River Phoenix

2 röster
15726 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historien om hur River Phoenix kom att bli en av sin generations störste skådespelare och dog med kroppen full av droger på en nerspydd trottoar i Hollywood är nästan osannolik.

RIVER PHOENIX
Han föddes som River Jude Bottom den 23 Augusti 1970 i lilla Metolius, Oregon. Föräldrarna var hippies och säsongsarbetare och födseln tog tre dagar eftersom River´s mamma, Arlyn, envisades med att föda hemma utan smärtlindring och läkarhjälp.
Året därpå gick River´s föräldrar, John och Arlyn, med i en sekt, The Children of God, och familjen utökades med dottern Rain Joan of Arc. Familjen Bottom utbildades till missionärer och pappa John utnämdes till Ärkebiskop av Venezuela och Karibien, sen skickades familjen via Mexico och Puerto Rico till Caracas, Venezuela. Syskonskaran hade då utökats med ytterligare två barn med konstiga namn, Joaquin Rafael och Liberty Butterfly. Efter ett par år i Sydamerika insåg familjen att Children of God hade övergivit dem. De delade ett litet badrumslöst hus med mängder av råttor och River och Rain försörjde dem alla som gatumusikanter. Till sist blev situationen ohållbar och med hjälp av goda vänner lyckades familjen smyga sig ombord på ett fraktfartyg och ta sig hem till USA som fripassagerare.
1978 föds ytterligare ett syskon, Summer Joy, och River och Rain började delta i talangjakter i Florida.

GATUMUSIKANT- IGEN
En dag fick River´s föräldrar ett brev från Paramount studios som sa att om de någonsin hade vägarna förbi Los Angeles så ville Paramount gärna träffa de gitarrspelande och skönsjungande River och Rain. Upplivade packade mamma och pappa Bottom, som nu bytt namn till Phoenix, in alla barnen i en skruttig minibuss och flyttade till Los Angeles. Folket på Paramount var visserligen imponerade av River´s talang, men inget kontrakt uppenbarade sig, så ännu en gång försörjde sig familjen Phoenix som gatumusikanter. Efter en del turer upptäcktes River av en framgångsrik Hollywoodagent, Iris Burton, som genast erbjöd sig att företräda honom eftersom han var så ovanligt vacker.
I mitten av 1980 började River få en del småjobb, reklamfilmer och att sjunga och spela gitarr i barntvshower. Reklamfilmserbjudandena haglade över fagre River, men efter ett år var han inte intresserad längre. Han var av födsel och ohejdad vana vegan och miljökämpe, och ville inte vara med och marknadsföra någonting som kunde ha med multinationella bolag, miljöutsläpp, nedskräpning eller regnskogsskövling att göra.

STAND BY ME
Efter ett par småroller var River´s karriär på banan. Han spelade i flera såpoperor och första huvudrollen kom i tv-filmen "Surviving: A family in crisis" som förljdes av science fictionrullen "Explorers". "Explorers" ledde i sin tur till rollen som gjorde River känd över hela världen, den som rebelliske hjälten Chris Chambers i "Stand by Me". Efter "Stand by Me" började manusen rulla in och familjen Phoenix köpte sin första nya bil någonsin.
När River fyllde 16 började även Joaquin och Rain slå sig fram som barnskådespelare och föräldrarna Phoenix blev allt mer misstänksamma mot livet i Hollywood som inte hade några som helst likheter med det hippieliv de var vana vid. För att få lite distans till Hollywood flyttade familjen till den lilla staden Gainsville i Florida dör barnen Phoenix fick gå i skola mellan filminspelningarna och för första gången leva ett stabilt familjeliv. I Gainsville startade River ett band, Aleka´s Attic och började göra en del musik till sina egna filmer. Han trivdes med livet och fick nya kompisar, och trots att River var på god väg att bli en stor filmstjärna så bodde han fortfarande hemma och delade sovrum med sin bror Joaquin (som under en period bytte namn till Leaf för att smälta in bättre bland syskonen). Samtidigt som River höll på att bli vuxen ökade också hans politiska engagemang. Han började hålla föredrag i skolor och på seminarier om mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

VUXENLIV
1989 var ett stort år för River. 19 år gammal åkte han och Aleka´s Attic på sin första turné. Samtidigt nominerades han till en Oskar för bästa biroll i filmen "Running on empty". Dessutom flyttade han hemifrån och in i en liten tvåa tillsammans med sin flickvän Suzanne Solgot. För att bli kvitt sin orolige far, som fortfarande och med all rätt trodde att Hollywood skulle ta kål på hans barn, gav River sin pappa ett litet fint hus i Costa Rica i present. Pappa John flyttade med glädje och tog sin oro med sig.

KNARK OCH REGNSKOGAR
I januari 1993 separerade River och Sue, mycket beroende på att det var en väldig skillnad på River private och River offentligt. Utåt sett förespråkade han avhållsamhet från droger och alkohol, privat brydde han sig inte om vad han tog bara det gjorde honom hög.
River, som vid det här laget tjänade miljoner och gärna köpte regnskog för pengarna, fick snart en ny flickvän, Samantha Mathis, och började förbereda sig för att spela in Aleka´s Attics debutalbum.
River var en splittrad man, han var vegan och miljökämpe men drogade hårt. Han var filmstjärna men drömde om att leva i stillhet på en farm och driva ekologiskt jordbruk. Men trots sina funderingar på att lägga Hollywood på hyllan, i alla fall för ett tag, accepterade han en roll i "En vampyrs bekännelse" och återvände till Los Angeles.
Lördagen den näst siste oktober var det fest. River, Samantha, Rain, Joaquin, några av killarna från Red Hot Chilipeppers och lite annat folk förfestade på River´s hotellrum och gick sedan till Johnny Depps nattklubb The Viper Room. Framåt midnatt började River må dåligt. Han fick andnöd och kräktes och hans syskon hjälpte honom ut på gatan. En panikslagen Joaquin ringde efter ambulansen som kom men förgäves. River Phoenix dödsförklarades klockan 1:51 AM och dödsorsaken var hjärtsvikt på grund av överdos. Han blev 23 år gammal och dog därför att han inte levde som han lärde.

Fakta:
FRIDA tidningen nummer 17 2003.


ÖVRIGT
Namn; River Jude Phoenix
Född; 23 Augusti 1970
Död; 31 Oktober 1993
Familj; Pappa John, Mamma Arlyn, Syskonen Rain, Joaquin, Summer och Liberty

Filmer och motspelare;
1885.Explorers(Upptäckarna)-Ethan Hawke.
1986.Stand by me-Wil Wheaton, Corey Feldman, Jerry O´Connell.
1986.The Mosquito coast(Moskitkusten)-Martha Plimpton, Harrison Ford.
1988.A night in the life of Jimmy Reardon-Ann Magnuson.
1988.Little Nikita-Sidney Poitier.
1988.Running on empty(Flykt utan mål)-Martha Plimpton.
1989.Indiana Jones and the last crusade(Indiana Jones och det sista korståget)-Harrison Ford.
1990.I...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: River Phoenix

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-02-21

    Åhh. Jag älskar River Phoenix.

  • Inactive member 2004-04-29

    hej hej tjejen.. :) en bra tre

  • Inactive member 2005-08-09

    den där artikeln är en av de s

  • Inactive member 2008-05-17

    VIIII SAAAAAAAAKNAR DIG ÄLSKAD

  • Ellen Nilsson Cornman 2018-05-18

    saknad.

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   River Phoenix
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2290 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×