koncentrationsläger

14 röster
31679 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning:
inledning
från början...
de olika lägren...
hur många dog egentligen?
sammanfattning
källförteckning

Inledning:
Först när vi delades upp i grupper tänkte vi skriva om Hitler och hans uppväxt men eftersom det var så många som valde att arbeta om Hitler så lade vi ned den iden, istället så började vi fundera på att skriva om nåt annat inom andra världskriget området. Som man kan se här så blev det koncentrationslägren och det tycker jag var ett bra val mycket p.g.a. att de värsta sakerna hände i koncentrationslägren och att det går att hitta mycket fakta om det. Det vi mest har riktat in oss på var hur de olika koncentrationslägren fungerade i största allmänhet. Jag har också skrivit om hur man tagit reda på hur många som dog totalt och vart de olika lägren låg. När man läser om Andra världskriget och speciellt om koncentrationslägren så finns det inte så många frågor man ställer sig men jag tror att det är en som ständigt återkommer, Varför? Det finns nog ingen som kan svara på, eller finns det nån som har en bra förklaring på det?

från början...
Koncentrationslägren användes först av Engelsmännen under boerkriget 1899-1902 och har sedan förekommit i länder med diktatoriska regimer. De mest kända och beryktade är såklart de tyska koncentrationslägren, som inrättades omedelbart efter nationalsocialisternas maktövertagande i Tyskland 1933. De skulle användas för internering ( internera betyder inspärra) av motståndare till regimen och judar, men användes också för att ta död på krymplingar, handikappade och homosexuella. Officiellt sa nazisterna att syftet var att omskola och ”civilisera” fångarna, men det var ju inte precis det som försegick. Ett finare namn för ett koncentrationsläger är interneringsläger men de kallas också för utrotningsläger. Åren gick och lägren växte både i antal och i storlek, mycket p.g.a. att judeförföljeserna blev större och då ville man ha nånstans att göra av alla judar. Eftersom antalet läger bara steg hela tiden, p.g.a. att nya fångar hela tiden tillkom, kunde man inte hålla så hög standard på de lägren som fanns och förhållandena i lägren försämrades gradvis. Fångarna i arbetslägren fick arbeta hårt samtidigt som de fick lite mat och misshandlades regelbundet. Vid krigsutbrottet fanns sex läger i Tyskland: Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Mauthausen, Flossenburg och Ravensbrück. Efter de stora landövertagandena upprättades ännu fler läger. Belsen, Auschwitz, Treblinka, Maidanek, Oranienburg är bara några av de ställen där de nya lägren byggdes.

de olika lägren...
Man delade in lägren i tre olika sorter, det fanns arbetsläger, straffläger och från 1941 även förintelseläger där de omtalade gaskammrarna fanns. Fångarna kom till lägren vanligtsvis med tåg. De trängdes ihop i gods- eller boskapsvagnar (vissa var helt utan tak) utan varken mat vatten eller nå värmande filtar. Den största trafiken var under våren och sommaren 1944 då över

400 000 judar från ungern deporterade (tvångsförflyttades) till Auschwitz-Birkenau.
Arbetslägrena låg oftast runt koncentrationslägren så man snabbt kunde transportera fångar ditt för att arbeta. I anslutning till arbetslägren låg stora industrier som hade stor nytta av arbetarna eftersom de var nästan helt gratis. Både statliga och privat ägda företag använde fångarna som slavarbetskraft. Fångarna användes bland annat i rustningsindustrin, vid vägarbeten och annat tungt kroppsarbete.

Förintelselägrens enda uppgift var att med industriella metoder avliva människor. Det fanns endast fyra renodlade läger av den typen: Belzec, Sobibor, Chelmno och Treblinka. Så gott som alla människor som kom till dessa läger mördades genom gasning. När man gasade ihjäl människorna så använde man antingen Zyklon B, en väldigt giftig gas, eller vanliga motorgaser. När man skulle gasa ihjäl lite människor så bad man först alla att klä av sig för att senare ledas in i ett rum där det stod BAD utanpå dörren. Man sa att de skulle duscha för att undvika sjukdomar men istället för att släppa ut vatten i duscharna så släppte man in gas. Eftersom det var så packat med folk inne i rummet så tog det vanliga syret slut snabbt och de andades istället in den giftiga gasen. Denna process tog bara några minuter och efteråt fick andra fångar i det så kallade ”Sonderkommandot” släpa liken till krematorium där de senare brändes. En annan metod var att proppa in massor av folk i en special byggd lastbil där motoravgaserna var kopplade till lastutrymmet och sedan bara start lastbilen och folket inne i lastbilen gasades ihjäl.

Det fanns också kombinerade koncentrationsläger och förintelseläger. De människor som kom dit gick antingen direkt i döden eller blev utvalda för slavarbete. De kombinerade lägren var bland andra: Auschwitz-Birkenau och Majdanek. I krigets slutskede, när tyskarna anade att de höll på att förlora kriget, förstördes gaskamrarna i Auschwitz och många viktiga dokument brändes. Samtliga förintelseläger låg i det område som idag är Polen. Som tur är brändes bara gaskammrarna i Auschwitz ned och inte alla andra. Varför är det så tur, jo, för idag är Auschwitz ett museum till minne av alla de människor som dödades där och man kan åka ditt och titta själv.




hur många dödades egentligen...
Drygt hälften av de judar som dog i förintelsen gasades ihjäl. En stor del av de andra offren sköts, svalt, frös ihjäl eller ansträngdes till döds i arbetsläger.
Det finns flera sätt att beräkna hur många som dog i förintelsen. En metod är att studera de arkiv som nazisterna lämnade efter sig. Genom att gå igenom uppgifter om hur många som gasades, arkebuserades, deporterades och så vidare har forskare kunnat uppskatta folkmordets omfattning.
Problemet är att vissa uppgifter har hemlighållits eller förstörts eftersom nazisterna inte ville att eftervärlden skulle få veta omfattningen på deras fasansfulla brott. Dödssiffrorna kan stiga i framtiden när mer arkivmaterial blir tillgängligt för forskarna.
En annan metod som forskare har använt är att räkna samman antalet överlevande från de förföljda folkgrupperna vid krigsslutet. Dessa siffror har man sedan jämfört med hur många som fanns före kriget i respektive land. Med denna metod har man fått fram siffror som ligger mycket nära den summering som gjorts utifrån arkivmaterialet.
Bland seriösa forskare finns det knappast någon debatt om storleksordningen på hur många som dog i förintelsen. Att siffrorna ändå inte är alldeles exakta beror på folkmordets stora geografiska spridning och att det drabbade så enorma människomassor.
Enligt vissa uppskattningar beräknas 13 miljoner människor ha mördats i gaskammare, arkebuseringar, dött av svält i koncentrationsläger med mera. Av dessa var 5,3-6,3 miljoner judar, 2,5 miljoner kristna polacker, 3,3 miljoner sovjetiska krigsfångar och 200 000-500 000 zigenare. Dessutom dog stora grupper av tvångsarbetare från Sovjet, jugoslaver, skandinaver och västeuropéer (ej judar), homosexuella, civila tjecker, mentalt och fysiskt handikappade och tyska motståndsmän.
I dessa grupper ingår inte människor som dog i regelrätta krigshandlingar, till exempel bombningar av städer eller i strid.

Sammanfattning:
Koncentrationslägren var skit helt enkelt, och det hoppas jag att alla får den uppfattningen när de läst det här arbetet eller nåt annat om ämnet. Hur kan man vara så grym att man dödar en människa bara för att han är jude. Det är rätt otroligt också att man kan starta ett till världskrig när man redan har haft ett som var nog förskräckligt det. Jag blev väldigt förvånad över en sak under arbetets gång och det var att det var fler människor som dog än jag fått reda på från allra första början. det är nog mycket p.g.a. att teknik hur man kan ta reda på hur många som dog har förbättrats men också att fler papper med uppgifter har kommit fram. Från början fick jag reda på att det var 6 miljoner som dog men när jag läst lite till så står det att det var dubbelt så många, hela 13 miljoner som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: koncentrationsläger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   koncentrationsläger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2275 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×