Baklängeslivet

10 röster
6313 visningar
uppladdat: 2003-10-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:
Boken handlar om en person hela tiden. Historien är egentligen en dagbok som en man får av en tioårig pojke i början av boken, och det är den dagboken som är själva boken. Personen i dagboken lever ett baklängesliv, han börjar gammal och slutmålet är mamma. För att folk inte ska undra måste han flytta vart tionde år och byta namn vid dessa tillfällen. Sammanlagt får han sju olika namn.

1. Det första namnet får han när han är drygt 75 år gammal. Det har han bara ett litet tag, medan han ligger på sjukhus, där de kallar honom för Persson. Detta har han nästan inget minne av.

2. Sedan får han som Emil Mörck, 75 år gammal, flytta till en lägenhet i Malmö. Där lever han sedan tills han är 65 år. Där lär han känna Elin, som är hans granne, som han spelar kort med varje tisdag. Under sin tid i Malmö får han lära sig läsa och andra saker som man måste kunna för att klara sig själv. Tyvärr träffar han även en liten kille en dag, Christer Fix, som han kommer att få träffa många fler gånger i sitt liv.

3. Ebbe Månsson är hans tredje namn, och det får han heta under sin tid i Växjö. Där är han hyresgäst i ett hus, där han delar kök med Franz, och de blir snart goda vänner. Sen får han försöka att skaffa sig ett jobb, men det är inte lätt att vara så gammal och samtidigt vara utan erfarenhet. Med lite hjälp från Sonesson och Andersson går det dock vägen och han får börja arbeta som glasmästare. Allt flyter på ganska bra i nästan tio år, då han en dag står öga mot öga med Christer Fix, och de känner igen varandra. Christer inser att han kan tjäna en förmögenhet på Ebbes hemlighet och försöker sätta dit honom. Då dyker Sonesson och Andersson upp, och allt ordnar sig. Sen är det dags att flytta igen.

4. Nästa hållplats är Stockholm, och namnet blir Edvard Mård. I Stockholm får han göra saker som han aldrig har gjort tidigare. Saker som att åka T-bana, rulltrappa och hiss. Han får även lära sig att snickra ihop IKEA möbler. I Stockholm får han bo i en egen lägenhet och han får jobb på ett ålderdomshem. I lägenheten bor även Gunnel med sin son Anders. Edvard blir snart kompis med den sjuårige pojken, och varje dag kommer Anders hem till honom och pratar. Tiden går och Anders blir allt äldre medan Edvard blir yngre. Anders får problem i skolan men Edvard hjälper honom med problemen. När ytterligare tio år har gått är det dags att flytta igen, men innan dess stöter han ihop med Christer Fix. Det är när han är på väg till T-banan, som han råkar hamna bredvid honom i en hiss och han är fast. Han lyckas slingra sig ur greppet och börjar springa, men Christer som nu har blivit 29 år är mycket snabbare än den 45-årige Edvard. Christer hade lätt hunnit ifatt honom om det inte hade varit så att några småungar hade hoppat in i hans bil och börjat leka. Christer, som älskar pengar och materiella ting före allt annat glömmer Edvard och väljer att rädda sin bil i stället. Så kan Edvard lugnt resa vidare till sitt nästa mål…

5. 45 år gammal får han namnet Eje Molin och hans hem blir en stuga i en skog, tillsammans med Henry-David Torudd. Där lever han väldigt enkelt och skyddat, och allt hade varit lugnt om han inte en dag får för sig att åka till Umeå för att höra på en debatt som Christer Fix, numera Sveriges rikaste man, hade hand om. Christer är nu 37 år gammal, det vill säga lika gammal som Eje själv. Han åker dit och råkar stöta på Christer som ”fångar” honom och för honom till sitt hem och håller honom inlåst där i drygt ett år. Men då kommer Sonesson och Andersson och befriar honom, och för honom tillbaks till skogen. Månaderna går, och sedan är det dags att byta namn igen,

6. Den här gången får han heta Erik Mollberg och lever som kantor i Öjebyn. I Öjebyn händer det något speciellt. Erik blir nämligen kär när han är runt 29 år, i en flicka som är 19. De lever tillsammans de fyra sista åren Erik bor i Öjebyn, sedan ska Alexandra plugga vidare på en annan ort, och Erik ska få en ny identitet igen.

7. Nu är det dags för honom att fara till Kristianstad och heta Emilio Mazzaretti. Den första människan han möter där är en av Christer Fixs spioner, men lyckligtvis får han hjälp av en kille, och får följa med honom hem. Hans hem är en lägenhet som han delar med två andra killar, och Emilio får stanna kvar där. Han får ett arbete på posten, men byter snart till ett annat, där han får kratta gångar på kyrkogården. Efter ett tag träffar han på Christer Fix på kyrkogården, och han förstår att han inte kan stanna kvar i Kristianstad längre, och ger sig av till Nogersund. Där får han arbete på en fiskebåt, och jobbar där i tre år, tills han är 18 år gammal. Efter det beger han sig tillbaka till Kristianstad, och möter där Sonesson och Andersson. De ger honom pengar till att åka ut på en treårig jordenruntresa, och det gör Emilio. När de tre åren har gått är han femton år och får byta namn för sista gången.

8. Det här namnet är egentligen inte ett nytt namn för honom, utan det är namnet som han får heta under sin tid på sjukhuset, nämligen Persson, Nils Persson. Nu får han äntligen träffa sin mamma, men innan dess, råkar han på Christer Fix ytterligare en gång, men han slingrar sig loss även den här gången.

Så slutar dagboken om Nils Persson, och när mannen har läst klart dagboken försvinner pojken utan ett ljud. Mannen tror inte att detta är möjligt, och hela boken slutar med att han inte vet vad han ska tro.


Personerna:
Nils Persson (Emil Mörck, Ebbe Månsson, Edvard Mård, Eje Molin, Erik Mollberg, Emilio Mazzaretti = E.M) är den gamle mannen som tvingas att leva baklänges. I bokens början är han ca 75 år. När han har bott tio år på samma ställe blir han tvungen att flytta så att ingen märker att han blir yngre och yngre. Han lever ett ganska normalt liv och har inge problem om det inte vore för…
…Christer Fix. Christer är en elak människa som E.M möter redan i 70 -årsåldern. Då är Christer bara en liten unge, men han känner igen E.M och fortsätter att jaga honom hela livet tills han är en gammal man, då E.M är runt 15 år. Han vill ha honom så att han kan ställa ut ”baklängesmannen” och tjäna pengar på honom, och han hade säkert lyckats, om det inte hade varit för…
…Sonesson och Den Helige Andersson, som är E.M:s beskyddare. De vet alltid när han är i knipa, och skyndar dit och hjälper honom. Det är dom som ser till att han har det bra, och berättar för honom vad han ska göra.

Tid & miljö:
Allt urspelar sig i Sverige (bortsett från de få sidor som handlar om hans jordenruntresa). Bokens början utspelar sig på 1920-talet tror jag och fortsätter sedan till 1990-talet. Miljön varierar lite, ett tag är han på sjukhus, någon gång delar han lägenhet med några knarkare och så vidare.

Tema/Budskap:
Jag kan inte se något speciellt tema för den här boken, den är antagligen skriven mest för att vara en rolig och annorlunda berättelse. Jag tror heller inte det finns ett speciellt budskap med boken. Men självklart förekommer det en del budskap här och där. Budskap som att man ska vara snäll mot andra människor och att man inte ska ge upp fastän det känns svårt.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Baklängeslivet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-14]   Baklängeslivet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2327 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×