Eldkvarn

8653 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning eller: Min största musik upplevelse:
Det var inte alls så länge sedan, några år kanske, sedan jag verkligen upptäckte Eldkvarn. Det var när min far införskaffade ”Limbo”. Inga texter jag förut hört, inga texter jag sedan dess hört och kanske inga texter jag någonsin kommer att få höra har sagt så mycket på ett sådant klart och ändå kort fattat sätt. ”Herregud” tänker man, dom har krympt ned livet, sina liv och sin livsvisdom i låt format. Det är som att läsa livet i en bok, i ena sekunden är allt ljust och långt uppe på himlen, i nästa sekund befinner du dig helt plötsligt så långt nere att inget ljus längre når dig. Det här är inte bara musik, det är lyrik, det är konst!
Det är en tavla som dom målar upp framför dig, en tavla med såväl himmelrikets fröjder som helvetets portar, sedda från insidan. Och allt så enkelt på en sådan kort väg, ett liv på drygt 47 minuter, men målat av mästare. Så, nu tänkte jag sluta berätta om mina egna Eldkvarn upplevelser och i stället börja berätta litet kring detta band.


Kul att veta:
Eldkvarn har haft en saxofonist, Claes ”Sidney” Carlsson, men DET var länge sedan…
Eldkvarn har haft en lång karriär, första skivan kom 1976, alltså för nästan trettio år sedan.
Eldkvarns senaste platta innehåller låtar som Plura skrivit till andra och nu själv spelat in.
Plura har skrivit en novell om Eldkvarns uppkomst, även den bär namnet ”Brott lönar sig alltid”, precis som senaste skivan.



Eldkvarn:
Eldkvarn är ett svenskt rock band med en lång bakgrund bakom sig. Gruppen består av; Per ”Plura” Jonsson, sång, gitarr och textförfattare, Carl ”Carla” Jonsson, (bror tillföregående) gitarr, sång och textförfattare, Tony Thorén, bas och sång, Werner Modiggård, trummor och sång samt Claes von Heijne, klaviatur. Dom spelar musik med texter på svenska och ett ganska ”svenskt” sound. Texterna handlar om det mesta, om vardaglig glädje och vardagliga problem. De gör i genomsnitt 70 livespelningar om året.

Historia:
Eldkvarns historia börjar på det tidiga 70-talet. Närmare bestämt bildades bandet, då under namnet Piska mig hårt, 1971. Gruppen har bytt medlemmar friskt, men genom allt har Plura, Carla och Tony faktiskt lyckats hålla samman fastän medarbetarna kommit och gått. Det första officiella som står att finna om allas vår Eldkvarn är albumet ”En lång het weekend” från 1976. 1977 byter dom namn till det nuvarande Eldkvarn. Ett år senare följs debutskivan upp av ”Pantad och såld”. Men det är först året där på som bandet, med skivan ”Pojkar, pojkar, pojkar” blir något att räkna med. Nästa skiva kommer redan nästa år, 1980, den kom att kallas ”Musik för miljonärer”. 1981 gör de 130 spelningar och ger ut ”Genom ljuva livet”. 1983 kommer ”Tuff lust” utan att sätta några märkbara spår. 1984 kommer två Eldkvarn skivor ”Ny klubb” och ”Barbariets Eleganter”. 1986 släpps ”Utanför lagen”, som de sedan får en grammis för år 1987. 1988 kommer albumet ”Kungarna från Broadway” med jättehitten ”Kärlekens tunga”. 1989 släpps ”Karusellkvällar” samt live cd:n ”Cirkus Broadway”, allting går lysande. 1991 görs ett jubileumsframträdande i Stockholm, med gäster som Perssons Pack och Peter LeMarc. Dom ger ut skivan ”Legender ur den svarta hatten”, just under övergången ifrån vinylskivor till cd-skivor. 1993 finns ”Pluralism” på skivdiskarna, liksom Carlas soloplatta ”Skakad och rörd” trummisen Peter Smoliansky byts mot Magnus Persson. 1994, ”Sånger från Nedergården” och liveplattan ”Tempel av alkohol”, jätte turné. Pluras soloplatta ”Plura” ges ut men många fans har svårt att förlika sig med den. Tiderna är nu inte fullt så goda för bandet. 1997 kommer dock en nytändning med ”Lyckliga tider”, Werner Modiggård på trummor. Men det är först 1999 som återkomstens år infaller med ”Limbo”, nya människor finner musiken och albumet är storslaget. Eldkvarn gör en jätte spelning, och i en kyrka av alla platser. Men succén är ett faktum och resulterar i ”Eldkvarn kärlekens törst – en mässa”. 2001 är ett bra år med turnerande, mest i södra och mellersta landet. Albumet ”Död stjärna” finns nu tillgängligt. 2002 är det dags för det färskaste albumet ”Brott lönar sig alltid” med material som Plura skrivit till andra artister och nu stulit tillbaka. 2003 fortsätter man sitt turnerade, seglande på förra årets skivsläpp.


Fotnot: Det har även släppts best of – skivor och liknande, men dessa har ingen egentlig betydelse för historien. Och är svåra att kartlägga…


C...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eldkvarn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Eldkvarn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2258 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×