tartuffe + biografi Molière

3 röster
23384 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Molière 1622-1672

Ludwig XIV ville åt de falska i samhället!

Tartuffe är en orädd maktlysten bedragare, förförare, hycklare och skurk, som nästlar sig in och manipulerar Orgon och hans familj. Pjäsen är skriven för 300 år sedan och känns fortfarande aktuell. Molière uppförde pjäsen i Versailles 1664. Kung Ludvig XIV och hans följe fanns med bland publiken. Men Ludvig ogillade pjäsen och förbjöd den.
1667 skrev Molière om vissa delar av slutet för att få pjäsen godkänd.

Platsen där Tartuffe utspelar sig är höjt i dunkel men fantasin bör få råda här hos var och en,
Orgon träffar en ung Tartuffe i en kyrka och tar sig an honom eftersom han tyckts vara fattig ensam och i allra högsta grad en kyrklig man. Orgon märker inte att Tartuffe har andra planer än vara en ny ”son” till Orgon i huset.
Fast att Orgon har en framskjuten ställning i familjen så lyssnar han dock på sin mor som ger honom råd allteftersom. De andra familjemedlemmarna är också starka personligheter vilket gör deras inbördes viljor till en svår nöt för Orgon. Familjesituationen framhäver ingen ödmjukhet eller flärdfri trygghet, snarare ett gytter av ständiga gräl och upptåg mellan far och barn och tjänstefolk, särskilt tjänstefolket lägger man märke till, pigans vågade utmaning till Orgon. Tartuffe känner av den övriga familjens blandade känslor för honom och manövrerar skickligt däremellan.

Familjen bor i ett stort hus i ”utkanten” av Frankrike, Orgon fadern i huset har blivit duperad och invecklad i herr Tartuffes vackra och fagra tal om kärlek guld och gröna skogar som förvrider hans naturliga och vardagliga medvetenhet om familjens existens och blir så småningom ”sol och vårad” av denne herr Tartuffe som i pjäsens slut avslöjas som en bedragare och lögnare.

De övriga familjemedlemmarna är väl övertygade om att herr Tartuffe är en bedragare men kan inte göra så mycket mer än att försöka övertyga Orgon om vem herr Tartuffe är..
Orgon vill inte lyssna på familjens klagomål eftersom han ser upp till honom som en gud och är exalterad och hängiven av Tartuffe.

Hårda ordalag från Orgon försöker kväsa familjemedlemmarnas enträgna försök att avslöja bedragaren för honom. Orgon försöker vid ett tillfälle tala med sin dotter Marianne om att välja Tartuffe till sin man och gifta sig med honom, Marianne vågar inte stå för sina känslor för Valère utan vill göra sin far till viljes. Men tjänsteflickan till familjen har hört allt som sagts i rummet mellan Marianne och Orgon, och i väl valda ordalag försöker hon avstyra samtalet, men Orgon blir rasande och efter en stund lämnar han rummet. Det är redan känt att en Valère redan har bett om Mariannes hand. Valère kommer senare på besök och tjänste-flickan samtalar de båda tillrätta, de två blir sams efter ett mindre gräl,
Elmire, frun i huset pratar med Tartuffe, som lägger ut texten och ber fru Elmire att döma eller frälsa honom, han kommer att lämna huset i sorg eller lycka vilket beslut Elmire än lämnar. Tartuffe talar om kärlek och trollbinder Elmire behagligt i tron att han är intresserad av henne. Damis, sonen till Elmir dyker upp och har hört allt som sagts. Han hotar att tala om för sin far vad han hört! Han gör det också vilket föranleder att alla tre går gemensamt till Orgon för att berätta vad som hänt.

Tartuffe erkänner inför Orgon att han flirtat med frun och ber Orgon att straffa honom, Damis vill att fadern kastar ut Tartuffe ur huset för alltid, men fadern beskyddar Tartuffe och vänder sin ilska mot Damis och anklagar honom för att vara en lögnare och kastar ut honom från rummet, även Elmire försvinner ut ur rummet och Tartuffe griper listigt situationen och lägger ut en snyftvariant som får Orgon att smälta. Och Orgon tar Tartuffe till sitt hjärta och lovar honom sin dotter Marianes hand samtidigt som han låter sin sexuella böjelse göra utlopp med att övertala Tartuffe att åter börja träffa Elmire.Och innan samtalet är slut har Orgon också lovat att testamentera allt han äger till Tartuffe

Tjänsteflickan som hört om Orgons förlovningsplaner mellan Tartuffe och Mariane söker hjälp av de övriga i familjen!. För att undvika en familjekatastrof beslutar Elmire sig för att avslöja Tartuffe inför Orgon och smider därför planer på att få Tartuffe att avslöja sig inför sin mans närvaro. Hon bjuder in Tartuffe i en av salongerna, men dessför innan ber hon Orgon att gömma sig under bordet i salongen. Och när Tartuffe kommer pratar Elmire förtrollande med Tartuffe som står mållös över Elmires kärlekstal. Tartuffe samlar sig och sväljer, tvivlande ger han utlopp för sin passion och lidelse, Elmire spelar vidare för att få Tartuffe att avslöja sig. Då det närmar sig ett ömsint förhållande ger sig Orgon tillkänna och förvisar Tartuffe ur huset som lovar hämnas med att säga att huset är hans. Ett sändebud från Kungen delger Orgon ett utmätningsbeslut några dagar senare, Orgon och den övriga familjen får ett dygn på sig att flytta ut ur huset.

Dagen efter kommer så kungen med följe förklädd till Domare och med Tartuffe i täten och ställer krav på huset! Efter ett tag vänder så verkligheten. Domaren tar av sig kläderna och Kungen uppenbarar sig och arresterar Tartuffe som förvånat inser att han blivit avslöjad av rättvisan. Orgon och den övriga familjen återfår sitt hus och sina ägodelar, Kungen replikerar att rättvisa skipats och tjänster och gentjänster fullbordats.

MOLIÈRE föddes den 15e januari 1622 med namnet Jean Baptiste Poquelin i Paris, Frankrike.
I oktober 1636, skickades han till den modernaste skolan i alla tider, ”Jesuit College of Claremont”, där han i fem år ovilligt försökte lära sig latin.

1643 gick han med i teatersällskapet ”Dufrense Company” och bytte namn till Molière. Det var startskottet på hans 13-åriga teaterkarriär. Gruppen spelade teater av ”Commedia dell´arte”-stil och turnerade över hela Frankrike. När de sedan återvände till Paris 1658 hade de fått ett gott rykte.

Men så kom räddningen. Redan vid...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tartuffe + biografi Molière

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Tartuffe + biografi Molière
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2249 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×