Modet under 60 och 70 talet

13 röster
111784 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
60– talet.

Under 60- talet blev man väldigt inspirerad när The Beatles slog igenom. Frisyrerna, även kallade fempunktsfrisyren, härmades från Beatles och männen hade samma kläder som de.
Man skulle sminka sig så att det såg ut som att man inte hade smink på sig. Eyeliner och kajal förekom mycket, mest för att få ögonen att synas mer.
Modet var att ha så raka kläder som möjligt, men det skulle ändå vara enkelt. Exempel på plagg är rymdkläder, silvriga, raka och åtsittande klänningar.
Inom modebranschen kom Twiggy, en smal modell vars uppgift var att se oskyldig ut. Detta påverkade unga människor, idealet var oundvikligt.
Under somrarna, åren innan, hade man haft på sig baddräkt, men nu kom även bikinin. Männen fick prova på nya åtsittande badbyxor.70-talet.

Nu hade man tröttnat på det korta håret och raka modet. Håret fick växa tills det blev långt och allt blev mer fritt. Hippiekulturen var som störst. Blommor i håret och stora sjalar runt halsen var populärt. Kläderna satt löst och ledigt. Nu kunde man få ha på sig precis vad man ville, enligt sin personlighet. Klädfynden fanns att hitta i second hand butiker.
Man använde alltifrån så kallade Jesus sandaler till platåskor.
De naturliga tygerna, bomull och lin kom tillbaka. Sammet användes mycket. Helst slitet, vilket gjorde kläderna större.
Att inte ha någon BH under genomskinliga blusar förekom ofta och när ABBA blev stora var det discoglitter som gällde.Barn:

60- och 70- talet: För flickorna var det långa vida kjolar och klänningar som gällde, gärna ihopsydda tyger, ungefär som ett lapptäcke. Man började till och med göra tyger med tryckt lapptäcksmönster. Pojkarnas hade utsvängda byxor och de byxor som var extremt utsvängda kallades för bell – bottoms, ett uttryck som var lånat från sjömansklädseln. Alltihop med inspiration från lantbruk och hantverk vilket innebar att flickorna ofta bar sjalett.


Kvinnor:

60- talet: Någonting som är typiskt för 60– talet är minikjolen. För första gången någonsin gick kjolkanten ovanför knäna. Och med minikjolen kom höga stövlar med hög klack och de finmaskiga strumpbyxorna. I och med att strumpbyxorna kom så stort började man även tillverka dem i många olika färger och med olika fantasifulla mönster.

70- talet: Precis som flickornas kläder använde kvinnan långa klänningar i syntetmaterial. Man blev mer inspirerad av hippiekulturen och hårband bestående av tyg- remsor förekom mycket. Under 70 – talet kom inspirationen från många olika håll bland annat från hippierörelsen, feminismen och medborgarrättsrörelsen.


Män:

60- talet: Herrmodet fick sin största förändring under 60 – talet. Kläderna gick från svart, prydlig, kritstrecksrandig kostym på 50– talet till färgstarka kläder för unga på 60– talet. Under 60– talet växte modeindustrin för de yngre fram.

70- talet: De fina och prydliga kläderna användes sällan. Nu siktade man istället på fritids kläder som var lediga och sköna enligt sig själv. Jeans användes mycket, även de blev vidare från knät och neråt och satt tajt över höfterna och låren.Skor:

60- talet: Under 60 – talet skulle kvinnorna ha stövlar i alla längder till sin minikjol. Allt ifrån vristen till långt upp på låren kunde det vara. Stövlarna var ofta gjorda i syntetmaterial eller läder. Även Dr. Martens kängorna, som är populära än idag, slog igenom på 60 – talet.

70-talet: Nu var det platåskor för hela pengen som gällde. Inte bara för kvinnor, utan även för männen. En 6 cm tjock sula, med en klack på 15 cm. Knähöga stövlar var också inne.En känd designer under 60-talet.


Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent föddes 1936 och är en av 60- talets mest kända designers. Han ansågs som efterföljare till Christian Dior. De är väldigt lika, båda växte upp i fina familjer, båda var homosexuella och de avgudade sina mammor. Saint Laurent kallades in i armen år 1960 och där blev han så illa behandlad att han fick ett sammanbrott. Han behandlades med elchocker och lugnande medel men han hämtade sig aldrig riktigt, han glömde bort sina depressioner genom alkohol och droger vilket bara ledde till ett större och större beroende. Han var dessutom alltid omgiven av sin trupp vilket inte gjorde saken bättre eftersom de också knarkade.
Saint Laurent försökte tänja på modets gränser och ibland till och med spräcka dem, han revolutionerade genom att ge damerna byxdräkter, safarijackor, genomskinliga kläder och smoking. Hans aftonklänningar hämtade inspiration från hippie kulturen. Med den kinesiska kollektionen bevisade han att han var designern med den bästa känslan för färger under 1900 talet. Eftersom han, i den kinesiska kollektionen, för första gången vågade blanda gult och lila och orange med gult och rött. Han hade helt enkelt en talang för att hitta de rätta nyanserna av olika färger.


Kända designers under 70 – talet.


Jean Paul Gaultier
Jean Paul Gaultier föddes 1952 i närheten av Paris. Han är känd för att inte ha några gränser när det gäller hans modeskapande. Bland annat har han gjort en kjol av ”guldlockar” som han själv bar under en modevisning. Han är också ovanlig på det sättet att han visar herr- och damkollektionen samtidigt och han gör ingen skillnad på vem som bär kläderna. Det kan mycket väl hända att herrarna får bära kjol och damerna får röka cigarr. Gaultier var även den som gav Madonna sin korsett med spetsbyst på 1990 – talet.

Kenzo
Kenzo är känd som den japan som var den föste och den mest europeiske av de japaner som kom till Paris under 70 – talet och etablerade sig där. Han heter egentligen Kenzo Takada men är bara känd under sitt förnamn. Kenzo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Modet under 60 och 70 talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Modet under 60 och 70 talet
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=2304 [2018-06-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook