Amerikanska Revolutionen

5 röster
16676 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Självständighetsförklaringen
Den första juli 1776 samlades i Philadelphia en grupp män från 13 olika brittiska kolonier i nordamerika. En strid mellan britterna och kolonisterna hade då pågått i över 1 år och nu ryktades det om att brittiska soldater tänkte angripa New York. Männen hade samlats för att diskutera om de amerikanska kolonierna skulle göra sig fria från britterna och klara sig självständiga. Det var kungen av Storbritannen som styrde över dem nu.
Männen diskuterade självständighetsförklaringen och dagen efter röstades det om att man skulle förklara sig fria från Storbritannien. Ombuden godkände självständighetsförklaringen den fjärde juli.

Kolonialism
En koloni är ett lands besittning i annan världsdel. När ett land kolonialiseras flyttar det in människor från andra länder som tillsammans bilder en stat, en koloni.
Det var i början av 1600-talet som kolonisterna började komma till Amerika. Dem kom från Storbritannien men även från Frankrike och Spanien.
Kolonisterna hade kontakt med indianerna, det var dem som visat dem hur man odlade majs. Men kolonisterna hade det inte lätt i början. Brödsädet som dem hade använt sig av i Europa växte inte bra i den amerikankse jorden.Nybyggarna var inte helelr vana vid indianernas majs, emn en växt som däremot var väldigt omtyckt var tobaken. Till Europa från Virginia ökade tobaksförsäljningen rejält.
Men mellan det tretton olika kolonierna fanns det många olikheter. Det bodde hantverkare, köpmän och fiskare i de norra kolonierna medans det fanns stora tobaks- och bomullsplantager som sköttes av massvis av slavar från i det norra kolonierna.
Kolonisterna i Amerika hade bosatt sig där av olika anledningar. Några hade flytt från sitt hemland på grund av religiös förföljelse och andra på grund av hungernöd eller svält.

Sjuårskriget
Sjuårskriget varade mellan 1756-63. Det var ett krig mellan Storbritannien och Frankrike. Det krigade i europa av olika anledningar. Kolonisterna ställde upp på sitt hemland Storbrittanniens sida.

Skatte Tvist
Sjuårskriget hade krävt mycket pengar från den brittiske kungen så han behövde pengar. Kolonisterna hade fått skydd av britterna under kriget så de styrande i England tyckte att kolonisterna skulle betala för det. Därför blev det tull och skatt på varor som skulle till nordamerika. Kolonisterna började kritisera Storbrittanniens styre och protesterade våldsamt. Så var det i flera år och till slut blev det för mycket så Storbrittannien tog bort avgifterna. Men skatten på te behölls vilket för Storbritannien mest var en principsak.

Tepartyt i Boston
Det brittiska Ostindiska kompaniet fick 1773 tillstånd att exportera te till Amerika utan att lägga på brittisk skatt. Detta te skulle bli billigare än annat te. Detta var en ny utmaning för kolonierna. Men hamnarbetarna i boston vägrade att losssa lasten då tre skepp lastade med te anlände. Kolonisterna klättrade ombord på skeppen utklädda till indiander och beväpnade med yxor högg dem sönder lådorna med te och kastade det i sjön. Numera kallas händelsen "Bostons teparty" eller "Bostons tebjudning".

Kriget
Krigets början
Kolonin Massachuetts bildade en egen regering i april 1775. Regeringen och kungen blev riktigt upprörda. För att se till att kungens makt upprätthölls skickades Storbritanniens överbefälshavare till norsamerika.
Kriget Startade.
Striderna utkämpades från Quebec till Charleston och skulle vara i över 6 år.

Taktiken
Britterna hade professionella soldater medans kolonisterna hade en illa utrustad armé. Men i de första slagen väckte kolonisterna britternas beundras eftersom de kämpade så hårt. Fast dem förlorade i alla fall.
Men så fick kolonisterna George Washington som ny befälshavare.
När det gällde vapen och anna utrustning var Washingtons män underlägsna men dem rörde sig snabbt och hade lätt packning. Därför slogs de till med snabba attacker och sedan försvann till landsbygden.
På landsbygaden fick dem mat och skydd av vänliga landsmän.
Engelsmännen kunde inte hitta något knep mot deras taktik.

Mat svårigheter för britterna
Att få fram utrustning och mat till det brittiska soldaterna var svårt. Dem brittiska soldaterna var tvugna att föra med sig mat och ammunition i stora avgnar eftersom dem flesta amerikanare vågrade att ha med dem att göra. Under hela kriget hade britterna problem med försörjningen eftersom det var mycket besvärligt att transportera utrustningen och maten ända från Storbritannien.

Kolonisternas chans att segra ökar
Koloni...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amerikanska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-11

    jag tycker att du har gjort de

  • Inactive member 2009-02-15

    Det var jätte bra ^^ hjälpte mycket till mitt so projekt^^

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Amerikanska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2291 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×