Diktanalys "Endymion av Stagnelius"

5 röster
28430 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I konst och litteratur är sagan om Endymion ett ofta förekommande motiv. Det är också från samma saga som det svenska ordet "skönhetssömn" har sin upprinnelse.
Kanske tyckte Stagnelius att detta var ett passande tema på hans Endymion dikt som är skriven under romantiken där man alltid ville ha verklighetsflykt och känslor med i verken. Pampigare klassisk svensk diktning finns nog inte!


Dikten berättar om en vacker herde som stilla sover i månskenet. Vinden rör hans lockiga hår. Mångudinnan Delia ser längtande på herden från skyn och hon rör sig svävande mot honom. När mångudinnan närmar sig blir ljuset klarare och naturen strålar. Månen fortsätter sin bana utan gudinnan. Under herdens rofyllda sömn glittrar daggen, som också är gudinnans tårar, i hans lockar. Kyssen som herden har fått av gudinnan är som eld på hans läppar. Nu hörs diktarens röst. Han ber vinden stilla sig och vädjar till Delia att hon inte ska väcka den drömmande herden. Stagnelius vet att en människa som återkallas från drömmens gudomliga värld kommer att uppleva en fasansfull tomhet. Det är endast i drömmen som en människa kommer i förbindelse med gudavärlden.

Budskapet är kärnfullt och enkelt; det är bäst att vara i en drömvärld i gudarnas krets och att på så sätt slippa konfronteras med det tomma förgängliga jordelivet (man förstår ganska lätt att han våndas över sitt nuvarande liv).

Motivet är hämtat från den grekiska mytologin, där det berättas om en herde som hade för vana att sova på ett berg. Mångudinnan fick syn på honom och blev förälskad. Zeus lät herden bestämma sitt eget öde. Herden valde då evig sömn i en grotta.
Scenen utspelas i ett exotiskt landskap präglat av lugn och romantiskt månljus. Mötet äger rum långt bort från vår trista vardag. Stagnelius skapar ett motiv för ögat med romantiskt laddade, högstämda ord som smäktande, eter, char, myrtenskogar, elysiskt, rosenkransade, saffransbädden och Olympen. Ibland ger texten intryck av någonting är i rörelse i form av orden darrande, ångande och lågande m m. Rena adjektiv förekommer: skön, lockig och klar. Bildspråket i femte strofens andra rad förtjänar särskild uppmärksamhet, två metaforer på en rad. Gudinnan benämns rosenkransad brud. Substantivet brud föregås av ett ord som för våra tankar till Homeros´ rosenfingrade Eos (d v s solen). Saffransbädden är de varmt gyllenröda molnen. Brutalt framställs uppvaknandets fasa med två negativt laddade ord, adjektivet ryslig och substantivet tomhet.

Dikten är indelad i sex fyraradiga strofer. Något som gör dikten typi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Diktanalys "Endymion av Stagnelius"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Diktanalys "Endymion av Stagnelius"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2282 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×