Fadime

4357 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den patriarkaliska familjemodellen kontra den västerländska

De ”österländska” värderingarna av kvinnan kommer för alltid att skapa problem i ett samhälle som tillåter fria relationer och sexuell självständighet. Den patriarkaliska modellen möter den moderna som fullständigt utesluter varandra och det skapar givetvis konfronteringar. I Fadimes fall valde hon att leva efter den kärleksbaserade modellen och ha kontroll över sin egen sexualitet,
men problemet var att hon tillhörde en familj som levde efter den patriarkaliska modellen. Som vi alla vet så resulterade detta i att hon blev mördad av sin egen far.

Det störst problemet med denna uråldriga familjemodell anser jag är att kvinnan fortfarande anses som en handelsvara. Genom att mannen förhandlar med flickans familj i en ekonomisk överenskommelse och får flickans orörda kropp på köpet, visar att det fortfarande är mannen som är dominant.

Dessutom tror jag att det handlar mycket om att männen vill hålla sina kvinnor i ”schack” genom att tvinga dem bära slöja. Men här i Sverige vet kvinnan om sina rättigheter och sin fria sexualitet och vill självklart leva efter dom. Om hon tar av sig slöjan tar hon bort det synbara beviset på mannens äganderätt och det i sin tur tolkas som att hon berövar den manliga delen dess traditionella roll som köpare och ägare av en orörd kvinnokropp.
Jag som man i det Svenska samhället vet om mina och andras rättigheter och skyldigheter. Därför kommer jag att låta mina barn få växa upp som självständiga individer, oberoende av könsroll. Det kommer att bli svårt att ändra på det hårda tryck som kvinnorna lever i östvärlden. Dels för att vår modell är nytänkande, men den patriarkaliska modellen är en uråldrig tradition som lever vidare från det feodala medeltidssamhället till kommande generationer. Dessutom är det fler människor som lever efter den patriarkaliska modellen än vi som har den mer fria och då är det vår modell i västvärlden som är i minoritet. En förändring skulle då ge mannen mindre makt och kvinnorna mer inflytande i samhället, det är detta som gör männen så rädda. Mannen skulle helt enkelt känna sig mer maktlös. Det är inte heller en direkt hjälpande faktor att det är just männen som sitter i makten ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fadime

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-04-11

    Det var bra skrivet, jag hålle

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Fadime
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2347 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×